Tripofobi nedir neden olur? Delik fobisi belirtileri ve tedavisi

Tripofobi, yaygın adıyla delik korkusu hastalığı, delikli yüzeylerden korkmak, baktıkça endişelenmek gibi neticeler doğuran psikolojik bir rahatsızlıktır. Delikli yüzeylerin görsellerini dahi gördükçe gelen huzursuzluk doğru tedavi yöntemleri izlendiği takdirde aşılabilen bir korkudur. İşte tripofobinin nedenleri ve tedavi yöntemleri

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2020 11:40 GÜNCELLEME 05.10.2020 14:01 SAĞLIK
Tripofobi nedir neden olur? Delik fobisi belirtileri ve tedavisi
Tripofobi nedir neden olur? Delik fobisi belirtileri ve tedavisi

Tripofobi, Latince kökenli bir sözcüktür ve kelime anlamı delik korkusudur. Bu korku, psikolojik bir rahatsızlık olup delikli yüzeylere sahip nesnelere bakamama, bakınca kötü hissetme, stres altında ve endişelenme gibi neticelere neden olan bir hastalıktır. Tıbbi olarak belli bir eksiklikten ve hasardan kaynaklı olmayan bu fobi tamamen psikolojik bir rahatsızlık olup fizyolojik olarak pek bir zararı görünmemektedir. Tam olarak nedeni bilinmeyen bu fobiye sahip kişiler, delikli bir sünger gördüklerinde bile mideleri bulabilir, hatta endişeye dahi kapılabilirler. Bilimsel olarak net nedeni açıklanmasa da psikologların yaptığı araştırmalar bu fobinin bilinçaltında yer alan hasta olma korkusundan kaynakladığı belirtmektedir. Ayrıca ciltte görülen kızamık, suçiçeği ve tifüs gibi hastalıkların yaşanmasından kaynaklı olarak da tripofobi olunabilir. En sağlam teori ise tripofobinin yılan, ahtapot ve diğer tehlikeli hayvanların da sahip olduğu delikli yüzeylere benzetilmesi, bu hastalığın da bilinçaltında bir nevi savunma sistemi olarak görülmesine neden olabilir. 

 

TRİPOFOBİYİ UYARAN UNSURLAR

Delikli yüzeylerin görülmesiyle kişilerde endişe, mide bulantısı, korku ve huzursuzluk gibi psikolojik rahatsızlıkların yaşanmasına neden olur. Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız birçok unsur tripofobiyi tetikleyebilir. Bunlar şöyledir:

- Delikli sünger

 

- Kırmızı benekli, hasarlı, hastalık geçirmiş cilt

- Çilek

- Mercan

- Nar

- Petek

- Arı kovanı

- Mısır

- Balık pulu

- Ahtapot

- Mantar

Gibi günlük hayatımızda her an karşımıza çıkabilen nesneler tripofobinin nüksetmesine neden olabilir ve beraberinde bazı semptomları ortaya çıkarabilir. 

TRİPOFOBİ BELİRTİLERİ

Yukarıda sıralanan nesnelerin görülmesiyle birlikte kişiler türlü tepkiler göstererek psikolojik olarak rahatsız olmalarına neden olmaktadır. Tripofobinin yaygın olarak görülen belirtileri şöyledir:

- Endişe

- Korku

- Kaşıntı

- Terleme

- Mide bulantısı

- Terleme

- Kalp çarpıntısı

- Baş dönmesi

- Tiksinme

- Nefes darlığı

- Sabun köpüğü

Bu belirtilerin görülmesi bazen anlık olarak, delikli nesnelerin görüldüğü an olurken, bazen de tüm günü etkileyecek kadar şiddetli görülür. Delikli yüzeye sahip herhangi bir nesne veya görsel görmesiyle meydana gelen bu belirtiler, bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Eğer korku yaşanıyorsa yapılabilecek en iyi şey uzman bir terapistin izlediği doğru tedavi yolu ile korkunun aşılmaya çalışılmasıdır.

TRİPOFOBİ TEDAVİSİ

Fizyolojik rahatsızlıkların tedavisi daha mümkünken psikolojik rahatsızlıkların tedavisi daha zor olmaktadır. Tripofobi de psikolojik bir rahatsızlık olduğundan tedavisi psikolojik danışmanlarla daha uzun vadede gerçekleşmesi mümkündür. Tripofobinin şiddetine ve belirtilerinin görüldüğü etkiye göre tedavi edilebilir. Örneğin, terapist hastanın bilinçaltında yaşadığı korkuları yenmesi için daha az korku yaşayabileceği görsellerle kademe kademe ilerleyerek görselin dozunu arttırması zamanla korkuların yenilmesine yardımcı olabilir. Terapistin izlediği yoldan belli bir sürede bu hastalığı aşmak olasıdır. Tripofobinin psikolojik tepkileri bu şekilde tedavi edilirken, fizyolojik tepkileri yani kaşıntı ve buna bağlı olarak deri döküntüsü gibi tepkiler için de ilaç tedavisi uygulanabilir. Uzman bir terapistten yardım almadan korkuyu yenmek adına tripofobiyi tetikleyecek görsellere bakmamak gerekir. Belirtilerin art arda nüksetmesi, kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek neticeler doğurabilir. 

YORUMLAR 4
  • Bir yabanci 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde var
    Cevapla
  • Berra 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim en kprktuğum havuz deliği
    Cevapla
  • reyhan 4 yıl önce Şikayet Et
    evet trofobi bir hastalık bende de var ama bir tedavsi yok muu
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Bütçe deliği,cüzdan deliği,cep deliği hepimizin ortak korkusu delikler.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR