Lejyoner hastalığı nedir?
Hemen her gün kullandığınız musluktan ya da duş başlığından mikrop kapabileceğinizi biliyor muydunuz? Belirtileri neredeyse griple aynı olan lejyoner hastalığı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizler için derledik. İşte leyjoner hastalığı hakkında bilinmeyenler...
ABONE OLLejyonella bakterisi; akarsu, nehir, göl, sauna, buhar odaları, hamam, jakuzi, fıskiye havuzu ve duş başlığı gibi ortamlarda çoğalır. Hemen hemen her gün birçok insan bu bakteriye maruz kalır lakin bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de akciğere yerleşerek zatürreye neden olur.
LEJYONER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Yüksek ateş, halsizlik, eklem ağrısı, kuru öksürük, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle lejyoner hastalığı kendini gösterir. Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi lejyoner hastalığında da büyük önem taşır. Aksi halde erken teşhis edilmeyen bu hastalık ölüme bile yol açar.
Erken teşhis edilen hastalık lejyonella bakterisinin vücuttaki evresine göre değişir. İlk evrede olan bakteriye antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak hastalık orta veya son evredeyse kontrol altına almak için hasta yoğun bakım ünitesinde tedavi edilir.
Bu bakteriye maruz kalmamak için; klimalar, duş başlıkları, çeşme uçları, lavabolar ve havuzlar sürekli temizlenmelidir.
KİMLER RİSK ALTINDADIR?
- Hastane çalışanlar
- Uzun süre kanser tedavisi gören kişiler
- Kortizon tedavisi görenler
- Organ nakli olmuş hastalar
- Sürekli alerjisi olanlar
- Astım ve KOAH hastaları
- Yaşlı ve çocuklar