Siyah fasulyenin faydaları nelerdir? Siyah fasulye hangi hastalıklara iyi gelir?

Dünya mutfaklarının vazgeçilmez besinlerinden biri olan siyah fasulye ya da bilinen diğer adıyla kara fasulye hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Yoğun etli bir yapısı olan siyah fasulye, Latin Amerika diyet yapan ya da vejeteryan olanlar için de tavsiye edilen siyah fasulye tam bir kalsiyum deposudur. Peki Siyah fasulyenin faydaları nelerdir? Siyah fasulye hangi hastalıklara iyi gelir?

ABONE OL
GİRİŞ 07.03.2020 07:20 GÜNCELLEME 07.03.2020 09:59 Sağlık
Siyah fasulyenin faydaları nelerdir? Siyah fasulye hangi hastalıklara iyi gelir?

Beyaz kuru, yeşil ve börülce olmak üzere ülkemizde çeşidi olan fasulyenin bir de siyah olanı vardır. Son zamanlarda popüler olan siyah fasulye sıklıkla adı geçen bir besin oldu. Uzmanlar vitamin ve mineraller bakımından zengin olan siyah fasulyenin beslenme alışkanlığına eklenmesi gerektiğini ayrıca haftada bir kez tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Kuru beyaz fasulyeden on kat daha fazla kalsiyum barındırır. Güney Amerika'da yetişen bu fasulye çeşidi dünya mutfağında önemli bir yere sahiptir. İçeriğinde A, B2, B3, B6 ve B9 vitamini, folik asit, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, bakır, demir ve manganez gibi mineralleri bulunduğundan Bu fasulye ile ilgili oldukça araştırma yapılmıştır. Araştırmalardan birinde antosiyanlar bakımından zengin besinler listeside yer aldı. İlk kez 1846 yılında Meksika ve Amerika arasında yaşanan büyük savaş sonrası yetiştirilmesi artmıştır. Bazı yörelerde siyah kaplumbağ fasulyesi bazılarında ise kara fasulye olarak bilinir. Haşlanmış siyah fasulyenin suyu kan değerleri dengeler. Özellikle şeker hastalarına şifa olabilir. 

SİYAH FASULYENİN FAYDALARI NELERDİR?

- Yapılan bir araştırmada siyah fasulyenin sindirimi kolaylaştırdığı kabızlığı önlediği görülmüştür. İçerdiği folik asit sayesinde bağırsakları da temizleyen siyah fasulye kolon kanserine karşı bağırsakları güçlendirir.

- İçerdiği demir ve magnezyum sayesinde kan şekerinin yanı sıra kandaki diğer hücreleri de dengeler. Bu sayede diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.

- Yüksek kolesterolü düşürerek yaşanma ihtimali olan kalp krizi ve felç risklerini düşürür. B3 vitamini sayesinde damar duvarlarını kuvvetlendirerek kan akışını sağlar. Böylece damar tıkanıklığını da önlemiş olur.

- Yapılan başka bir araştırmada sinir hücrelerini yatıştırdığı ayrıca sinir sisteminin genelini olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Siyah fasulye tüketen kişilerin depresyon ve stres gibi ruhsal hastalıklara karşı direncinin artığını ayrıca bu insanların günlük yaşamda yorgunluk gibi rahatsızlıkların yaşanmadığı tespit edilmiştir. 

- Meme kanseri ile ilgili yapılan araştırmalarda kullanılan siyah fasulyenin tümörlü hücrelerle savaştığı gözlemlenmiştir. Bağışıklığı artırarak vücuttaki sağlıklı hücre sayısını olumlu etkilediği tespit edilen siyah fasulyenin aynı zamanda tüm bakteri ve toksinleri vücuttan atacak kadar yüksek minerallere sahip olduğunu uzmanlar vurguluyor. 

- Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermede yardımcı olan siyah fasulyeden günde 1 tabak tüketerek vücuda sadece 218 kalori almış olursunuz. Enerji vererek vücudun gün içerisindeki direncini artırır. 

- Selenyum doğada nadiren bulunan bir maddedir. Vücudun en çok ihtiyacı olan maddeler arasında ilk sıralarda yer alan selenyum siyah fasulyede oldukça fazladır. Vücudun ihtiyacı olan selenyumun yüzde 100 karşılayabilecek siyah fasulye bu sayede vücudun kısa sürede mikroplardan arınmasını sağlar. 

- Kas gelişimini destekleyen siyah fasulye özellikle sporcuların tüketmesi gereken önemli bir kalsiyum deposudur. Böylece siyah fasulye kas ve kemiklerde hastalık yaşanmasını önler.

SİYAH FASULYE NASIL TÜKETİLİR?

Siyah fasulye genellikle salata şeklinde tüketilir. Meksika usulü yapılan salataya haşlanmış mısır, haşlanmış havuç, dere otu, yeşil marul ve kara lahana gibi besinlerde eklenebilir. 100 gram siyah fasulyeyi tuzlu suda kaynatın. İçine diğer malzemeleri keserek ekleyin. Daha sonra zeytin yağı, limon ve sumak baharatları ekleyerek tüketebilirsiniz. Ara öğün olarak tüketildiğinde özellikle masa başı çalışanlar için ideal bir yiyecek olur. Gün boyu enerjiyi yükseltmenin yanı sıra kilo vermeyi de sağlar.