Kaldırımcı'ya göre sıkıntı İDO'da değilmiş!

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, özelleştirme sonrası İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'de (İDO) yaşanan sıkıntıların İDO değil özelleştirme kaynaklı olduğunu iddia etti daha önce uyardıklarını ekledi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.11.2012 09:10 GÜNCELLEME 17.11.2012 15:38 Özel Haber
Kaldırımcı'ya göre sıkıntı İDO'da değilmiş!

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, İDO'da yüksek bilet fiyatlarıyla ilgili gelen şikâyetler üzerine iki kez ön soruşturma açtıklarını söyledi. İDO'da yanlışın özelleştirme modelindeki eksiklikten kaynaklandığını belirten Kaldırımcı, kendilerinin özelleştirme öncesi gerekli uyarıyı yaptıklarını dile getirdi.

Özelleştirildikten sonra uyguladığı fiyat politikası sebebiyle tartışma konusu olan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) ile ilgili Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı açıklamalarda bulundu.

Halktan çok şikâyet aldıkları İDO hakkında iki kere ön soruşturma açtıklarını, ama daha ileri gidemediklerini belirten Kaldırımcı, yanlışın İDO özelleştirilirken yapıldığını savundu. Kendilerinin özelleştirme sürecinde "Böyle olmaz. Şöyle yaparsan şöyle olur, böyle yaparsan böyle olur." diyerek uyarılarda bulunduklarını belirten Kaldırımcı, "Biz özelleştirmiyoruz ki.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelleştirdi. Bir tarafta çok kâr eden, bir tarafta çok zarar eden bir yapı. Bunlar ayrı ayrı olsa satamayız dediler." ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl yapılan İDO'nun özelleştirme ihalesini 861 milyon dolar teklif veren Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişimi kazanmıştı.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi'nde genç işadamlarıyla bir araya gelen Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, işadamlarının merak ettiği soruları cevapladı. Özelleştirilen İDO'yla ilgili bir soruya muhatap olan Kaldırımcı, insanların bu konuyla ilgili "Rekabet Kurumu uyuyor mu?" diye kızdığını söyledi.

Kaldırımcı sözlerine şöyle devam etti: "Evet bizim epey bir rolümüz oldu, günahsa günah tamam. Ama biz uyardık, arkadaş böyle olmaz dedik. Biz özelleştirmiyoruz ki. İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelleştirdi. Bir tarafta çok kâr eden, bir tarafta çok zarar eden bir yapı. Bunlar ayrı ayrı olsa satamayız dediler.

Zarar eden hattı kime satalım diyerek iki tarafı birleştirdiler, paket yaptılar. Biz de bunu yaparsanız böyle sakınca olur dedik. Vatandaş da haklı. Fiyatlar değişti, fiyatlar çok yükselmiş gibi algılandı.

Şikâyet ettiler. Biz de iki kere ön soruşturma açtık, ama haddimizi aşamayız. Bu özelleştirme modeli eksikliğinin bedeli. Uzun vadede sürdürülebilir olmayan bir şey ne kadar geçerli olur önemli olan bu."

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, geçtiğimiz günlerde bir şikâyet üzerine bankalar hakkında da soruşturma açtıklarını söyledi. Kamu, özel ayrımı yapmadıklarını, haksız rekabet söz konusu olduğu zaman gereken neyse yaptıklarını ifade eden Kaldırımcı, "Soruşturma açılan bu 12 banka arasında kamu bankaları da var." diye konuştu.

Soruşturma sonucu açıklanmadığı halde bazı kesimlerin kendi kendilerine hesap yaparak, bankaların çok ciddi ceza alacaklarına dair söylemlerini eleştiren Nurettin Kaldırımcı, soruşturmanın 3-4 aya sonuçlanacağını kaydetti. Kaldırımcı, rekabeti hak ve hukuk hassasiyeti olarak değerlendirdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin rekabet gücünde geçen yıl dünya genelinde 43. sıraya yükseldiğine, buna karşın insani gelişme endeksinde 92. sırada yer aldığına dikkati çeken Kaldırımcı, söz konusu verilerin iç açıcı olmadığının altını çizdi.