Bağırsak florası nedir ve bozulursa ne olur? Bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir?
Tüm hastalıkların temelini oluşturan bağırsaklarda yaşanan her hangi bir deformasyon genel sağlığı olumsuz etkiler. Bu yüzden uzmanlar bağırsak sağlığının önemini vurguluyor. Bağırsak florası bu noktada en önemlisidir. Canlı organizmaların geneline denilen floras hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki bağırsak florası nedir ve bozulursa ne olur? Bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir?
ABONE OLBağırsakta bulunan ve sindirim işleminde yardımcı olan canlı organizmaların bütününe bağırsak florası denir. Vücudumuzda bulunan bu bakteriler sindirimi kolaylaştırır. Ancak üst mide ve ince bağırsaklarda mikroorganizma bulunmaz. En çok mikroorganizma ise kalın bağırsakta bulunur. Metabolik olarak en aktif bağırsak kalın bağırsaktır. Besinler midede işlendikten sonra ince bağırsak daha sonra kalın bağırsağa geçtiği sırada bu mikroorganizmalar fermente etki ile protein ve aminoasitleri birbirinden ayırır. Bağırsaklarda pH değeri de düştüğünde metabolizma yeteri kadar çalışmaz. Uzmanlar bu noktada da su tüketimin faydasını vurguluyor. Ayrıca bu organizmaların bazıları yararlı bazıları ise zararlıdır. Ancak organizmaların dengede kalması gerekir. Aksi halde fazla olması ishale bu da aşırı sıvı kaybına neden olurken az olduğunda kabızlığın yaşanmasına zemin hazırlar. Buda bağırsak düğümlenmesi gaz sıkışması gibi hastalıklara davetiye çıkarır. Bağırsak floraslarının dengede kalmasını en kolay yolu sağlıklı beslenmedir.
BAĞIRSAK FLORASI NEDEN BOZULUR?
- Aşırı antibiyotik kullanma bağırsaklardaki yararlı bakterilerin dışkılama yolu ile atılmasına neden olur. Uzmanlar bu yüzden antibiyotik ilacı almadan doğal antibiyotiklerden yararlanmasını tavsiye eder.
- Bunun yanı sıra fazla tahıllı besinler tüketmek yanlış beslenmek gece yarısı lif oranı yüksek besinler tüketmek bağırsak florasını azaltarak fonksiyonlarının yavaşlanmasına neden olur. Uzmanlar bu yüzden sık sık meyve tüketilmesini tavsiye eder. Özellikle gece açıklamalarında meyve tüketiminin daha sağlıklı olacağını vurguluyor. Stres hemen hemen her hastalığın başlangıcıdır.
- Psikolojik bir durum olan stres sinir hücrelerinin daha yavaş çalışmasını sağlar. Bu da beyne giden komut dalgalanmalarını azaltır. Beynin geç komut vermesi bağırsakların sağlığını olumsuz etkiler.
- Bazı hastalıklarda bağırsakları yavaş çalışmasına neden olur. Özellikle kronik ilaç kullananlar bağırsak florasının dengesinin bozulmasına zemin hazırlar.
BAĞIRSAK FLORASI BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELEDİR?
- Yemek tüketilmemesine rağmen karında şişkinlik ve ağrı hissetme
- Sürekli gaz birikmesi ve sancısı
- Dışkılama da zorlanma ya da rahatlık ancak rengi her türlü siyaha yakın olması ve aşırı kokulu
- Mide bulantısı gibi rahatsızlıklarla uyanma
- Nedensiz yorgunluk ve halsizlik
- Yemek yenilmesine rağmen aşırı kilo kaybetme
- İştahta eksiklik gibi belirtilerle kendini gösterir.
BAĞIRSAK FLORASI BOZUKLUĞU NASIL DÜZELİR?
- Bağırsak florasının düzenlemede en etkili doğal yol kemik suyudur. Yüksek oranda jelatin ve doğal yağlar içeren kemik suyu bağırsakları rahatlatır. Bağırsak duvarını ve zarını güçlendirir.
- Probiyotik içeren ev yoğurdu bağırsak florasısını düzenler. Ayrıca vücudun ve bağırsakların pH dengesini artırır. Ayrıca ev yoğurdu ve çörek otu karıştırılıp her sabah bir kase tüketildiğinde bağırsak florasını düzenler.
- Hindistancevizi yağı içerdiği caprilik asit sayesinde kötü olan bakteri ve virüsleri vücuttan atarak bağırsak florasısının olumsuz etkilenmesinin önüne geçer.
- Ayrıca turşu, kombu çayı, elma sirkesi, ayran gibi besinlerde bağırsak florasalarını olumlu etkiler.