Türk şirketinin Almanya'dan vize intikamı!

Vize alamadığı için 3.3 milyon euroluk iş anlaşması feshedilen Türk şirketi, Almanya'yı tazminat ödemeye mahkûm ettirdi. Almanya tazminatı ödemeyince Alman Lisesi ve 170 dönümlük Alman korusu için haciz kararı çıktı

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2012 09:28 GÜNCELLEME 21.12.2012 09:28 Özel Haber
Türk şirketinin Almanya'dan vize intikamı!

Sabah'ın haberine göre Almanya'da 3.3 milyon euroluk iş sözleşmesi imzalayan Türk şirketi, bu ülkeye götüreceği işçileri için vize alamayınca 712 bin euro kârdan oldu.

Bunun üzerine İzmir'de Almanya aleyhine tazminat davası açtı. Mahkeme, Federal Almanya Cumhuriyeti'ni suçlu buldu ve maddi-manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. 

Almanya tazminatı ödemeyince, Alman Lisesi ve Sarıyer'deki 170 dönümlük Alman korusu için haciz kararı çıktı. İzmir'in tanınmış mühendislik şirketlerinden MAK-İN, 2009'un son aylarında, Alman Envirotherm firmasıyla bir iş anlaşması imzaladı.

Yapılacak iş, Spremberg şehrindeki bir sanayi tesisinin sökülerek Hindistan'a götürülmesi idi. 3.3 milyon euroluk anlaşmaya imza atan Türk şirketi, projede yer alacak 60 personelini Almanya'ya götürmek için 23 Aralık 2009 günü vize başvurusu yaptı.

Ancak tüm şartların yerine getirilmesine rağmen başvuruya -olumlu ya da olumsuz- bir türlü yanıt alınamadı. Personel Almanya'ya zamanında gidemedi ve Envirotherm firması, sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetti. Zarara uğrayan Türk şirketi, İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde maddi-manevi tazminat davası açtı.

Gerekçe olarak da "Almanya, zorunlu olduğu halde vize başvurumuza cevap vermemiştir" denildi. Mahkeme davayı kabul etti. Duruşmalar boyunca davalı Almanya Büyükelçiliği'ne defalarca tebligat yapıldı ama elçilikten hiç kimse duruşmalara katılmadı.

DIŞİŞLERİ'NE NOTA

İki yıllık sürecin ardından mahkeme, "Dava konusu olan eylem, vize istemi üzerine yanıt vermemektir. Bu ise bir haksız eylemdir" diyerek Federal Almanya Cumhuriyeti'ni 1 milyon 678 bin lira maddi, 20 bin lira da manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Karar, Almanya'nın Ankara'daki Büyükelçiliği'ne tebliğ edilinceAlmanya da Türk Dışişleri'ne nota verdi. 24 Şubat 2012 tarihli notada Almanya mealen "Bir mahkeme bize tebligat yapamaz Viyana Sözleşmesi'ne aykırıdır" denildi. İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Mürsel Ermiş, notaya hukuk dersi niteliğinde yanıt verdi:

"Eylem tipik haksız fiildir. Tebligat, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Kanunu'na uygundur." Mahkemenin hükmettiği tazminatı alamayan Türk şirketi de İstanbul 3. İcra Dairesi'ne başvurup Almanya'nın İstanbul'daki taşınmazlarına icra takibi başlattı.

TAPULU MALLARA HACİZ

Türk şirketinin talebi üzerine Sarıyer ve Beyoğlu Tapu Sicil Müdürlüklerine yazı gönderen Daire, bazı pafta, ada ve parsel numaralarını vererek "Bu taşınmazlar diplomatik ve konsolosluk amaçlı kullanılmıyorsa haciz işlemini başlatın" talimatını verdi.

Haciz talimatı verilen iki taşınmazdan birinin Alman Lisesi, diğerinin ise Sarıyer'de bulunan 170 dönümlük Alman Korusu olduğu ortaya çıktı. MAK-İN şirketinin ortaklarından Avukat Hüseyin Cimşit, "Türk mahkemesinin aldığı kararı tanımak istemeyen Federal Almanya Cumhuriyeti'nin tapulu mallarına haciz koydurduk.

Yasal işlemler bittikten sonra Alman Lisesi'ni ve 170 dönümlük koruluk alanı satışa çıkaracak olan İcra, kazandığımız tazminatımızı tahsil edecek" diye konuştu.