Çinli Phicomm'dan 40 milyon dolarlık yatırım

Çin'in önde gelen telekomünikasyon ve ağ çözümleri üreticilerinden Shanghai Feixun Communication, Phicomm markası ile Türkiye pazarına girecek.

ABONE OL
GİRİŞ 19.09.2012 16:57 GÜNCELLEME 19.09.2012 17:01 Özel Haber
Çinli Phicomm'dan 40 milyon dolarlık yatırım

Şirket, 2013'ten itibaren dünyadaki açılımında üs olarak Türkiye'yi seçtiği açıkladı.

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında Feixun Communication'ın ortakları arasında yer alan Songjian Belediye Başkanı Yu Tai Wei, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Gu Guoping, Uluslararası Stratejiler Başkan Yardımcısı Alp Altun ve Global Markalaşma Direktörü Müfit Mesci hazır bulundu.

Uluslararası Stratejiler Başkan Yardımcısı Alp Altun, konuşmasında, ürünleriyle telekomünikasyon ve ağ çözümleri alanında dünyanın güçlü markalarıyla rekabet etme vizyonuyla yola çıktıklarını açıklayan telekomünikasyon ve ağ çözümleri alanında dünyanın güçlü markalarıyla rekabet etme vizyonuyla yola çıktıklarını söyledi.

Phicomm olarak Türkiye'de ilk 2 yılda tablet pazarının yüzde 20'sine talip olduklarını belirten Altun, ''Üstün ARGE çalışmalarımız, kamu alımlarında küçük çapta projeleri de gerçekleştirebilme yeteneğimiz, tasarımda yaratacağımız farklarla bu rakamı rahatlıkla yakalayacağımıza inanıyorum'' dedi.

Türkiye'de yapmak istedikleri yatırım için ilk etapta 40 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldığını, bu bütçe ile Türk pazarının geliştirilmesi, pazara uygun stratejiler geliştirilmesi, markalaşma çalışmaları yapılması ve Ar-Ge ile ilgili bilgi tabanı oluşturulmasının hedeflendiğini anlattı.

Altun, ''Fatih Projesi gibi önemli projelerde yer alabilirsek, ki çalışıyoruz onunla ilgili, kendi ekosistemimizi getirerek yatırımımızı yaklaşık 350 milyon dolar üzerinde hesapladık. Ama Fatih Projesi bizim odak projemiz değil'' diye konuştu.

Hedef, dünya pazarında ilk 5'e girmek

Phicomm'un 2008 yılında kurulduğunu ve 2012 yılında yaklaşık 370 milyon dolarlık bir ciroyla seneyi bitireceğini ifade eden Altun, şirketin 2013 senesinden itibaren uluslararası açılımına başlayacağını ve bu açılımın da Türkiye üzerinden yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Türkiye'deki pazarlama ve yatırım faaliyetlerini sürdürmek için 2012 yılı nisan ayında Firstech şirketini kurduklarının bilgisini veren Altun, şöyle devam etti:

''Yazılım ve donanımlarını kendisi gerçekleştiren 2011 yılında 200 milyon dolarlık yıllık satış ve son üç yılda ortalama yüzde 146'lık büyüme oranıyla Çin pazarında başarısını kanıtlayan Phicomm'un Çin'de 5, Almanya ve ABD'de birer AR-GE merkezi bulunuyor. ARGE odaklı bir marka olan Phicomm'un 4 bin çalışanının bin 400'ü AR-GE bünyesinde çalışıyor. Phicomm, cirosunu 2015 yılı sonuna kadar 1,4-1,6 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor.

Çin'in insanlı uzay istasyonu programının iletişim yazılımları konusunda çözüm ortağı olan Phicomm'un verimlilik ve uygun teknoloji geliştirme gücü, şirketimizi network endüstrisinde hızla büyüyen şirketlerden biri yaparak bize rekabet avantajı katmaktadır. Tasarım, fonksiyon, hizmet kalitesi ile dünya pazarında ilk 5 sıraya oturmayı hedefliyoruz.

Profesyonel kalite kontrol takımımız son teknoloji ekipmanlarını kullanarak ürün kalitesini yüksek standartlara getirmek için çalışıyor. Şu anda üretim tabanımızda 6 SMT montaj bandı ve 8 birleşim bandı bulunuyor. PCBA bandı aylık 450 bin ürün kapasitesi ile hazırlandı ve tüm makine aylık 100 bin ürün kapasitesine sahip.''

Türkiye'de tablet pazarı 2011'de yüzde 35 büyüdü

2011 yılında dünya genelinde yaklaşık 70 milyon tablet satışı gerçekleştiğini söyleyen Altun, 2012 yılında 120 milyon adet tablet satışının ön görüldüğünü, bunun da 40 milyar dolarlık bir pazar oluşturduğunu belirtti.

Gelecek 5 yıl içinde dünya pazarının yüzde 100 oranında büyümesinin beklendiğini kaydeden Altun, Türkiye'de tablet pazarının 2011'de bir önceki yıla oranla yüzde 35'lik bir büyüme göstermesine rağmen rakamların henüz 100 bin civarında dolaştığını, ancak önümüzdeki yıllarda bu talebin hızla büyüyeceğini öngördüklerini aktardı.

Yurt dışı açılımını yapanken dinamik ve teknolojik ürünlere ilgisi olan ülkelere bakıldığında Türkiye'nin öne çıktığını kaydeden Altun, ''Ayrıca, Avrupa Birliği ile olan Gümrük Anlaşması ve AB'nin politik nedenlerle Çin şirketlerine uyguladığı baskı nedeniyle Türkiye otomatik olarak ideal bir üretim yeri olarak görüldü'' dedi.

Phicomm olarak 2013 yılının ilk 3 ayından itibaren her ay tüketici segmentine özel 3 ila 5 yeni modelle pazarda var olacaklarını söyledi.

Altun, bir soru üzerine, Ar-Ge ve dizayn merkezleri için Türkiye'nin daha az gelişmiş bölgelere yatırım yapmaya hazır olduklarını ama bütün ekosistemi düşünmek gerektiğini ama sadece Türkiye için üretim yapmayacaklarını, bu yüzden bu konunun lojistik olarak düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Songjian Belediye Başkanı Yu Tai Wei, Türkiye ile işbirliği yapacak olmaktan heyecan duyduklarını ifade etti. Türkiye'nin doğu ve batı kültürünün birleştiği, tarih ve modernliğin bir arada bulunduğu bir ülke olduğunu dile getiren Wei, ''Tüm bunlardan ötürü Phicomm Türkiye pazarına giriş yaptı.

Dünya açılımında da Orta Avrupa, Doğu Avrupa ve Orta Asya'ya açılmak için Türkiye'yi üs olarak seçtik. 8 yıllık tecrübe ve birikimle Türkiye'de pazara girmeye hazır olan Phicomm, güçlü bir şekilde Türkiye'de yol almaya kararlıdır'' diye konuştu.

Phicomm Yönetim Kurulu Başkanı Gu Guoping, Amerika ve Almanya'da tasarım ofisleri bulunduğunu, gelişen sektörden dolayı Türkiye'de buna benzer üretim sürecine hazır olduklarını ifade etti. Türkiye ve Çin'in işbirliğini hızla geliştiren iki ülke olduğunu söyleyen Guoping, ''Türkiye merkez kolu, sadece Türkiye için değil aynı zamanda dünyaya açılmak için seçtiğimizi bir merkez olacak. Gelecekteki çalışmalarda herkesin desteğini bekliyoruz'' dedi.

Global Markalaşma Koordinatörü Müfit Mesci ise Çin üretimi ürünlerin fiyat ve kalitesine ilişkin algının gerçeği yansıtmadığını, dünya çapında birçok pahalı markanın üretimlerinin Çin'de yapıldığını dile getirdi.

KAYNAK : AA