Çemen otunun faydaları nelerdir? Çemen otu hangi hastalıklara iyi gelir?

Çemen otu, baklagiller familyasından olan ve birçok farklı coğrafyada yetişebilen bir bitkidir. Antik dönemlerden itibaren sağlığa olan faydaları keşfedilir ve hastalıklara karşı kullanılır. Çemen otunun yararlarından günümüzde dahi istifade edilmektedir. Kan şekerini düşürmesinden boğaz ağrısı tedavisine kadar sayısız yararı bulunmaktadır. Peki çemen otu neye iyi gelir? İşte çemen otunun faydaları ve besin değerleri

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2020 17:34 GÜNCELLEME 08.12.2020 17:37 SAĞLIK
Çemen otunun faydaları nelerdir? Çemen otu hangi hastalıklara iyi gelir?

Çemen otu ve tohumu, antik çağlardan itibaren farklı şekillerde kullanılan aromatik bir bitkidir. Dünyanın değişik coğrafyalarında yetiştirilen çan otu ülkemizde özellikle İç Anadolu Bölgesinde üretilmektedir. Bilimsel adı trigonella foenum graecum olan bitki baklagiller familyasındadır. Bitki ve tohumu farklı olarak tüketilen çemen otu aynı zamanda alternatif tıpta ilaç olarak kullanılır. Antik çağlarda dahi şifasının farkına varılarak hastalıklara karşı değerlendirilir. Arkeolojik kazılarda çemen otunu ilk kez M.Ö 4000 yılında Irak’ta kullanıldığı tespit edilmiştir. Binlerce yıldır kullanılan çemen otu, hala Orta Doğu Coğrafyasında kullanılan bir bitkidir. 

Tohumlarının kurutularak öğütülmesi ile elde edilen toz birçok yemekte baharat olarak yararlanılır. Baharatı daha çok Hint mutfağında yer alsa da Türk kültüründe çemen, diğer baharatlarla karıştırılıp pastırma yapımında kullanılır. Çemen otunun taze yapraklarından yemek yapılabilir. 

 

ÇEMEN OTU FAYDALARI

Dünya mutfağında yaygın olarak kullanılan çemen otu aynı zamanda ilaç yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarih boyunca alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan çemen otu günümüzde de yaygın olarak tüketilmektedir. Sağlık sektöründe ilaç, kozmetik sektöründe ise sabun gibi ürünler elde etmek için istifade edilmektedir.

Günlük hayatta aktarlardan kolaylıkla ulaşabileceğimiz çemen otunun faydaları şöyledir:

 

- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

- Gaz ve şişkinliği gidererek mideyi rahatlatır.

- Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.

- Antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. 

- Balgam sökücü ve etkili bir öksürük gidericidir.

- Kadınların menopoz dönemlerinde yaşadıkları semptomları en aza indirir

- Kadınların adet dönemlerinin daha az sancılı geçirmesine yardımcı olur. 

- Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Damarlardaki kan akışının normal seyrinde olmasını sağlayarak kalp krizi riskini azaltır. 

- Yara ve iltihapların mikrop kapmasını önler ve daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

- Düzenli tüketildiğinde vücut direncini hastalıklara karşı korur ve enerji verir.

- Çemen otunu en önemli faydalarından biri de emziren annelerin sütünü çoğaltmasıdır.  

ÇEMEN OTU KULLANIM ŞEKİLLERİ

Dünya mutfağında birçok şekilde kullanılan çemen otu, Türk kültüründe daha çok baharatı ve çayı kullanılmaktadır. Baharatları yemeklerde, özellikle et yemeklerinde ve çorbalarda kullanılabilir. Çemen otunun taze yaprakları ayıklanıp kavrulduğunda da sağlıklı bir öğün olarak tüketilebilir.  Çemen otunun en yaygın ve kolay kullanımı çaydır. Mutfak ve sağlık sektöründe kullanılmasının dışında bir de kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
 
Çemen Otu Sabunu: Aktar ve kozmetik marketlerden temin edilen çemen otu sabunu, saçların dökülmesine ve kepeklenmesine önler, saçların daha yumuşak ve sağlıklı uzamasını sağlar. Antiseptik özelliği sayesinde yaraların temizlenmesine yardımcı olarak mikrop kapmalarını önler. 

Çemen Otu Çayı: Aktarlardan temin kolaylıkla temin edilebilen çemen otu çayını evde kolaylıkla demlenip içilebilir. Aktardan almayıp evde kendi kendine de hazırlanması mümkündür. Bir fincan çay için 1 bardak kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı çemen tohumu eklenerek 5 dakika demlenmesi beklenir ve ılındıktan sonra içilebilir. Her gün düzenli olarak içilen çemen otu çayı yukarıda sayılan faydaların görülmesinde yeterli olacaktır. Ayrıca bir pamuk yardımıyla çayla yaralı bölgeler temizlenerek mikrop kapması önlenebilir.

100 GR ÇEMEN OTU BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 23.55
Protein (g) 6.58
Yağ (g) 1.72
Lif (g) 11.28
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 174
Potasyum (mg) 1008
Kalsiyum (mg) 68
Vitamin A (iu) 788
Vitamin C (mg) 236.78
Demir 3.22