Ramazanı sağlıklı geçirmek için beslenme önerileri
Ramazan ayında değişen beslenme şeklinin, sağlığı olumsuz etkilememesi için uzmanlar bir takım uyarılarda bulundu. Peki, Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için nasıl beslenmek gerekir? İşte uzmanların Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için beslenme önerileri...
ABONE OLRamazan ayında beslenme alışkanlıklarından uyku düzenine kadar pek çok noktada hayatımız değişecek. Bu süreci sağlıkla geçirmenin ipuçlarını Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, anlattı.
KİLO DEĞİL KAS KAYBI!
Öğünlerin azalması ve sınırlı yemek yeme, az su tüketimi gibi faktörlerin vücutta kilo değil, su ve kas kaybına sebep olduğunu söyleyen Prof. Şanlıer, bunu engel olmak için 4 besin grubunda bulunan; et-yumurta-kurubaklagiller, sebze-meyve, tahıllar, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini önerdi.
SAHURDA PATATES VE MEYVE...
Şanlıer, "Ramazan ayında kahvaltının yerini alan sahurun, imsak vaktine yakın bir zamanda yapılması daha faydalıdır. Sahurda hazmı kolay, enerjisi yüksek, yavaş sindirilen, gün boyu besleyici özelliği olan besinler tercih edilmelidir. Sahurda şeker ve şeker oranı yüksek besinlerden kaçınılmalıdır." dedi. Prof. Şanlıer Ramazanda sık yaşanan mide bulantıları için ise yağlı yiyecek tüketiminden kaçınılmasını ve posadan zengin; patates, kepek, tahıl ve meyve ağırlıklı sofralar kurulmasını önerdi.
SAHURDAN SONRA UYUMAYIN!
Prof. Dr. Nevin Şanlıer, sahur yaptıktan sonra uyumak için en az 30- 40 dakika beklemek gerektiğini aktardı.
Aynı zamanda tuzlu, şekerli, baharatlı, yağlı ve unlu besinlerden uzak durulması gerektiğini, bunu yerine enerji oranı yüksek besinler tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
SUSUZLUĞU ÖNLEMEK İÇİN...
Sahurda çay tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Şanlıer, sözlerine şöyle devam etti: "Fazla tüketilen çay kansızlığa neden olabileceğinden sahurda en fazla 3 çay bardağı içilmesi gerekir. Sahur sonrası tüketilen karpuz, kavun, kiraz gibi su oranı yüksek meyveler gün boyu susuzluğu engeller."