C vitamini deposu kuzu kulağı otu bağırsak sistemini çalıştırıyor!
Kuzu kulağı otu sağlığa çok faydası olan yeşil yapraklı bitkiler arasında yer alır. Halk arasında ekşi veya acı otu olarak da bilinir.
ABONE OLKuzu kulağı otu ekşi veya acı tadıyla halk arasında ekşi/acı ot olarak da bilinen, tam bir C vitamini deposu olan yeşil yapraklı bitkilerden biridir. İnsan vücudunu güçlendirmeden, diş eti sorunlarına kadar birçok rahatsızlıkta güvenle kullanılabilir. En yaygın kullanımı çiğ taze ot şeklinde salatalarda kullanılmasıdır. Bunun dışında ıspanak ve semizotu bitkileri gibi pişerek yemeği de yapılabilir. Halk arasında en çok bilinen faydası adeta müshil etkisi yaparak bağırsak sistemini çalıştırmasıdır
Kuzu kulağı otunun faydaları
-
Güneş yanıklarında rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bunun için, körpe kuzukulağı yaprakları toplanıp ezilerek lapası yapılır ve etkilenen bölgeye dıştan uygulanır.
-
Grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanan kişilerin daha hızlı iyileşmesini sağlayarak, ateş düşürücü görevi de görür.
-
Vücuda enerji veriyor, daha zinde hissetmemize yardımcı oluyor.
-
Kan şekerinin dengelenmesi konusunda da etkili bitkilerden olan kuzukulağı, özellikle yüksek kan şekerini düşürücü bir etkiye sahip olmasıyla biliniyor.
-
İçeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde vücudu birçok zararlı maddeye karşı koruyor.
-
Kuzukulağı, bağırsakların sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor, bu sayede özellikle kabızlık sorunu yaşayanlara destek oluyor.
-
İdrar söktürücü etkisiyle idrar yollarını rahatlatır.
-
Kansızlık sorununu gideriyor.
-
Adet düzensizliği sorunu bulunanların kuzukulağı bitkisini tüketmeleri gerekir.
-
Adet kanamasının düzene girmesine yardımcı olan bu bitki, ağrıları hafifletir.
-
Ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.
-
Diş eti sorunlarına iyi gelir, dişleri güçlendirir.
Kuzu kulağı otu nasıl tüketilmeli?
Kuzukulağı bitkisi taze ot haliyle salatalara çok yakışırken aynı zamanda ıspanak ve semizotu gibi pişerek yemeği de hazırlanabilir. Yoğurtla beraber tüketildiğinde vücuda kattığı vitamin değerinin daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca kuzu kulağı otunu çorbalara ekleyerek yada az miktarda pişirerek böreklerin iç harcında da kullanabilirsiniz.
Kuzu kulağı otunu kimler tüketmemeli?
Gut, romatizma ve böbrek hastalığı bulunan kişilerin tüketmesinin önerilmediği kuzu kulağı otu ayrıca idrar yolları sorunu olanların da kaçınması gereken bir bitkidir. Buna ek olarak midesinden rahatsız olan kişilerin de doktorlarına danışmadan tüketmemesi önerilir. Bunun sebebi içerisinde çokça asit bulunduğundan fazla tüketiminin mideye zarar vermesidir.