Her derde deva kakulenin faydaları! Ciğerleri temizleyip, mikropları atıyor

Faydaları saymakla bitmeyen ve eski çağlardan beri insanların tedavisinde sıklıkla tercih edilen kakule bitkisi günümüzde özellikle doğu bölgesinde kullanılır. Mide dostu kakule kalbe, depresyona ve strese birebirdir

ABONE OL
GİRİŞ 25.11.2021 10:24 GÜNCELLEME 25.11.2021 11:28 SAĞLIK
Her derde deva kakulenin faydaları! Ciğerleri temizleyip, mikropları atıyor
Her derde deva kakulenin faydaları! Ciğerleri temizleyip, mikropları atıyor

Kakule bitkisi, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini içeren bitkilerin genel kapsamlı adıdır. Güney Hindistan ve Güneydoğu Asya’nın kurak bölgelerinde yetişen, 4–5 metre boyunda, büyük yapraklı ve çok yıllık bir bitki türüdür. Özellikle Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabânî bir bitki olarak yetişir. Kakule bitkisinin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renkte olur. Tohumları mercimek büyüklüğünde, kırmızıya benzer bir renkte olup, kokusu keskindir. Kakule bitkisi ismini yetiştiği yerden alır. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi bu örneklerden biridir. 

Ev yapımı doğal antibiyotik şurup tarifi!

Kakulenin faydaları nelerdir?

  • Kalbe iyi gelir: Kakule başlı başına bir mineral deposudur. İçerisinde bolca potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller vardır. Bu mineraller de kalp sağlığı için en önemli unsurlardandır. Yeterli miktardaki potasyum kalp atış hızınızı ve kan basıncını kontrol altında tutar. Ayrıca, kakule kan pıhtılaşması ve felç riskini de en aza indirir. Kalp sağlığını desteklemek için günde iki bardak kakule çayı tüketmekte fayda var.

  • Mide dostudur: Mide asidini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Özellikle bulantı, kusma ve mide ağrısı yaşayan kişilerde oldukça etkilidir.

  • İdrar söktürücü: Böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırmanın yanı sıra kan basıncını düşürerek böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. Düzenli olarak kakule tüketen kişilerde böbrek, mesane ve idrar sorunları gibi rahatsızlıklar giderilir.

  • Depresyona ve strese birebir: Kakule oldukça etkili doğal bir antidepresandır. Sakinleştirici özelliği sayesinde depresyon, kaygı, panik atak ve benzeri psikolojik durumlarla çok güzel savaşır. Yatmadan önce kakule çayı içerseniz vücudunuzun ve sinir sisteminiz gevşer. Böylelikle rahat bir uyku çekebilirsiniz.

  • A vitamini deposu: Bolca barındırdığı A vitamini sayesinde hafızanız daha güçlü hale gelir.

  • Astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı: Her tür solunum hastalıklarının iyileştirilmesinde yardımcı olur. Akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artırır.

  • Sağlıklı bir böbrek için: Kakulenin idrar söktürücü özelliği çok yüksektir. Böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırmanın yanı sıra kan basıncını düşürerek böbrek sağlığını korur. Böbrek taşlarını azaltır. Nefrit, yanma veya ağrılı idrara çıkma ya da sık sık idrara çıkma gibi durumlarda da son derecede faydalı sonuçlar verir.

  • Tam bir antioksidan kaynağı: Kakule bitkisi doğal yollarla alabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu her türlü  hasara karşı korur. Bu müthiş özelliği sayesinde kakule hem kalp sağlığını koruyor, hem cildi temizliyor, hem de kan basıncını düşürerek dingin bir vücut sağlıyor. 

Kakule nasıl tüketilir?

Kakule bitkisinin birden çok tüketim yöntemi var. Bitkisini kaynatarak çay yapabileceğiniz gibi, kahve olarak da tüketilebilir. 

Kakule çayı nasıl yapılır?  

1 tatlı kaşığı kakule bitkisini 1 bardak kaynamış suda 10 dakika kadar demlendirin. Ardından süzerek 1 dk dinlenmeye bırakın. Son olarak tadı acı geliyorsa içerisine 1 çay kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz. 



Kakule kahvesi nasıl yapılır?

  • 2 çay kaşığı Türk kahvesi

  • 3 su bardağı su

  • 5 adet kakule bitkisi ya da 2 çay kaşığı kakule tozu

Hazırlamak için Türk kahvesi, su ve kakuleyi bir cezvede 5 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra 15 dakika dinlenmeye bırakın. Kahveniz dinlendikten sonra tekrardan ocağa alın ve kaynatın. Kahve kaynamaya yaklaştığında ocağın altını kapatarak tüketebilirsiniz.