Pakistan'dan Afganistan'a demir diriliş başlıyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Pakistan'dan başlayıp Afganistan'a, Orta Asya'ya, Kafkaslara ve Anadolu topraklarına uzanan demiryolu ağlarını yeniden canlandırmak için ilgili ülkelerin yetkilileri ile görüşecek

ABONE OL
GİRİŞ 12.12.2012 14:30 GÜNCELLEME 12.12.2012 14:30 Özel Haber
Pakistan'dan Afganistan'a demir diriliş başlıyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ulaşım alt yapılarının ortak yapılması ve geliştirilmesi, Pakistan'dan başlayıp Afganistan'a, Orta Asya'ya, Kafkaslara ve Anadolu topraklarına uzanan demiryolu ağlarının daha etkin kullanılması, sınır geçişlerinde yaşanan zaman kayıplarının azaltılması gibi konuları görüşeceklerini bildirdi.

Bakan Yıldırım, Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Davud Ali Necefi, Bayındırlık Bakanı Necibullah Avjan ve Pakistan Ulaştırma Bakanı Arbab Alamgir Khan ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Mekanizmasının 7. Toplantısı çerçevesinde görüşeceklerini söyledi.

Dost ve kardeş ülkeler Afganistan ve Pakistan ile Türkiye arasında ekonomik ve ikili anlamda yakın işbirliği çalışmalarının olduğunu anımsatan Yıldırım, ''Halen Türkiye-Afganistan-Pakistan olarak birçok projeyi birlikte gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz'' diye konuştu.

Yıldırım, başta ulaştırma alanında çalışan her düzeydeki personelin eğitimi, ulaşım alt yapılarının ortak yapılması ve geliştirilmesi, Pakistan'dan başlayıp Afganistan'a, Orta Asya'ya, Kafkaslara ve Anadolu topraklarına uzanan demiryolu ağlarının daha etkin kullanılması, sınır geçişlerinde yaşanan zaman kayıplarının azaltılması gibi konuların bugünkü toplantıda değerlendirileceğini kaydetti.

Çalışmaların gözden geçirileceğini ve bundan sonrası için alınması gereken tedbirlerle ilgili kararların verileceğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin son 10 yıldan beri yaptığı gerek alt yapının iyileştirilmesi gerekse üst yapıda emniyete yönelik yaptığı düzenlemeler, araç muayene sistemleri, yol kenarı denetim istasyonları, sürücülerin eğitimi, sivil havacılıkta güvenliğin ve havaalanı emniyetinin sağlanmasına yönelik ciddi projeler var. Kaydettiği gelişmeler var. Bunları da meslektaşlarımızla dost ve kardeş ülke uygulamalarına taşımak istiyoruz.''

İstanbul-Tahran-İslamabad Konteyner Treni diğer adıyla Gül Treni Projesi'nde hattın bir kısımının Afganistan'dan geçmesi dolayısıyla bu ülkenin de katılması konusunun toplantıda ele alınacağını ifade eden Yıldırım, bu hattın etkin bir şekilde kullanılması ve teşvik edilmesi için alınması gereken tedbirlerin görüşüleceğini söyledi.

''Türkiye'de olmak mutluluk verici''

Pakistan Ulaştırma Bakan Arbab Alamgir Khan da Türk halkıyla olan yakın ilişkilerden dolayı Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yakın ilişki içinde oldukları Afganistan'ın yaşadığı problemlerin kendileri için önemli olduğunu, bu problemlerin ortak bir bakış açısıyla çözülmesinin hem bölge halkına hem de dünyaya huzur getireceğini ifade etti.

Pakistan'ın mevcut hükümetinin alt yapıya önem verdiğini vurgulayan Khan, gelişmiş bir yol ağına sahip olduklarını, 60 bin kilometrelik karayolu, bin kilometrelik demiryolu ağına sahip olduklarını bildirdi.

Sınır komşularıyla sınırlardaki işlemlerin sağlandığını, bu işlemleri ve alt yapı sistemlerini geliştirmek istediklerini belirten Khan, ''Gül Treni Projesi, İslamabad'dan başlayıp, İran'dan geçerek Türkiye'ye geliyor. Bu yaklaşık 14 gün sürüyor. Bu proje ekonomik olarak değil, kültürel olarak da önem arz ediyor'' dedi.

Pakistan'da bulunan üç büyük limanının Türkiye tarafından da kullanılmasını istediklerini kaydeden Khan, Tahran ve Afganistan arasındaki tren hattının iyi işlediğini, Tahran ve Celalabad arasındaki tren hattının geliştirilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Khan, Türk yatırımcıların Pakistan'da devam eden projeleri olduğunu, ancak Türk işadamlarının daha çok Pakistan'a gelerek, buradaki iyi olanaklardan yararlanmalarını ve alt yapı konusunda yatırım yapmalarını istedi.

2003 yılında imzalanan Taşımacılık Anlaşması'nın henüz uygulamaya geçmediğine işaret eden Khan, İslamabad veya Ankara'da yeni bir anlaşma yapılması yönündeki isteğini dile getirdi.

Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Davud Ali Necefi ise toplantının ana teması olan bağlılık konusunun ülkeler için önemli olduğunu kaydederek, ''Ülkelerin hem ekonomik açıdan gelişmesi hem de bölgesel kalkınmanın sürdürülebilir olması açısından bu toplantı son derece önem arz etmekte. Bağlılık konsepti çerçevesinde ülkelerin birbiriyle ilişkilerinin gelişeceğini ve daha iyi ilişkilere sahip olacağını ve bunun iyi barışa katkısı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Pakistan ve Türkiye ile iyi olan ilişkilerinin daha da gelişeceğine olan inancını dile getiren Necefi, ''Heyetlerimizin teknik kısımda görevli arkadaşları, teknik alanda çalışma yaptılar ve önemli kararlar aldılar. Özellikle ulaştırma alanında alınan bu kararları biz de bakanlar olarak destekliyoruz. Bu çalışmalarla elde edilen işbirliği gelecek zamanda da devam eder'' dedi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

KAYNAK : AA