Aralık ayı sebze ve meyveleri nelerdir? Mevsiminde beslenmenin önemi...
Hastalıklara karşı vücut direncinin artması için vitamin ve mineral bakından zengin mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerekir. Aralık ayında yetişen antioksidan kaynağı meyve ve sebzelerin öğünlerde bol bol tüketilmesi bağışıklık sistemini önemli ölçüde güçlendirmektedir. Peki Aralık ayında hangi meyve ve sebzeler tüketilir? Antioksidan kaynağı besinler nelerdir?
ABONE OLMevsimin sonbahardan kışa döndüğü Aralık ayında yetiştirilen sebze ve meyvelerde de farklılıklar görülmeye başlar. Günümüz koşullarında doğal yiyeceklere ulaşmak zor olsa da gerekli vitamin ve mineralin alınabilmesi için mevsiminde yetişen gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Sağlıklı olduğu düşünülen yiyecekler üretim aşamasında kimyasal gübreleme vs gibi işlemler gördüğü için sağlığa faydadan çok zarar vermektedir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların doğal olmayan ve mevsiminde yetişmeyen meyve-sebzeleri tüketmeleri bağışıklık sistemini ciddi şekilde etkilemektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncin artması için mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir.
MEVSİMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için, takviye ilaçlardan önce doğru beslenme gelmektedir. Doğru ve mevsiminde beslenme mevsimsel hastalıklardan kronik rahatsızlıklara kadar korumaktadır. Aralık ayında C vitamin bakımında zengin antioksidan kaynağı meyve ve sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirerek solunum yolu hastalıklardan korumaktadır.
ARALIK AYI SEBZE VE MEYVELERİ
Mevsim değişikliklerinde en çok görülen solunum yolu hastalıklarına karşı doğru beslenme çok önemlidir. Aralık ayında yetişen meyve ve sebzeler, vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini doğru şekilde karşılayarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Vitamin ve mineral bakımından zengin, antioksidan kaynağı Aralık ayı meyve sebzeler:
1- Kestane: Kış mevsiminde bolca tüketilen kestane, vücudu toksinlerden arındırarak iç organların daha sağlıklı ve sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Kas, kemik ve diş yapısını güçlendirmektedir. Zengin vitamin kaynağı olan kestane, vücudun günlük ihtiyaç olan B1, B2 ve E vitaminini büyük oranda karşılamaktadır.
2- Mandalina: C Vitamini kaynağı olan mandalina, kış aylarında her gün düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara kaşı koruduğu kesin olarak bilinmektedir. Doğal şeker içeren mandalina, günlük şeker ihtiyacını en doğal şekilde karşılamaktadır. Mandalina, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar sağlığını da korumaktadır.
3- Portakal: Antioksidan bakımından oldukça zengin olan portakal, vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Yüksek dozda C Vitamini içeren portakal, cildi güzelleştirdiği gibi kalp ve damar sağlığını da korumaktadır. Antioksidan kaynağı olan portakal, kanser hücreleriyle savaşarak vücuda yayılmasını engellemektedir.
4- Greyfurt: Kış mevsiminin en zengin besin değerlerine sahip olan yiyeceklerinden biri olan greyfurt, lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak bağırsak sağlığını korumaktadır. A ve C Vitamini bakımından zengin olmasının yanında potasyum ve kalsiyum kaynağıdır.
5- Nar: Neredeyse bütün hastalıkların şifa kaynağı olarak bilinen nar, sahip olduğu zengin besin değerleri yanında en güçlü antioksidanlar arasında yer almaktadır. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları olan kişilerin iç organlarında biriken toksinlerin arınmasında çok etkilidir. Solunum yolu gibi mevsimsel hastalıklara karşı koruyucu olan nar, yüksek tansiyonu düşürdüğü için kalp hastalıklarını önlemektedir.
6- Elma: Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan elmalar, vücudun ihtiyacı olan günlük besin değerlerini büyük oranda karşılamasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Beslenme uzmanları bu bilgilere dayanarak herkesin günde 1 adet elma tüketmesini tavsiye ederek daha uzun süre tokluk hissi verdiğini eklemektedir.
7- Armut: C Vitamini kaynağı olan bir diğer meyve de armuttur. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Anti kanserojen olması sayesinde kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını engellemektedir.
8- Ispanak: Magnezyum, demir, kalsiyum içeren ıspanak, kas ve kemik yapısını güçlendirmektedir. Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olmakla birlikte kalp sağlığını korumaktadır. Kış aylarında bolca tüketilen ıspanak zararlı alışkanlıklardan kaynaklı karaciğerde meydana gelen tahribatın onarılmasını sağlar. Lif kaynağı olması ise sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.
9- Havuç: Kanser hücrelerine karşı güçlü bir savunma sistemi oluşturan havuç, yüksek kolesterolü düşürerek kandaki yağ oranını azaltmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olan havuç, görme bozukluklarına da engel olmaktadır.
10- Turp: Antioksidan ve yüksek lif zengini, içerdiği A, C, K, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri yanında demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum açısından da çok zengindir. Kış aylarında vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruyan turp kan dolaşımını hızlandırarak kötü kolesterolün dengelenmesini sağlamaktadır.
11- Balkabağı: C, K, E Vitamini kaynağı olan balkabağı, doğru ve ölçülü tüketilmesi halinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Bununla birlikte vücudu toksinlerden arındırır ve iç organların sağlığını korur. Kabızlık sıkıntısı çekenlerin tüketmesi tavsiye edilmektedir.