Müslüman Kardeşler 'affı' tartışıyor

Müslüman Kardeşler Örgütü'nün sözcüsü Züheyr Salim, Suriye'de çıkarılan genel af kararının ardından, "yönetimden bu tarz adımları beklediklerini" söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.06.2011 00:15 GÜNCELLEME 01.06.2011 00:15 Ortadoğu
Müslüman Kardeşler 'affı' tartışıyor

El Cezire kanalına açıklama yapan Salim, "Suriye'deki krizin cesur adımlarla çözülebileceğini ve yönetimden bu tarz adımlar beklediklerini" bildirdi.

Suriye yasalarına göre Müslüman Kardeşler Örgütü'ne üyeliğin ve örgüt içinde herhangi bir pozisyonda yer alınmasının idama varan cezalarla yargılanmasını öngören "49. maddenin" de değiştirilmesini isteyen Salim, "Suriye'deki sorunun bütün siyasi parti ve yapılanmaları kapsadığını" savundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ülkede genel af ilan edilen kararı bugün onaylamış, karar ile birlikte Müslüman Kardeşler örgütü mensupları ve düşünce suçlularının da serbest bırakılacağı bildirilmişti. Ancak af kararında cinayet suçuna karışmış olan siyasi tutukluların cezalarının yarısı affedilirken, suçun niteliğine göre idam kararı verilen mahkumların cezalarının ömür boyu hapis cezasına çevrilecek.

Ömür boyu hapis cezası alanların mahkumiyet süreleri 20 yıla indirilirken, 70 yaşını aşmış mahkumların suçlarını 60 yaşından önce işlemiş olmaları halinde cezalarının affedilmesi öngörülüyor. Asker kaçaklarının 3 ay içinde teslim olmaları halinde herhangi bir cezaya çarptırılmayacakları belirtiliyor.

Suriye Adalet Bakanı Teysir Kala Avvad resmi haber ajansı SANA'ya yaptığı açıklamada kararın, "ulusal kaynaşmaya katkı sağlayacağını" belirterek, bakanlık bünyesindeki birimlere kararın hemen uygulanması için talimat verdiğini söylemişti.

KAYNAK : AA