İsrail, Göktürk 2'yi 'kör' etmeye uğraşıyor!
Terörle mücadelede Türkiye'nin elini güçlendirecek Göktürk-1 uydusu için Ankara-Paris-Tel Aviv hattında soğuk savaş yaşanıyor. İsrail, uydunun kendi topraklarını görmemesi için Fransa nezdinde lobi faaliyetlerini artırırken, Türk bürokratlar da geri adım atmıyor.
ABONE OLProjenin geleceğine Başbakan Erdoğan karar verecek.
Zaman'dan Emre Soncan'ın haberine göre Geçtiğimiz günlerde Göktürk-2 keşif ve gözetleme uydusunu uzaya fırlatan Türkiye, çok daha gelişmiş bir sisteme sahip olan ve terörle mücadelede büyük yarar sağlayacak Göktürk-1 projesinde üretici ülke Fransa ile karşı karşıya geldi.
Uydunun kendi topraklarını görmemesi için lobi yapan İsrail, Fransa üzerindeki baskısını artırdı. Göktürk-1'in görüntü almasını sağlayan elektrooptik kamera sistemlerindeki bazı kritik parçaları Fransız Thales firmasına satan İsrail, bunun karşılığında uydunun kendi topraklarının üzerine geldiğinde 'kör' olmasını şart koştu.
Bu istihbaratı alan Türkiye, Fransa'dan, uydu fırlatılmadan önce istenilen her yerden görüntü alınabileceğinin ispatlanmasını istedi. Firma önce bu teklifi reddetti; ancak Türk bürokratlar bu garantiyi almadan para ödemeyecekleri restini çekince şirket yumuşadı.
Yine savunma bürokratları, uydunun tecrübeli ve dünyaca tanınmış bir şirket tarafından uzaya fırlatılmasını istedi. Fransa tarafı ise, işi daha ucuza mal etmek için tecrübesiz bir şirketle çalışmakta ısrar ediyor. Göktürk-1'in daha önce öngörülen takvime göre 2013'ün sonunda uzaya fırlatılması planlanıyordu.
Fakat Fransa tarafında yaşanan aksaklıklar sebebiyle, projenin bir yıl gecikeceği belirtiliyor. Zaman'a konuşan üst düzey bir yetkili, "Uydunun İsrail dahil her ülkeden görüntü alabileceği kanıtlanmadan, uzaya fırlatılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu tür projelerde sözlü garantiler geçerli değildir. Uydu fırlatıldıktan sonra geriye dönüşü olmaz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin en yüksek çözünürlüklü keşif gözetleme uydusu Göktürk-1 için 2009'da İtalyan Telespazio şirketiyle 2013'te uzaya fırlatılmak üzere sözleşme imzalandı. Telespazio ise projeye Fransız Thales'i dahil etti. Yer sistemlerini İtalyan firma üretirken, asıl uyduyu yapan Fransız firma ihale şartnamesindeki bazı yükümlülükleri yerine getirmedi.
Türk tarafı ise projenin iptal olmaması ve vakit kaybı yaşanmaması için sorunların çözülmesi yönünde irade koydu. Ancak askerî kaynaklar ihalenin Telespazio'ya verilmesinin hata olduğunu dile getiriyor. Konuyla ilgili bir askeri yetkili, "O dönem birkaç milyon dolar daha iyi teklif verdi diye İtalyan firma tercih edildi. Fakat bu işte yeterli tecrübeleri yoktu. Onlar da Thales'le çalışmaya başladı." bilgisini verdi.
Gelinen son noktada ise en büyük sorun Fransa ile İsrail arasındaki 'centilmenlik anlaşması'. Fransız firma, İsrail'in 'Türk uydusu topraklarımızı görmesin' talebini yerine getirmek istiyor. Türk tarafı ise böyle bir duruma müsaade edilmeyeceğini kesin bir dille Fransa'ya bildirdi. Projede yaşanan son gelişmeler önümüzdeki hafta toplanacak Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayrıntılı bir biçimde anlatılacak. Erdoğan da nihai kararı verecek.