PTT'nin altın satması NTV'yi rahatsız etti
NTV, saat başı haberlerinde ve sitelerinde ilginç bir haberciliğe imza attı. Bankaların altın toplama ve satmaya başladığı dönemlerde kuyumculara kayıtsız kalan NTV, PTT'nin altın satacağını duyurmasının ardından sektörü konuşturdu, sektör ağzıyla rafineriyi ihanetle suçladı.
ABONE OLHakan Göksel'in haberi
NTV, 13-14 Mart'taki saat başı haber kuşaklarında ve siteleri ntvmsnbc.com ve cnbce.com'da ilginç bir haberciliğe imza attı. Bankaların altın toplamaya ve satmaya başladığı dönemlerde kuyumcuların sesini duymayan ve sessiz kalan NTV, PTT'nin altın satacağını duyurmasının ardından kuyumcuları konuşturdu Altın Rafinerisi'ni sektörün ağzıyla ihanetle suçladı. NTV'nin bağlı olduğu Doğuş Grubu'na ait Garanti Bankası'yla ilgili olup olmaması merak uyandırdı.
Ev hanımlarına rakip oldular
BDDK'nın bankalara altın alıp satma izni ve Merkez Bankası'nın, bankaların zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutabileceği kararından sonra tüm bankalar müşterileri için altın hesapları açmaya başladı.
Ev hanımlarının "altın günü"ne finans sektörü de rakip oldu. Aylarca reklamlar yapıldı. Merkez Bankası'nın amacı yastık altındaki altınların ekonomiye entegresini sağlamak ve bankalara daha fazla kabiliyet imkanı sağlamaktı. Bankaların karar karşısında iştahı kabardı. Altın toplama işi bankalar arasında tam bir rekabete dönüştü.
Bankalar, altın bankacılığı uygulamaları çerçevesinde, müşterilerine, yastıkaltında tuttukları cumhuriyet altını, külçe altın ya da kolye, bilezik gibi ürünleri şubelerine getirme çağrısı yaptı. Gelen altınlar eksperler tarafından değerlendirildi ve karşılığında bir hesap açıldı. Hesaplar üzerinden altın ya da TL karşılığında getiri elde edildi ve edilmeye de devam ediyor.
Bankalar bangır bangır reklam yaparken, bu işten mağdur olan kesim kuyumcuları kimse hatırlamıyordu. Sektörün temsilcileri itiraz etse de sesleri hep cılız kaldı. Banka lobisinin altın toplamadaki menfaati kuyumculardan önde geliyordu. Banka sahibi de olan bazı medya kuruluşları kuyumcuları duymuyordu.
KUYUMCULAR DANIŞTAY'A DAVA AÇTI
İstanbul Kuyumcular Odası, bankalara altın alıp satma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için Danıştay'da dava açtı. Uzun süredir bankaların altın toplamasından şikayetçi olmalarına rağmen seslerini duyan olmamıştı. Son olarak kuyumcular kararı Danıştay'a taşıdı… bankalar ile sarraf ve kuyumcu esnafını eşit olmayan rekabet koşullarında rekabet haline soktuğu gerekçesiyle iptali istendi. Şimdi yargı sürecinin tamamlanması bekleniyor!
PTT DE ALTIN SATACAK
13 Mart 2013 tarihinde PTT Genel Müdürü Osman Tural, Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte PTT şubelerinde de altın satılacağını duyurdu. Tural, PTT Genel Müdürlüğü ile İstanbul Altın Rafinerisi AŞ (İAR) arasında geçen yıl bir gram altın satışına yönelik sözleşme imzaladıklarını hatırlattı. 13 ildeki 14 baş müdürlük ile Ankara ve İstanbul'da belirlenen 2 Pttmatik'te pilot olarak gram altın satışına başlandığını duyurdu.
BANKALARA SES ÇIKARMAYAN NTV PTT'Yİ BÜLTENDE "İHANET" SÖZÜNE VİZE VERDİ
NTV, 13 Mart ve 14 Mart'ta yayınladığı saat başı haber kuşaklarında ve internet siteleri ntvmsnbc.com ve cnbce.com'da PTT'nin altın satacağı haberini servis etti. Yalnız haber bir farkla bültenlerde yerini aldı.
Sitelerde PTT'nin altın satacağı haberi, "kuyumcuların ‘altın' davası" haberinin içinde servis edildi. Haber bültenlerinde kuyumcuların Danıştay'a açtığı dava ve PTT haberi iç içe verildi.
TV'deki bültenlerde bir fark vardı. Sektörden de görüş alınmıştı. Ve haber bülteninde "İstanbul Altın Rafinerisi"nin ihanet ile suçlanıyordu.
Sabah ekonomi kuşağında Gökay Oytam, Güngör Uras'ı konuk aldı. Kuyumcuların bankalara açtığı Danıştay davası ve PTT'nin altın satmasını sordu. Uras programda bir pazarcı ile ilgili hatırasını anlatarak "Kuyumcular bankacılık yapmadığına göre… Bir milyon insan ekmek yiyor. Kuyumcuların faaliyet alanı burada hassas olmaları normaldir" dedi. Oytam, Uras'ın sözlerini "Halkta bazen böyle tepkiler oluyor" diye geçiştirdi.
Oytam, kuyumculukta "fiş, fatura gibi kayıtdışılı"ğa vurgu yaptı. Uras, bugüne kadar kuyumcuların cumhuriyet ve ziynet altınını Darphane'nin stoklarından basmadığını, kendilerinin talebi doğrultusunda götürdükleri altınlardan karşıladığını söyledi. Bankaların cumhuriyet ve ziybet altını satmaya başlamasının "darphane üzerinden mi yoksa kuyumcular üzerinden mi" gerçekleşeceğinin bilinmediğini söyledi. Oytam da bankalar "henüz böyle bir şey yapmıyor" diyerek konuyu sonlandırdı.
Televizyondaki haber bülteninin sunumu ise dikkat çekiciydi. Önce İstanbul Kuyumcular Odası'nın bankaların altın satışı için Danıştay'a dava açması verildi. Bültende kuyumcu kesimin görüşü de yer aldı.
Bankalara karşı ılımlı ifadelerin yer aldığı beyanların ardından, "Kuyumcuları kızdıracak bir başka haber PTT'den geldi" anonsu ile PTT'nin altın satması verildi. PTT Genel Müdürü Osman Tural'ın "Zaten bu uygulama diğer bankalarla da yapılan bir uygulama" sözleri "Bu işi bankalar da yapıyor" altyazısı ile verildi. Haberin bitiş cümlesinde ise "Kuyumcularsa, PTT'nin altın satmasını Altın Rafinerisi'nin sektöre ihaneti olarak değerlendiriyor" diye bitirdi.
NEDENİ DOĞUŞ'UN BANKASI MI?
NTV'nin Doğuş Grubu iştiraki olduğu biliniyor. Doğuş Grubu bünyesinde ise Garanti Bankası gibi Türkiye'nin en büyük özel bankalarından biri yer alıyor. Garanti Bankası da altın hesabı olan bankalardan…
Bankaların altın satması konusunda bültende ve programda ılımlı görüşlere yer veren NTV, PTT'nin altın satmasını, Danıştay davası ve "Altın Rafinerisi'nin ihaneti" ifadeleri ile vermesi dikkatlerden kaçmıyor.
Bankaların altın satmaya başladığı dönemde kuyumcuların itirazına yer vermeyen NTV dün açıklanan PTT'nin altın satışını eleştiri
Tepkinin, yakın zamanda bankacılık faaliyetine de başlayan PTT'nin altın satışına karşı gösterildiği sanılıyor...
hakan.goksel@haber7.com