RBC nedir? RBC düşüklüğü ve yüksekliği belirtileri nelerdir?

RBC (Red Blood Cel), insan bedeninin en önemli ögelerinden biri olan kırmızı kan hücreleridir. Akciğerden alınan oksijenin vücudun her yerine nakletmekle görevlidir. Kırmızı kan hücreleri, gereğinden fazla ya da az olması durumunda hayatı riske atan bazı hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Peki RBC düşüklüğü ve yüksekliği nedir? İşte RBC düşüklüğü ve yüksekliğine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar

ABONE OL
GİRİŞ 10.06.2020 16:31 GÜNCELLEME 10.06.2020 16:31 SAĞLIK
RBC nedir? RBC düşüklüğü ve yüksekliği belirtileri nelerdir?

Hemogram yani RBC sayımı, anemi (kansızlık), polistemi (kan hücrelerin sayısını artması), enfeksiyon ve kan hastalıklarının doğru şekilde tespit edilmesi için yapılan bir testtir. Hayati öneme sahip olan kırmızı kan hücrelerinin sayımı, herhangi bir hastalığın olması, vücudun işleyişinde bir sorunun olup olmadığı tespit edilmek için yapılmaktadır. 

 

RBC NEDİR?

RBC, Red Blood Cell’in kısaltması olan ve kırmızı kan hücreleri olarak bilinen alyuvarlardır. Görevi ise akciğerden aldığı oksijeni vücuda taşımaktır. Vücudun en ince dokularına damarlar yoluyla oksijen taşımakta görevlidir. RBC yani kırmızı kan hücrelerinin miktarının düşmesi, vücutta bazı aksaklıkların çıkmasına neden olmaktadır. Hayati önem taşıyan RBC dengesinin sağlamadığı durumlarda ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

 

RBC DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

RBC düşüklüğü birçok nedenden dolayı görülebilir. Ancak en önemli nedenlerinden biri de zararlı alışkanların vücutta toksin ve kanserli hücrelerin çoğalmasına ve vücut dengesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Kalıtsal nedenlerden dolayı da RBC eksikliği görülebilir. RBC eksikliği nedenleri şunlardı:

- B12, B6, demir, bakır, folik asit eksikliği
- Kemik iliği yetmezliği ve kansızlık
- Yetersi beslenme
- Hamilelik
- Kemoterapi esnasında alınan ağır ilaçlar
- Lösemi
Gibi nedenlerden dolayı RBC düşüklüğü görülebilir. İnsan sağlığını riske atan bu durumlarda kişinin tedavi olarak rahatsızlıklarını tedavi etmesi gereklidir.

RBC YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

RBC’nin düşüklüğü kadar yüksekliği de hayati riskler içermektedir. En az düşüklüğü kadar yüksekliğinde de tedavi altına alınması gerekir. RBC yüksekliğinin nedenleri şöyledir:

- Sporcuların kullandıkları doping
- Sigara tüketimi
- Genetik faktörler
- Kalp rahatsızlıkları
- Böbrek hastalıkları

RBC DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

RBC dengesinin sağlanamaması durumlarında kişilerde bazı rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklara erken müdahale edilmediği sürece de ciddi hastalıklara neden olmaktadır. RBC düşüklüğü ya da yüksekliği olan kişilerde şu belirtiler görülmektedir:
- Eklem rahatsızlıkları
- Yorgunluk ve halsizlik
- Uyku bozuklukları
- Bağ ağrısı
- Ten renginde değişiklik
- Kontrolsüz sinir
- Nefes darlığı ve düzensiz nefes

İDEAL RBC DEĞER NASIL OLMALIDIR?

Erkeklerde 4.7-6.1 milyon hücre
Kadınlarda 4.2-5.4 milyon hücre
Yeni doğan bebeklerde 4.8-7.2 milyon hücre
Çocuklarda 4.6-4.8 milyon hücre