77 yıllık Japon devi Türkiye'ye Ar-Ge üssü kuracak

1935'te kurulan ve bugün 70 ülkede 177 bin çalışana sahip, 44 milyar avro ciro yapan dünyanın en eski IT firması Fujitsu, Türkiye'de "Ar-Ge Merkezi" yatırımı için ön inceleme yapıyor. Fatih Projesi çalışmalarını sürdüren şirket "Avuç içi kimlik" sistemi için 61 ilde geri sayıma başladı

ABONE OL
GİRİŞ 21.03.2013 09:25 GÜNCELLEME 22.03.2013 07:51 Özel Haber
77 yıllık Japon devi Türkiye'ye Ar-Ge üssü kuracak

Hakan Göksel'in haberi

Cirosunun yüzde 5'ini Ar-Ge çalışmalarına ayıram Fujitsu'nun Japonya, ABD ve Avrupa dışında Ar-Ge merkezi bulunmuyor. Fujitsu'nun ev sahipliğinde Intel ve NetApp'in katkılarıyla Ankara'da bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Kamu Yararına Teknoloji Konferası" öncesi basın mensupları ile bir araya gelen Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim Türkiye'nin Ar-Ge merkezi olacak tecrübe ve yeterliliğe sahip olduğunu ve Fujitsu'nun Türkiye'de bir Ar-Ge merkezi kurması için ön hazırlıklara başladığını duyurdu.

2009 ile Siemens ile yollarını ayıran firma, çözüm ve hizmet odaklı faaliyetlerini artırmayı hedefliyor. Fujitsu'nun dünya genelindeki cirosunun yüzde 55'ini "servis ve solutions" hizmetleri yüzde 45'ini de ürünler oluşturuyor.

TÜRKİYE'DE YATIRIMLARI ARTACAK

25 yıldır 'Fujitsu Türkiye' adıyla Türkiye'de faaliyet gösteren şirkette 400 kişi (110 tane sertifikalı mühendis, 224 saha elemanı ve idari çalışan) istihdam ediliyor.

Kurulduktan 2 yıl sonra şirket bünyesinden çalışmaya başlayan ve 23 yılını dolduran Halit Zaim, Türkiye partnerleri INFOMATİK ile "2009'dan bu yana "Partner Assembly Line" ile Türkiye'de yerli PC üretimi yaptıklarını ve 250-300 bin civarında masaüstü bilgisayar satış rakamına ulaştıklarını söyledi.

Son derece kaliteli olan ürünlerin "Made in Turkey" markası ile pazarda yerini alıp Türkiye'ye yüzde 30 katma değer sağladığı bilgisini verdi. Fujitsu ayrıca finans müşterilerine 240 bin POS noktasında yaygın hizmet veriyor.

Zaim, 2013 yılında da "Server ve Storage" yatırımı yapma kararı aldıklarını söyledi. Türkiye'de hizmet-ürün dengesinin yüzde 50-50  şeklinde eşit olduğunu aktaran Zaim, Türkiye'de üründen ziyade "Solutions" çözüm sistemleri adı verilen sistemin daha fazla katma değer sağladığını anlattı.

Satış organizasyonunun İstanbul ve Ankara merkezli olduğu bilgisini veren Zaim, 81 ilde 56 servis noktası, yaygın bir servis ağına sahip olduklarını ve bu hizmeti taşeronları aracılığıyla değil bizzat kendileri tarafından verildiğini aktardı.

YÜZDE 74'Ü YERLİ AVUÇ İÇİ KİMLİK SİSTEMİ

Kamu ile yürütülen projelerle ilgili de bilgi veren Zaim, Maliye Bakanlığı'nın kullandığını "VEDOK" ile Kamu İhale Kurumu tarafından kullanılan "e-kap" gibi projelerin kendilerine ait olduğu söyledi.

Zaim kısa süre önce SGK ile birlikte hizmete soktukları kamuoyunda "Avuç içi kimlik doğrulama" sistemi olarak bilinen "Biyometrik Kimlik Doğrulama" sistemi ile ilgili de gelişmeleri paylaştı. Tamamen yerli partner ve ortaklarına Fujitsu olarak destek vererek bu projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Data Center'den merkez yazılıma kadar baştan sonra çözüm mantığıyla hazırladıkları projenin yüzde 74'ünün "yerli" olduğunu aktaran Zaim, işçilikten yönetime kadar her türlü aşamanın Türkiye'de gerçekleştiğini anlattı. Zaim "sensör ve server" hariç, işçilikten yönetimine kadar projenin yerli olduğunun altını çizdi.

SGK'NIN KAYIP KAÇAĞINA İLAÇ OLDU

Pilot testlerin 3 ay boyunca Konya'da gerçekleştirildikten sonra bugün itibariyle 20 ilde kullanıldığını söyleyen Zaim, projenin 4 aydır aktif olduğunu ve herhangi bir kesinti yaşanmadığını anlattı. SGK'nın mevcut sonuçlardan çok memnun olduğu bilgisini veren Zaim 1 Nisan 2013 itibariyle 61 ilde de sistemin hayata geçeceğini söyledi. Projenin toplam maliyetinin SGK'ya kazandırdıkları yanında devede kulak kaldığını ima eden Zaim, 15 milyon doları geçmediğini söyledi. Uygulamanın toplam sağlık harcamalarında yüzde 12'nin üzerinde kayıp ve kaçağa engel olması bekleniyor.

Aynı sistemin bankalarda ve çeşitli kamu kurumlarında da kullandığını söyleyen Zaim,  Türkiye'nin bu konuda örnek ülke olduğunu ve MEB'e bağlı engelli okullarında da benzer bir sistemin kullanıldığı bilgisini verdi.

ÇEVRE ÜLKELERE ÖRNEK OLDU

Türkiye'de oluşturdukları "know-how" ile diğer ülkelerin dikkatinin Türkiye'ye çevrildiğini anlatan Zaim Ar-Ge yatırımı için yönetimi ikna sürecinde olduklarını yeniledi.

Zaim, Avuç İçi kimlik Doğrulama Sistemi'nde yakaladıkları başarının çevre ülkelerin de ilgisini çektiğini belirterek, Rusya, Mısır ve Suudi Arabistan'dan biyometrik çözümler ile ilgili talepler geldiği bilgisini verdi.

Fujitsu Türkiye'nin ev sahipliğinde, Intel ve NetApp'in katkılarıyla düzenlenen "Kamu Yararına Teknoloji Konferası"nın dördüncüsü Ankara'da yapıldı. Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Fujitsu Başkan Yardımcısı Satoru Hayashi, Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar da konuşmacı olarak katıldı.

"FATİH PROJESİNDE PES ETMİŞ DEĞİLİZ"

Halit Zaim'e bir süre önce Fatih Projesi'ne talip oldukları hatırlatıldı ve projedenin ilk günlerindeki iddialı çıkışları da soruldu. Zaim çalışmaların sürdüğünü bırakıp pes etmediklerini tüm hazırlıkların devam ettiğini aktardı. Fatih projesine sadece tablet bazlı bakmadıklarını ve toplam çözümden yana olduklarını anlatan Zaim, Fatih Projesinde ayrı ayrı yapılan işlemlerin entegrasyon konusunda zafiyete neden olabileceği uyarısında bulundu.

hakan.goksel@haber7.com

KAYNAK : Haber7