Çanak ve çömlekçilik teknolojiye yenildi!

Trakya'da 60 yıldır killi toprağı işleyerek çömlek ve su testisi üreten Hüseyin Çokan, gelişen teknolojiyle ürünlerine talep azalınca üretimini durdurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2013 12:54 GÜNCELLEME 20.01.2013 13:03 Özel Haber
Çanak ve çömlekçilik teknolojiye yenildi!

Çokan, yaptığı açıklamada, Kırklareli'nin Demirtaş Mahallesi Koşuyolu Caddesi'nde evinin bahçesindeki atölyede killi toprağa yıllardır şekil vererek, geçimini sağladığını söyledi.

Son yıllarda çömlekçilikten para kazanmadığını belirten Çokan, gelirinin giderlerini karşılamaması nedeniyle baba mesleğini devam ettirmediğini ifade etti.

Teknoloji karşısında direnemediğini belirten Çokan, ''Babam ve dedem çömlekçiydi. Ben mesleği babamdan öğrendim. Bu mesleği öğrenmek uzun yıllar sürüyor. Çok zor bir meslek. Toprakla uğraşmak güç ister. Trakya'da çok kişi bu mesleği bıraktı. Ben bu mesleği çok sevdiğim için bırakamadım ve bu güne kadar getirdim. Hayatımda bundan başka bir iş yapmadım. Bu işle bugünlere geldik. Trakya'nın son çömlekçisiydim'' diye konuştu.

''Ürettiğim çömlekleri satamıyorum''

Çömlekçilik mesleğinin kendisi için büyük bir manevi değerinin olduğunu belirten Çokan, 60 yıldır sürdürdüğü mesleğini istemeyerek de olsa bırakmak zorunda kaldığını anlattı.

Türkiye ve Trakya'da çömlekçiliği devam ettirecek usta sayısının çok azaldığını dile getiren Çokan, ''Kırklareli'de 40 yıl önce 35 kişi çömlek üretiyorduk. Ürettiğimiz çömleklerden kesinlikle elimizde kalmıyordu. Trakya'da ben tek kalmıştım. El emeği göz nuru ile ürettiğim çömlekleri satamıyorum. Elimdeki malzemeler artık tarihi eser olacak gibi duruyor'' şeklinde konuştu.

Çokan, depoda çok sayıda malzemenin müşteri beklediğini ifade ederek, ''Beni ziyarete gelen kişiler, 'bu mesleği bırakma' diyorlar. Ama nasıl bırakmayacağım. Şu anda üretimimi sonlandırdım. Çömlekler depoda çürüyor'' dedi.

KAYNAK : AA