Arpa şehriyenin faydaları nelerdir? Arpa şehriyenin besin değerleri...

Birçok yemek ve salatada kullanılan arpa şehriye, içerdiği zengin lif sayesinde bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. İsminin aksine arpadan değil buğdaydan elde edilmektedir. İşte arpa şehriyenin faydaları ve besin değerleri

ABONE OL
GİRİŞ 22.04.2020 09:22 GÜNCELLEME 21.11.2020 09:38 SAĞLIK
Arpa şehriyenin faydaları nelerdir? Arpa şehriyenin besin değerleri...
Arpa şehriyenin faydaları nelerdir? Arpa şehriyenin besin değerleri...

Arpa şehriye, şeklinin arpaya benzetilmesinden kaynaklı olarak arpa adını almaktadır. Esasında yine bir başka tahıl ürünü olan buğdaydan elde edilmektedir. Özellikle pilav ve çorbalarda kullanılan arpa şehriyeye küçük makarna da denmektedir. Türk mutfak kültüründe kullanım alanları fazla olan arpa şehriye, içerdiği zengin lif ve potasyum sayesinde oldukça faydalı bir besin maddesidir. İçerdiği yüksek miktarda karbonhidrat sayesinde günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktadır. Fiyat açısından da uygun olan arpa şehriye, ulaşabilirliği olabildiğince kolay olması nedeniyle her sınıftan mutfakta yer almaktadır. Türk mutfağında çok yaygın olan arpa şehriyenin kullanımı pilav ve çorbayla sınırlı değildir. Arpa şehriye ile birçok salata ve meze yapılabilmektedir.

 

ARPA ŞEHRİYENİN FAYDALARI

- Lif oranı yüksek bir gıda olduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. aynı zamanda karbonhidrat değeri yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
- Arpa şehriye çorbası doyurucu olduğundan diyet yapanların öğünlerinde yer vermesi tavsiye edilir. Ancak arpa şehriye çorbası yapılırken yağ ve tuz ayarına dikkat edilmesi gerekir. 
- Arpa şehriye çorbası, yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olurken kalbin kuvvetlenmesi sağlar
- Yüksek lif içerdiğinden bağırsakların yumuşamasını sağlayarak sindirimi kolaylaştırır. 
- Yoğurtlu arpa şehriye salatası, yoğurdun tüm değerli besinlerini alırken lif kaynağı olan arpa şehriye sayesinde vücudun lif ihtiyacını karşılar. Özellikle diyet yapanların yoğurtlu şehriye salatasından bir miktar yemeleri tavsiye edilebilir. 

 

100 GR ARPA ŞEHRİYE BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat 73.4 g
Protein 11.1 g
Yağ 1.4 g
Lif 3.4 g
Kolesterol 0
Sodyum 100
Potasyum 136.0 mg
Kalsiyum 31.0 mg
Vitamin A 0
Vitamin C 0
Demir 1.9 mg

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR