Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri tedavisi nasıl olur?
Akciğer kanseri tedavisinde en önemli etken erken teşhis edilmesidir. Sinsice ilerleyen ve ancak ileri seviyelere geldiğinde belirtiler göstermeye başlayan bu hastalık için risk gruplarının sık sık kontrol altında tutulması gerekmektedir. Daha çok sigara, alkol ve hava kirliliğinden dolayı görülmektedir. Peki hayati risk taşıyan akciğer kanserinin erken teşhis ve tedavisi nasıl mümkün olur?
ABONE OLAkciğerler, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni alınan nefeslerle tüm organlara dağıtır ve vücutta üretilen karbondioksit gazını yine nefes yoluyla dışarı çıkmasını sağlayan hayati bir organdır. Akciğer, kalpten gelen kirli kanı bünyesinde toplanarak temiz kana dönüştürür ve tekrar kalbe gönderir. Sağlıklı insanların akciğerleri pembe renkte olup temiz ve sağlıklıdır. Sigara içen yada kirli havaya maruz kalan akciğerler renginde kararmalar görülür.
Akciğer kanseri çok sinsi ilerleyen bir hastalıktır bundan dolayı erken teşhis edilmesi zordur. Sigara içen ve akciğer kanseri riski taşıyan hastaların belli aralıklarla taramadan geçmeleri tavsiye edilir. Özellikle 45 yaşın üstündeki kişilerde daha çok görülmeye başlanır. Doktorlar bilhassa sigara içen kişileri 50 yaşından sonra senede bir kez akciğer taramasından geçmesini önerir. Kanser ne kadar erken tespit edilirse tedavi edilmesi o kadar mümkün olur. Akciğer, yapısı gereği dokusunda bulunan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalması tümör oluşumuna neden olur. Soluk alıp verirken sigaranın zararlı maddeleri akciğere yapışarak doğal yapısını bozmaktadır. Sigara içen kimselerin akciğer kanserine yakalanma olasılığı çok yüksektir. Sinsice ilerleyen hastalık ancak ileri seviyeye geldiğinde kendini belli etmeye başlar.
AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Erken teşhis edilmesi zor olan akciğer kanseri küçük bir tümör iken kendini belli etmesi zordur. Erken teşhisi zor olan bu hastalığın %90'ı sigara içenlerde görülmektedir. Bundan dolayı sigara içenlerin belli aralıklarla akciğer taraması yapılması gerekir. Erken teşhis edilip tedaviye başlanırsa iyileşme ihtimali yükselmektedir. Akciğer kanseri belirtileri başka hastalıklarda da görülebildiği için diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Akciğer kanseri ilerledikçe şu belirtileri göstermeye başlar:
- Nefes darlığı
- Kanlı balgam
- Yutma güçlüğü
- İştah kaybı
- Şiddetli ve inatçı öksürük
- Ani kilo kaybı
- Göğüs ağrıları
- Ses kısıklığı
Bu belirtiler kendini göstermeye başladığı zaman hastalık ilerlemiş olmaktadır. Hasta için tehlikeli olan bu süreçte tedaviye hemen başlanması gerekir.
AKCİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ
Akciğer kanserinin en büyük ve en önemli nedeni fazla sigara tüketimi ve sigara dumanına maruz kalmaktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha az görülen akciğer kanseri erkeklerin daha çok sigara tüketmesinden kaynaklanmaktadır. Sigarayı bırakan kişiler ancak 10 yılda kanser riskini azaltabilir. Sigara ve diğer tütün ürünleri kansere ve diğer birçok hastalıklara neden olan en büyük etkendir ve kesinlikle uzak durulması gerekir. Kansere neden olan diğer faktörler şöyledir:
- Radon gazı
- Asbest maddesi
- Genetik faktörler
AKCİĞER KANSERİNİN TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ
Yukarıda sayılan belirtiler olmadan kontrole gidilirse tümör büyümeden teşhis edilip tedaviye başlanır. Bu da kişinin daha çabuk iyileşmesini sağlayabilir. Fakat belirtilerin ardından doktora gidilirse tümör kısmen ilerlemiş demektir ve tedavisi diğer hastalara göre daha sancılı geçer. Akciğer kanseri tanısı konması için ilk olarak kişinin sigara içip içmediği, ailede aynı hastalığın varlığı olup olmadığı sorgulanır. Tedaviye başlarken ciğerlerde herhangi bir kitle olup olmadığını tespit edebilmek için bilgisayarlı tomografi çekilir. Kitlenin varlığı tespit edildikten sonra biyopsi yapılarak tümörün hangi evrede olduğu tespit edilerek ona göre tedavi yöntemlerine başvurulur.
Akciğer Tümörünün Evreleri
1.Evre: Tümör henüz 5 cm'den küçüktür ve diğer organlara yayılmamıştır. Bu kanserin başlangıç aşaması sayılabilir.
2.Evre: Tümör 5 cm'den büyüktür fakat diğer organlara yayılmamıştır.
3a.Evre: Kanser diğer organlara yayılmaya başlayarak soluk borusuna kadar ilerlemiştir.
3b.Evre: Kanser soluk borusunu kadar sayılmıştır.
4.Evre: Kanser diğer hayati organlara yayıldığı süreçtir.
1. ve 2. evrelerde ameliyatla müdahale ederek tümörden kurtulmaya çalışılır. Ancak 3a, 3b ve 4. evreler hastalığın ileri boyutları olduğu için doktorun başvurduğu diğer tedavi yöntemleriyle iyileştirme sürecine gidilir.