Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir? Depresyon testi nasıl yapılır?

Depresyon, yaşanan sıkıntılardan ve hayal kırıklıklarından sonra meydana gelen tıbbi bir hastalıktır. Bundan dolayı muhakkak bir uzmandan yardım alınarak tedavi edilmesi gerekir. İşte çağımızın yaygın hastalığı olan depresyonun nedenleri, belirtiler ve tedavi yöntemleri...

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2021 20:35 GÜNCELLEME 27.02.2021 20:35 SAĞLIK
Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir? Depresyon testi nasıl yapılır?

Depresyon, dünya çapında en yaygın olarak görülen ve gittikçe ilerleyen bir sağlık sorunudur. Kişinin hiçbir şey yapmak istemesi, enerjisinin olmaması ve türlü şekillerde kendin göstermektedir. İnsanların olmak istedikleri yerler vardır ve o an oldukları ya da olmak zorunda oldukları yerler vardır. Bu iki konum arasındaki mesafe ne kadar çoksa kişinin depresyona girme durumu o kadar yüksektir. İnsanının hayatta kalmak için veya hedeflerine ulaşmak için yıllar süren mücadelenin ardından bir türlü istediği sonuca varamaması ve sonunda pes edip ümitsizliğe düşmesiyle meydana gelmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen depresyon her 5 kişiden 1’inde görülmektedir. Kişinin yaşam kalitesini düşürmenin yanı sıra sabah güne başlamak dahi zor bir durum haline gelmektedir. Depresyona giren kişiler etrafındakiler tarafından çeşitli tavsiyeler duymaktadır, tüm o tavsiyelerin işe yarayacağını kendisi de farkındadır fakat yapacak enerjisi de istediği de kalmadığından harekete geçememektedir.  Günlük olarak kendini gösterip aniden geçen durumlar değildir. Günlük hayatta karşılaşılan durumlara karşı değişen ruh haliyle karıştırılmamalıdır. Depresyon, daha uzun vadeli oluşan ve belli bir birikim sonucu kendini göstermektedir. Tedavisi ertelenmemeli ve muhakkak uzman bir psikoloğa danışılmalıdır.

 

 

DEPRESYON NEDENLERİ

Herkes, farklı nedenlerden kaynaklı olarak depresyona girmektedir, fakat genel bir sıralama yapacak olursak en önemli sebebi ailedir. Aile bağlarının kopması ve kişinin her şeyle tek başına mücadele etmeye çalışmasıyla görülmeye başlar. Özellikle çocukluğunda ailesiyle, arkadaşlarıyla bir arada yaşayan insanların yıllar içinde düştüğü yalnızlıkla baş edememesidir. Kişinin yaşadığı toplumda kendini başkalarıyla kıyaslaması, ya da başkaları tarafından kıyaslanmasından kaynaklı da görülebilir. Sosyal medyada insanların sürekli olarak birbirlerine ‘mükemmel hayat yaşıyoruz’ izlenimi bırakmaya çalışması depresyonun en temel nedenlerindendir. Bunlar dışındaki en etkili nedenlerden biri de hayat boyu hedefleri için ya da yaşamak istediği yaşam koşulları için mücadele edip hiçbir netice alamaması kişiyi depresyona sürükleyen faktörlerdendir. 

DEPRESYON BELİRTİLERİ 

Depresyon nedenleri her kişide farklılık gösterdiği gibi belirtileri de farklı şekillerde kendini göstermektedir. Fakat genel bir liste oluşturacak olursak depresyon belirtileri şöyledir:

 

 

- Umutsuzluk,hiçbir şeyin yoluna gireceği inancını kaybetme

- Mutsuzluk, her olayın nedenini kendine bağlayarak mutsuz olmak

- En sevdiği şeyleriyaparken dahi keyif almama hatta bir noktadan sonra o aktiviteleri yapmama

- Sürekli olarak yorgun hissetme ve yatma istediği

- Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirme

- Tam tersi günde 1saat dahi uyuyamama

- Kendini değersiz,çirkin ve kıymetsiz hissetme 

- Yapacağı işlere olan inancını yitirme ve başarısız olacağına inanma

- Aşırı yemek ya da hiçbir şey yememek

- Huzursuzluk

- Konsantrasyon kaybı

- İntihara meyilli olma

DEPRESYON TEDAVİ YÖNTEMLERİ 

Her şeyden önce belirtileri kendinde görmeye başlayan kişiler muhakkak bir uzmana danışmalıdır. Hastanın durumuna göre tavsiyeler ya da ilaç tedavisine başlanır. İlaçların doktor kontrolünde kullanmaya başlanıp muhakkak doktorun söylediği miktarda alınması gerekir. Kişi kendi kendine tedavi olduğunu düşünüp ilaçları yarım bırakmamalı mutlaka doktorunun yönlendirmesiyle ilaç kullanımını bırakmalı ya da devam etmelidir. 

DEPRESYONA GİRMEMENİN BASİT YÖNTEMLERİ

Kişiyi depresyona sokan türlü nedenler meydana geldiğinde yatağa gömülüp kendini dinlememeli muhakkak ona iyi gelen şeyleri yapmak için kendini zorlamalıdır. Çok basit bir yöntem olan yürüyüş için harekete geçmeli ve temiz hava almalıdır. 1 saatlik yürüyüş sonrası ruh halindeki değişikliği görünce tüm o depresif halden uzaklaşıldığı kanıtlanmış bir gerçektir. Depresyona girmemek için neyi seviyorsa ve yapmak istiyorsa onu ertelemeden ve vazgeçmeden yapmalıdır. Kişilere iyi gelmeyen insanlardan uzaklaşılarak sevdikleriyle vakit geçirmeye özen göstermelidir.

DEPRESYON TESTİ NASIL YAPILIR? 

İlk olarak 1961 yılında yapılmaya başlayan depresyon testi 13 yaşını geçmiş kişilere uygulanabilmektedir. Depresyon testi, hastanelerde doktor denetiminde veya internet üzerinden online yapılmaktadır. 

Depresyon testi yapmak için tıklayınız