90 kişi peygamberimizin geleneğini yaşatıyor

Bursa'da Ramazan'ın son 10 günü 36 camide itikafa giren 90 kişi, nefislerini Allah'ın evinde terbiye etmenin huzurunu yaşadı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.08.2013 11:56 GÜNCELLEME 07.08.2013 11:56 Ramazan Ekranı
90 kişi peygamberimizin geleneğini yaşatıyor

Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, kentte itikaf gerçekleştirilen camilerden tarihi 1. Murat Hüdavendigar Camisi'nde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir insanın dünya işlerini bırakarak kendisini bir mabette Allah'a ve ibadete adamış olmasına itikaf dendiğini söyledi.

İtikafın çok kadim bir peygamber geleneği olduğunu, Hazreti Muhammed'in de bu geleneği devam ettirdiğini belirten Ay, "Sevgili peygamber efendimiz,Ramazan'ın son 10 gününde kendisi de mescitte itikafa girerek ibadetle, zikirle, tesbihle meşgul olmuştur. İslam tarihine ve peygamberler tarihine baktığımız zaman Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'e yüce rabbimiz itikaf maksadıyla Kabe'yi Muazzama'ya gelenlere hizmet etmesini emretmiştir. Dolayısıyla itikafa girmek çok büyük bir fazilettir. İtikafa girenlere hizmet etmek de çok büyük bir sevaptır" dedi.

Ay, Hazreti Muhammed'in sünneti olan itikafı Bursalılara yaşatmak için İl Müftülüğü olarak bu sene ilk kez bir proje başlattıklarını vurguladı.

Bu doğrultuda müftülük olarak kent genelinde 36 cami belirlediklerini dile getiren Ay, "Ramazan ayının son 10 günü bu 36 camide 90 kardeşimiz itikafa girdi. İtikafa giren kaerdeşlerimizin iftar ve sahur yemeklerini bir vakıf aracığıyla temin etmeye çalışıyoruz. Bazı camilerde de yakınları kendilerine iftar ve sahurlarda yiyecek getirmek suretiyle onların bu ihtiyaçlarını karşılıyor. İtikaftaki kardeşlerimiz, burada Kur'an okuyarak, namazlarını kılarak, tesbihlerini çekerek ve zikirler yaparak günlerini ibadetlerle geçiriyorlar.

Ay, itikafa girenlerin işlerini kolaylaştırmak adına İl Müftülüğündeki görevlilerinin sürekli camileri dolaştıklarını ve gerekli kontrolleri yaptıklarını ifade etti.

-İtikaf, sıcak yatağını terk edip cami halısında uyuyabilmektir

Bursa'da 10 günlük sürede itikaftan ayrılan kimsenin olmadığına aksine camilere katılımların gerçekleştiğine işaret eden Ay, şunları söyledi:

"Buraya katılımcılar zorluğa talip olarak geliyorlar. İnsanoğlunun normal hayatındaki bir takım imkanlarını terk etmesi anlamına gelen itikaf, gönül dünyasına önemli bir yolculuktur. İtikaf sıcak yatağını terk edip cami halısında uyuyabilmektir. Yumuşak yastığını terk edip camideki imkanlara razı olabilmektir. Nefis yemekleri terk edip buradaki imkanlarla yetinebilmektir. İnsanoglu nefsinden bazı şeyleri feda etmedikçe ruhi manada olgunluğa erişemez. Dolayısıyla itikaf da bu güzel ortamı insanlara sağlıyor. Belki arzu ettiğiniz yiyecekleri yiyemeyebilirsiniz ama emin olunuz ki ruhunuz çok huzurlu ve mutludur."

Ay, bu sene ilkini gerçekleştirdikleri itikafı gelecek sene daha iyi bir organizasyonla yapmayı planladıklarını bildirerek, itikafa girecek vatandaş sayının da artmasını beklediklerini anlattı.

"Günümüz insanının çok ihtiyacı olan Rabbi ile başbaşa kalma imkanını sunduğu için itikafın ben insana çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" diyen Ay, şöyle devam etti:

"Hazreti İbrahim'in, Hazreti İsmail'in, Hazreti Zekeriya'nın, Hazreti Meryem'in, Hazreti Musa'nın uygulaya geldikleri bir peygamber geleneğidir ve hayatının son 10 yılında peygamber efendimiz itikafı hiç terk etmemiştir. O sebeple peygamberimizin de önemli bir sünnetidir. O yüzden itikaf ehillerine de çok saygı göstermek, yardımcı olmak, onların da duasını almak gerekir. Burada görüştüğüm arkadaşlarımız, kardeşlerimiz itikafta geçen sürelerin nasıl geçtiğini de hiç anlamamışlar. Onları böyle mutlu görmek bizleri de mutlu ediyor. İtikaf süresi bayram namazının ardından tekbirlerle sona erecek. Allah, itikafa giren arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin dualarını kabul etsin."

KAYNAK : AA