Mide küçültme ameliyatı olanlar oruç tutabilir mi?

Son yıllarda pek çok kişi fazla kilolarından kurtulmak için mide küçültme ameliyatı oluyor. Peki, mide küçültme ameliyatı olan kişiler Ramazan'da oruç tutabilir mi? İşte mide küçültme ameliyatı olanlara uzmanlardan Ramazan önerileri…

ABONE OL
GİRİŞ 17.05.2018 07:08 GÜNCELLEME 17.05.2018 12:02 Sağlık
Mide küçültme ameliyatı olanlar oruç tutabilir mi?

Halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinen tüp mide ameliyatı obezite hastalarına yapılır. Bu ameliyatla mide küçültülerek kişinin daha rahat kilo vermesi sağlanır. 

Ramazan ayında bu tür ameliyatı geçiren hastaların ne yapmaları gerektiği ise merak konusu olmuştur. Uzmanlar, yeni tüp mide ameliyatı olanların oruç tutmaları durumunda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkacağını belirtiyor. 

Midesine tüp takılan hastanın gün boyu yemek yemesi ve su tüketmesi gerekir. Ramazan ayında ise oruç tutan kişilerin, sahur ve iftar olmak üzere iki öğünde yemek yedikleri için, bu durum midesine tüp taktıran hastalara uygun değildir. 

Kişinin tüp mide operasyonu olmasının üzerinden bir yıl geçtiyse ve bu süreçte doktorunun tavsiye ettiği şekilde beslenmeyi başarabildiyse oruç tutabilirler.

Tüp mide ameliyatı olanlar oruç tutarsa hangi risklerle karşılaşır?

- Ameliyat sonrası midenin küçülmesi nedeniyle hastaların çok miktarda yemek yemeleri zararlıdır. Ayrıca tüp mide ameliyatı geçirmiş kişiler bilinçsizce oruç tutuklarından kusma ve mide kasılma rahatsızlıkları yaşayabilir. 

- Yemek yeme gibi su tüketiminin de önemli olduğu bu zamanlarda hasta su tüketimini azalttığında mideye takılan tüp zarar görür. Bu da ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkartabilir. 

- Tüp mide ameliyatının amacı kilo vermektir. Bu durumda oruç tutan hastanın sağlıklı kilo vermesi yavaşlar. Dengesi bozulan metabolizmanın kilo verme hızı yavaşlarken, bu durum kas kaybına neden olur. 

Uzmanlar, bu tür ameliyat geçiren ve kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışarak oruç tutmaları gerektiğini vurguluyor.