Hamilelikte pekmez tüketmenin faydaları nelerdir? Hangi pekmez hangi hastalıklara iyi gelir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinlerden biri olan pekmez, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için sıkça tüketilmektedir. Mevsiminde toplanan meyvelerden elde edilen pekmezin her çeşidi farklı farklı hastalıklara iyi gelmektedir. Peki pekmez yemenin faydaları nelerdir? Hangi pekmez neye iyi gelir? Süte pekmez katılır mı? İşte hamilelikte pekmez tüketmenin faydaları...

ABONE OL
GİRİŞ 15.02.2021 10:06 GÜNCELLEME 15.02.2021 10:06 SAĞLIK
Hamilelikte pekmez tüketmenin  faydaları nelerdir? Hangi pekmez hangi hastalıklara iyi gelir?
Hamilelikte pekmez tüketmenin faydaları nelerdir? Hangi pekmez hangi hastalıklara iyi gelir?

Hastalıklara karşı vücut direncini arttıran pekmez, özellikle kış aylarında sabahları aç karnına tüketilmektedir. Pekmez, genellikle çabucak bozulan meyvelerin daha uzun vadede tüketilebilmesi ve daha sağlıklı hale gelmesi için başvurulan bir yöntemdir. Meyvelerin doğal şekerleriyle üretilen pekmezler vücudun şeker ihtiyacını da karşılamaktadır. Geleneksel Türk mutfağını vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak ve hala oldukça yaygın şekilde tüketilmektedir. Hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırmak için ilaçlardan önce başvurulan pekmezlerin her biri farklı hastalıklara şifa olmaktadır. Vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını fazlasıyla karşıladığı için özellikle hamilelerin bol bol tüketmesi tavsiye edilmektedir. 

PEKMEZİN FAYDALARI

Bağışıklık sistemini güçlendiren pekmez, özellikle kış aylarında soğuk havaya karşı vücut direnci arttırdığı için grip ve nezle gibi soğuk algınlıktan kaynaklı solunum yolu hastalıklarının tedavi edilmesinde sıkça kullanılmaktadır.  Zengin besin değerlerine sahip olan pekmezler özellikle gelişme çağındaki çocuklara ve normal bireylerden daha çok vitamin ve mineral ihtiyacı olan hamilelere bol bol yedirilmesi gerekmektedir. Pekmez, genel olarak çok sağlıklı besin olsa da her bir pekmez çeşidi farklı hastalıklara şifa olduğu uzmanlar tarafından nakledilmektedir. Süte pekmez karıştırılıp tüketilmesi, çok faydalı gibi görünse de sütteki kalsiyum ve pekmezdeki kan yapıcı bileşenler zıt yapıdalardır. Süt ve pekmez, vücuda ciddi şekilde zarar vermese de ayrı ayrı zamanlarda tüketilmesi tavsiye edilir. 

1- Dut Pekmezi: Kan değerlerini yükselten dut pekmezi, özellikle hamilelerin demir ihtiyacını karşıması için bol bol tüketmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda antioksidan kaynağı olan dut pekmezi vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kemik gelişimini destekleyerek gelişme çağındaki çocukların iskelet yapısını desteklemektedir. Bunun yanında menopoz dönemindeki kadınlarda sıkça görülen kemik erimelerine karşı da dut pekmezi tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde başvurulur ve şiddetli öksürüğün geçmesini sağlamaktadır. 

Dut pekmezinin faydaları ve besin değerleri nelerdir? Dut pekmezi öksürüğü geçirir mi?

2- Üzüm Pekmezi: Zengin besin değerlerine sahip olan üzüm pekmezi, özellikle şiddetli öksürüğün tedavi edilmesinde tüketilmektedir. Soğuk algınlığa karşı vücut direncini yükselterek hastalıklardan korumaktadır. Sporcuların kas yapısının güçlenmesine yardımcı olur ve gelişme çağındaki çocukların iskelet sistemini güçlendirmektedir. Anemi hastalığına iyi gelerek kan değerlerini yükseltmektedir. Antioksidan kaynağı olması sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak iç organların sağlığını korumaktadır. 

Üzüm pekmezinin faydaları nelerdir? Üzüm pekmezi hangi hastalıklara iyi gelir?

3- Andız Pekmezi: Kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar sağlığını koruyan andız pekmezi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Vücuttaki iltihap ve toksinlerin atılmasını sağlayarak hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Romatizmaya iyi gelmesinin yanında kemik gelişimine de katkısı bulunmaktadır. Özellikle sık sık hastalanan, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. 

Andız pekmezi faydaları nelerdir? Andız pekmezi hangi hastalıklara iyi gelir?

4- Keçiboynuzu Pekmezi: Akciğer sağlığını koruyan keçiboynuzu pekmezi, solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttır. Şiddetli öksürüğün tedavi edilmesinde etkili olan keçiboynuzu pekmezi, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını korumaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. 

Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir? Tahin ve pekmez nasıl tüketilir?

5- Hurma Pekmezi: Demir minerali kaynağı olan hurma pekmezi, özellikle kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Üst solunum yolları tedavisinde oldukça faydalı olduğu ve şiddetli öksürüğü kısa sürede dindirdiği aktarılmaktadır. Hurma pekmezi, güçlü bir balgam sökücü olduğundan boğaz ağrıları ve iltihabına karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Antioksidan kaynağı olan hurma pekmezi, vücut direncinin artması için sabahları aç karnına tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

HAMİLELİKTE PEKMEZ YEMENİN FAYDALARI

Hamile kadınlar diğer bireylere göre günlük vitamin ve minerale ihtiyacı daha fazladır. Zengin besin değerlerine sahip olan pekmez çeşitleri, hamilelik boyunca tüketilmesi tavsiye edilir. Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine oldukça faydalı olan pekmezler, annenin ihtiyaç duyduğu günlük besin değerleri büyük oranda karşılamaktadır. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik geçirmek için anne adaylarının doktorlarına danışarak pekmez tüketmeleri beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.