Hidrosefali hastalığı nedir? Belirtileri neler?

Alzheimer hastalığı ile belirtileri aynı olan hidrosefali hastalığı unutkanlığa neden oluyor. Hidrosefali genellikle beyinde aşırı su birikmesi olarak biliniyor. Peki bu hastalığın tedavisi var mı? İşte tüm ayrıntılar...

ABONE OL
GİRİŞ 22.03.2018 07:27 GÜNCELLEME 22.03.2018 10:02 Sağlık
Hidrosefali hastalığı nedir? Belirtileri neler?

Beyin ve omurilikte dolaşan sıvıya beyin omurilik sıvısı denir. Beyin omurilik sıvısının görevi; sinir sistemindeki fiziksel hareketleri daha esnek hale getirmektir. Omuriliğin ya da boyun bölgesinin ani bir darbe alması ile bu sıvının beyinde birikmesine hidrosefali denir. Hidrosefali, beyinde aniden birikmeye başlar, beyin içi basıncının artmasına neden olur.

HİDRODEFALİ HASTALIĞININ ORTAYA ÇIKMA NEDENLERİ ŞUNLARDIR: 

- Kafa travması
- Geçmişte yaşanmış beyin kanaması
- Tümör ve kistler
- Menenjit
- Beyin enfeksiyonları

HİDROSEFALİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

- Hidrosefali’nin ilk belirtisi yürüme bozukluğudur. Hastanın denge sorunu ve ayaklarını kaldırmadan yürümeleri en sık gözlenen şikayettir.

- Hastalar gün içerisinde yapması gereken rutin işleri  bile unutmaya başlar. Geçmişi hatırlayamazlar ve sürekli farkında olmadan aynı soruları sorarlar.

- Bazı hastalarda sık tuvalete gitme sorunu görülür. Bazılarında da mesane kontrolünde tamamen bozulmalar yaşanır. 

İleri yaşlarda görülen Hidrosefali, gelişmiş teknolojik yöntemler sayesinde kolay tedavi edilebiliyor. Ancak erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önemlidir. Uzmanlar, 40 yaş üzeri her kişinin tedbir amaçlı muayene olması gerektiğini vurguluyor.