Kefirin bilinmeyen 10 faydası

Kefir sadece ülkemizde değil dünyada da uzun yıllardır sıkça tüketilen, sütün mayalanması ile elde edilen sağlıklı probiyotik bir içecektir. Kefiri tek başına ya da içerisine meyve ilave ederek tüketebilir, yaptığınız pasta ve kek gibi hamur işlerinde süt yerine kullanabilirsiniz. Faydalarının saymakla bitmediği kefir düşük kalorili oluşuyla diyet ve spor yapanlar tarafından da tercih edilir.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2021 21:50 GÜNCELLEME 20.03.2021 21:51 SAĞLIK
Kefirin bilinmeyen 10 faydası

Çok uzun dönemdir Kuzey Kafkaslar'daki insanların hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanılan kefir, yıllar sonra dünya çapında da meşhur hâle gelmiştir. Bugünlerde hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da da üretimi yapılan kefirin Türkiye'ye ilk kez gelişi ve ambalajlı halde üretimi 80'li yıllara dayanır. Kefir probiyotik olmasının yanı sıra çoğunlukla sağlıklı beslenen, düzenli spor yapan ve diyet yapan kişilerin tükettiği bir gıdadır.

Limon kabuğunun 10 mucizevi faydası

Kefirin faydaları nelerdir?

1.Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kefirde bulunan probiyotik bakteriler, vücutta savunma sisteminin güçlendirilmesi üzerinde oldukça etkilidir. Bağırsaktaki yararlı bakteri florasını geliştirerek disbiyozis adı verilen yararlı bakterilerin azalıp zararlı bakterilerin artması durumunun önüne geçilmesini sağlar. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

2.Kemikleri güçlendirir: Kefir, kemikleri güçlendiren kalsiyumun vücuda emilmesine yardımcı olan bileşenler içerir. Kefir ayrıca, kemik sağlığı ve yoğunluğunun yanı sıra kalsiyum emilimini iyileştirmede hayati önem taşıyan K2 vitamini içerir. Kefirdeki probiyotikler besin emilimini arttırır ve süt ürünlerinin kendisi, fosfor, kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve K2 vitamini de dahil olmak üzere kemik dayanıklılığını iyileştirmek için en önemli besinlerin tümünü içerir.

3.Tansiyonu Dengeleyerek, kalbi korur: Kefirde yer alan bakteriler, tıpkı kolesterol düşürücü ilaçlar gibi çalışarak kandaki kolesterol düzeyinin dengelenmesini sağlar. Ek olarak hipertansiyon hastalarında ve gün içerisinde tansiyon düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk ve göz kararması şikayetleri bulunan bireylerde tansiyonun dengelenmesine ve bu sorunların giderilmesine yardımcı olur. Tüm bu etkileri sayesinde kefir, kardiyovasküler hastalıklara karşı önemli bir koruma sağlar. 

4.Kanserle savaşmada: Kansere karşı mücadelede kefirin faydaları saymakla bitmez. Tümörlerin erken büyümesini ve enzimatik dönüşümlerini yavaşlatabilir. Yapılan çalışmalar kefirin, kanser sayısını yüzde 14 oranında azaltan yoğurt yoğurtlardan farklı olarak meme kanseri hücrelerini yüzde 56 azalttığını gösterdi. 

5.Cilde iyi gelir: Kefir cildin nem dengesinin sağlayarak, yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının geciktirilmesinde etkili olur. Cildin daha temiz ve parlak bir görünüme sahip olmasını sağlarken aynı zamanda yara ve yanıkların hızla iyileştirilmesine, egzama gibi dermatolojik hastalıkların hızla tedavi edilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda saç ve tırnakların kırılmadan, kopmadan sağlıklı ve hızlı bir şekilde uzamasını sağlar.

6.Kilo Vermeye Yardımcıdır: Sağlıklı ve besin değeri yüksek bir içecek  olan kefir metabolizmayı hızlandırır, uzun süren tokluk hissi sağlayarak açlık krizlerini yatıştırır, zayıflamaya yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağladığından, kabızlık ve şişkinlik sorunlarını önler.

7.Beyinsel gelişimi arttırır: Düzenli kefir tüketen çocukların zeka, dil gelişimi ve bilişsel fonksiyonların geliştirilmesinde artış olduğuna dair bilimsel çalışmalar vardır. Aynı zamanda yetişkinlerde gün içerisinde tükettikleri kefir ile yorgunluk, halsizlik ve uyku hali gibi sorunların önüne geçebilir. Yoğun çalışan kişilerde ve sınavlara hazırlanan çocuklarda  konsantrasyonu arttırır.

8.Karaciğer ve böbreği hastalıklardan korur: Karaciğer ve böbreğe dost bir içecek olan kefir ayrıca ağır ilaçlar kullananlarda ilaçların zararlı yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Böbrek ve safra kesesi taşlarının dökülmesine yardımcı olurken idrar yolu enfeksiyonları önleyerek karaciğer ve böbreklerin sağlıklı olmasını sağlar.

9.Kasları güçlendirir: Vücudumuzdaki kasların ihtiyaç duyduğu minerallerden bir tanesi olan kalsiyum; özellikle çocukların büyüme dönemlerinde kemik yapımının devam etmesi, ileri yaşlarda ise kemik yıkımının önlenmesi için zorunlu olarak tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Yeterli miktarda tüketilmediği sürece, kaslarda krampların oluşması oldukça olağandır. Adeta bir kalsiyum deposu olan kefir, kas ve kemik sağlığının korunması açısından oldukça faydalıdır.

10.Astım hastalığı ve alerjisi olan kişilerin tedavisinde: Düzenli olarak kefir tüketen alerji ve astım hastası kişilerde alerjinin etkisinin azaldığı gözlenir.



Evde kefir nasıl yapılır?

-1 litre süt,
-1 yemek kaşığı kefir,
-Cam kavanoz,
-Süzgeç.

Yapılışı: İlk olarak 1 litre sütü tencereye alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra üzerinde oluşan kaymağı ayrı bir kaseye alın. Bir kapta oda sıcaklığına gelmiş süte 1 yemek kaşığı kefiri ekleyerek tahta kaşıkla güzelce karıştırın. Ardından kabın üzerini temiz bir bez ile örtün.  Kaptaki sütü karanlık bir yerde 48 saat kadar bekletin. 48 saatin sonunda süt pıhtılaşacak. Mayalanmış sütü  bir süzgeç ya da tülbent yardımıyla süzerek kefirinizi elde edin. Mutlaka buzdolabında saklanması gereken kefiri en geç iki gün içinde tüketin.



Kefir günün hangi vaktinde tüketilmeli?

Kefir içeriği itibariyle tüketimine sınır koymayan bir besindir. Sabah yada akşam, aç yada tok karnına güvenle tüketilebilir. Genellikle diyet yapanların ara öğünlerinde mutlaka bulunan bu kefir sağlıklı oluşuyla tok tutar.