Hamilelik belirtileri nelerdir? Gebelik testi yüzde yüz hamilelik testi

Adet gecikmesi yaşayan kadınların aklına ilk gelen sebep hamilelik belirtilerinden biridir. Hamileliğin ilk vakitlerinden itibaren vücutta birtakım değişiklikler meydana gelmeye başlar. Hamileliğin belirtileri olarak adlandırılan bu durumda ilk olarak gebelik testine başvurulur. Hamile kaldığınızda vücudunuz bazı erken uyarılar vermeye başlayabilir. Peki hamile kalındığı nasıl anlaşılır?

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2019 10:54 GÜNCELLEME 12.02.2019 10:55 SAĞLIK
Hamilelik belirtileri nelerdir? Gebelik testi yüzde yüz hamilelik testi

Hamilelik belirtileri çoğu eşler için heyecanla beklenen ve dünyanın en tatlı olayının başlangıcı olan döngünün habercisidir. Özellikle bebek sahibi olmak isteyen kadınların adet gecikmesi sonucu gebelik testine başvurması da bir hamilelik belirtisidir. Hamilelik kadınlar için belirli evrelere sahiptir ve her evresinde farklı belirtiler gösteren bir durumdur. Bu süreçte kadınların vücudunda bazı değişikler ortaya çıkarak hamilelik ile ilgili bazı ipuçları verir. Peki en sık karşılaşılan hamilelik belirtileri nelerdir? Kadınlar hamile olduklarını nasıl anlarlar? 

 

 

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELER?

- Adet gününün gecikmesi
- Göğüs ağrısı
- Vücut ısından artış ani ateş yükselmesi.
- Sabahları mide bulantısı
- Sık idrara çıkma isteği
- Yorgunluk ve baş ağrısı.
- Baş dönmesi
- Cilt problemleri
- Genital bölgede kanama
- Tat duyusunda değişkenlik
- Uyku sorunu
- Kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık
- Kokulara karşı ciddi manada hassasiyet 
- Kasık ağrıları

 

 

Yukarıda bulunan maddeler belirtilere sahip olsanız bile, hamile olup olmadığınızdan emin olmak için yapabileceğiniz en iyi şey, eczaneden alacağınız bir gebelik testi ile hamile olup olmadığınızı kontrol etmektir. Sonuç ne olursa olsun, en doğru sonucu bir kan testi ile alabileceğinizi unutmayın. Test sonucunuzla bir doktora danıştığınızda yapılacak bir muayene ile de net olarak gebelik durumunuz hakkında bilgi alabilir ve kaç haftalık gebe olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

HAMİLELİK (GEBELİK) TESTİ NASIL YAPILIR?

Bütün bu saydığımız hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kadınlar bunların hepsini hisseder, bazıları hiç birini hissetmeden haftalar geçirir. Bu yüzden de hamile olup olmadığını öğrenmenin en kesin ve güvenilir yolu elbette modern tıptır. En yaygın yöntemi ise evde yapılan gebelik testleri ve kan tahlilidir.

Gebelik Testi: İdrar ve kan ile yapılan hamilelik testleri bulunmaktadır. Evde hamilelik testi yapmak isteyen kişiler, adet takvimini dikkate alarak idrar testi yapabilir. İdrar testinden kesin sonuç almak için 1-2 hafta arayla testi tekrarlamak sağlıklı olacaktır. Daha hızlı ve net sonuç almak için hastanelerde kan testi yaptırılmalıdır.

Kan Testi: Evde kendi kendine yapabileceğin testlerden daha uğraştırıcı bir yöntem olsa da en erken ve %100 doğrulukla öğrenebileceğin yöntem kan tahlilidir. Buna bHCG testi (Beta HCG) denir. Döllenmeden yalnızca 1 hafta sonra kan tahlili HCG seviyesini kesin olarak ölçer ve bu kan testinde hamilelik, net sonucu verir. Bu yöntem hamileliğin başlangıç tarihini belirlemenin en güvenilir yoludur. Çünkü bHCG değerleri, hamilelik ilerledikçe artar.

Kanda gebelik değerlerini takip edeceğin BHCG tablosu

Hamilelik haftası 3. hafta HCG hormonu değerleri 5 ile 50 mIU/L
Hamilelik haftası 4. hafta HCG hormonu değerleri 5 ile 426 mIU/L
Hamilelik haftası 5. hafta HCG hormonu değerleri 19 ile 7.340 mIU/L
Hamilelik haftası 6. hafta HCG hormonu değerleri 1.080 ile 56.500 mIU/L
Hamilelik haftası 7-8. haftalar HCG hormonu değerleri 7.650 ile 229.000 mIU/L
Hamilelik haftası 9-12. haftalar HCG hormonu değerleri 25.700 ile 288.800 mIU/L

HAMİLELİĞİN İLK HAFTASINDA YAŞANAN BELİRTİLER

Bu hafta bebeğiniz rahme yerleşmeye başladığından, yerleşme kanaması olarak bilinen lekelenme türü bir kanama görmeniz tamamen normaldir. Ayrıca kendinizi yorgun hissediyorsanız veya göğüsleriniz büyümeye başladıysa, bunlar da hamileliğinizin erken sinyalleri olarak kabul edilebilir. Yükselmeye başlayan östrojen ve progesteron hormonlarına bağlı olarak da ani ruh hali değişimleri yaşamaya başlayabilirsiniz.

HAMİLELİĞİN İLK AYLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sağlıklı bir yaşamın bilincine varmak önem kazanır. Gebelik dönemi, anne adayının kendisine iyi bakmasıyla değer kazanacaktır. Sigara ve alkol gibi alışkanlıkların tamamen bırakılması gerekir. Yorulmamaya özen gösterin. Ağır işlere girişmekten kaçının. Fiziksel durumunuzu değiştirebilecek eylemlere yönelmemek gerekir. Hamilelikte eğilmek size ve bebeğinize zarar verebilir.

Hamileliğin ilk günlerinde açık havada yürüyüşe çıkmak önemlidir. Hareketsiz kalmanın gebelik döneminde yarar sağlayan bir durum oluşturacağını söylemek güç olacaktır. Belirli bir düzene oturtulmuş yürüyüş egzersizlerine başlayabilirsiniz. Uyku düzeninin belirlenmesi ve uygulanması gerekecektir. Uykunun bir dinlenme, bir mola süreci olduğu unutulmamalıdır. 

HAMİLELERİN YEMEMESİ GEREKEN BESİNLER!

Hamilelik döneminde “Her besin grubundan vitamin, mineral almalıyım” diyerek kendinizin ve bebeğinizin sağlığını riske atmayın. Bazı yüyecekler var ki risk taşıyor... Hamilelikte kaçınılması gereken yiyecekler neler?

- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
- Çiğ et
- Salam-sucuk-sosis ve sakatat
- Karaciğer
- Civa içeren balıklar
- Kabuklu deniz ürünleri
- Yumurta
- Kafein
- Alkol
- Yıkanmamış sebzeler
- Bitkisel ilaçlar ve çaylar