Bağımsızlık oylaması için ilk talimat

Mesud Barzani, ABD ve Körfez ülkelerinden gerekli desteği aldıktan sonra bağımsızlık referandumu için hazırlık yapılması talimatını verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.12.2015 09:07 GÜNCELLEME 22.12.2015 09:08 Ortadoğu
Bağımsızlık oylaması için ilk talimat

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi "bağımsızlık" çalışmalarına yeniden hız verdi. Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, genel başkanı olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) dün toplayarak bağımsızlık referandumu için talimat verdi. KDP’nin yetkili isimlerinden olan Aras Haso Mirhan, toplantının ana maddesinin bağımsız Kürdistan ilanı olduğunu açıkladı. Önümüzdeki günlerde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile önemli bir toplantı yapılacağını belirten Mirhan, daha sonra diğer partilerle de bir araya gelinerek, bağımsızlık için yapılması gerekenlerin konuşulacağını aktardı. 

BİR YIL ERTELENMİŞTİ 

Mesud Barzani 3 Temmuz 2014’te Kürdistan Parlamentosu’nda gerçekleşen kapalı oturumda bağımsızlık için referandum hazırlığı yapılmasını talep etmişti.  DAEŞ’in Musul ve daha sonra Kürdistan Bölgesi’ne saldırması, referandumun rafa kaldırıldığı yorumlarını beraberinde getirmişti. 

SİNYALİ ABD'DE VERDİ

Mayıs ayında da ABD’yi ziyaret eden Barzani, Kürt halkına kendi kaderini belirleme hakkının referandumla verilmesi gerektiğini belirterek, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" demişti.

KARARI HALK VERECEK

Mesud Barzani 2014'te "Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak" demişti.

KAYNAK : Akşam