İşte Türkiye'deki ağırlıklı tatil anlayışı

Türkiye'de vatandaşların yüzde 36,1'i tatilllerini bulundukları yerde dinlenerek geçiriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.07.2013 12:12 GÜNCELLEME 21.07.2013 12:12 Özel Haber
İşte Türkiye'deki ağırlıklı tatil anlayışı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 18 yaş üzerindeki vatandaşların tatil alışkanlıklarını inceledi. 18 bin 626 kişiye bir haftadan uzun tatillerini genellikle nasıl geçirdiklerinin sorulduğu araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 36,1'i tatilllerini bulundukları yerde dinlenerek geçiriyor. Katılımcıların yüzde 32,5'i tatil için zamanı olmadığını ifade ederken, yüzde 25,4'ü ise tatillerini memleketine köye giderek geçirdiğini belirtiyor. Verilere göre, tatillerde, katılımcıların yüzde 10,8'i otel, pansiyon ya da tatil köyüne, yüzde 4,7'si yazlığa, yüzde 2,7'si yaylaya, yüzde 1,1'i yurtdışına ve yüzde 0,9'u bağ evine gidiyor.

Ankara ve İstanbullular memlekete, Akdeniz'dekiler ise yaylaya gidiyor

Kırda yaşayanların yüzde 47,9'u "tatil yapmaya zaman bulamazken", kentte yaşayanların sadece yüzde 26,5'i tatile zaman ayıramıyor. Ankara ve İstanbul'da yaşayanların yüzde 41'i tatilde memleketine köye gitmeyi tercih ederken, İzmirliler ise yüzde 37,6 oranla bulunduğu yerde dinlenmeyi istiyor.

Bölgeler arasındaki farklılaşmaya bakıldığında, tatile zaman bulamayan katılımcıların oranının en yüksek olduğu bölgeler Kuzeydoğu ve Güneydoğu bölgeleri. Tatilini bulunduğu yerde geçirenlerin oranının en yüksek olduğu bölgeler ise Batı Marmara ile Batı Karadeniz. Akdeniz Bölgesi ise yaylaya gitme tercihinde ilk sırada bulunuyor.

Üniversite mezunu tatil için otele gidiyor

Cinsiyete göre, erkek ve kadınlar tatil konusunda benzer eğilimlere sahip. Her iki cinsten katılımcıların çoğunluğu, bulunduğu yerde dinlenmeyi tercih ederken, en az tercih edilen seçenek ise "bağ evine giderim" oldu.

65 yaş ve üzerindeki katılımcılarda tatil için memleketine köye gitme eğilimi keskin bir düşüş gösterirken, bütün yaş gruplarında "bulunduğum yerde dinlenirim" ve "böyle bir zamanım olmuyor" seçenekleri daha çok tercih ediliyor.

Okur-yazar olmayan katılımcıların yüzde 48,9'u tatil için zamanı olmadığını ifade ederken, bu oran üniversite ve lisansüstü öğrenim düzeyinde olanlarda yüzde 11,5'te kalıyor. Öğrenim seviyesi yükseldikçe katılımcılar, tatile daha fazla zaman buluyor. Öğrenim seviyesi arttıkça, "otel, pansiyon, tatil köyüne giderim", "yazlığa giderim", "yurtdışına seyahate giderim" seçeneklerinin daha çok tercih edildiği dikkati çekiyor.

Okur-yazar olmayanların yüzde 48,9'u, okur-yazar olan ama hiç okula gitmemişlerin yüzde 44,2'si, tatil için zamanı olmadıklarına işaret ederken, ilkokul, ilköğretim, ortaokul, lise ve önlisans mezunları ağırlıklı olarak bulundukları yerde dinlenmeyi ya da meleketlerine gitmeyi tercih ediyor. Üniversite ve lisansüstü eğitimliler ise yüzde 37,4 oranla tatillerini otel, pansiyon ve tatil köyünde geçiriyor, yüzde 34,6 oranla ise memlekete köye gidiyor.

KAYNAK : AA