Kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz nasıl yenir?
Çiçekli bir bitki olan ve kimi yerlerde serçe otu olarak da bilinen kuşkonmaz diken ve çalılıkların arasında yetişir. Eşsiz lezzetiyle tam bir şifa deposudur
ABONE OLKuşkonmaz içeriğinde bulunan A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K vitamini, folik asit, demir, bakır, kalsiyum, protein ve lif gibi mineraller sayesinde vücuda faydaları saymakla bitmeyen şifa deposu bir besindir. Tohum olarak insan eliyle ekilebileceği gibi doğada kendiliğinden de yetişebilen kuşkonmaz ortalama 10-15 cm kadar uzayabilir ve her yıl nisan ve mayıs aylarında toplanıp yenilebilir. Özellikle anne adaylarının folik asit ihtiyacı için mutlaka tüketmesi gereken bu besini emziren anneler de kullanabilir.
Kuşkonmazın bilinmeyen faydaları
- Sindirimi geliştirir: Kuşkonmaz, sindirim sistemine faydalı olarak bilinen probiyotik besinler arasında yer alıyor. Ayrıca içeriğinde bir karbonhidrat türü olan inülin içerir. Söz konusu inülin, besinlerin daha iyi emilmesini sağlar.
- Anne adaylarına çok faydalı: Kuşkonmaz içeriğindeki yüksek folat sayesinde hamilelik esnasında oluşabilecek doğum risklerini ve hasarlarını en aza indirir. Folat hamilelikte fetüsün büyümesi için son derece önemlidir. Ayrıca diüretik etkisi sayesinde komplikasyonu en aza indirirken ödem atmaya da yardımcı olur.
- Kilo vermeye yardımcı: Kuşkonmaz kilo verenlerin tüketmek istemediği yağsız ve kalorisi düşük besinler arasında yer alıyor. Ayrıca içeriğinde çok fazla lif içermesi nedeniyle sindirim sisteminin çalışmasını sağlar. Lifli gıdalar tüketerek sindirimi kolaylaştırabilir
Hindistan cevizi yağının bilinmeyen kullanım şekilleri! Diş iltihapları, nemlendirici...
- İdrar yollarını temizliyor: Kuşkonmaz, yoğun miktarda amino asit asparagin içerdiğinden doğal bir idrar söktürücü görevi görür. Bir başka deyişle fazla miktarda kuşkonmaz tüketimi vücuttaki aşırı tuzu ve sıvıyı atmanızı sağlar. Bu sayede idrar yolu enfeksiyonları da oluşmaz.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kuşkonmaz aynı zamanda önemli bir antioksidan olan E vitamini deposudur. E vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olarak, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.
- Kemik sağlığına faydalı: Kuşkonmaz da tıpkı diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi iyi bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini kemik sağlığına ve pıhtılaşma açısından çok önemlidir. Kemikleri koruyarak sağlıklı bir kemik gelişimi sağlar.
- Diyabete iyi gelir: Kuşkonmazın da içinde bulunduğu anti-enflamatuar besinler tip 2 diyabet başta olmak üzere pek çok kronik sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu faydalı etkisi sayesinde vücuttaki kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinde hayati rol oynuyor. Bu konuda yapılan çalışmalar neticesinde kuşkonmazın antidiyabetik etki sağladığını kanıtlar niteliktedir.
- Cilt sağlığını korur: Kuşkonmaz tüketildiğinde ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirerek cildin yenilenmesini sağlar.
- Karaciğer dostu besin: Karaciğeri yenileyen besinler listesinin en önemli besinleri arasında yer alır.
- Deri hastalıklarının tedavisinde: Deride oluşan egzama ve sivilceyi hızla iyileştirir.
Kuşkonmaz nasıl yenir?
Kuşkonmaz çorbası
Malzemeler
1 demet kuşkonmaz
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
5 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
1/4 çay kaşığı kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1 çay kaşığı tuz
İlk olarak kuşkonmazlar bol su ile yıkanır, dış kabukları soyacak yardımıyla ince bir şekilde soyulur ve halka halka doğranır. Tencerede eritilen tereyağa doğradığınız kuşkonmazları atarak kısa bir süre kavurun. Unu da ekleyin ve iyice kavrulana kadar bekleyin. Kavrulan una et suyunu ve sütü topaklanmaması için azar azar ekleyin ve çırpıcı yardımıyla karıştırın. Son olarak tuz, karabiber, kırmızı biber ve damak tadınıza uygun diğer baharatları ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin.
Kuşkonmaz püresi
Malzemeler
2 su bardağı doğranmış koşkonmaz
1 su bardağı su,
1 çay kaşığı deniz tuzu,
1/4 çay kaşığı karabiber,
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,
1 yemek kaşığı tereyağı.
Tencerede kaynattığınız suyun içerisine kuşkonmazları atın ve haşlanmasını bekleyin. Haşlandıktan sonra suyunu süzün ve kuşkonmazların soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra haşlanmış kuşkonmazları püre kıvamına gelene kadar ezin ve iyice ezildikten sonra tuz, karabiber, hindistan cevizi yağı ve tereyağını ekleyin.
Yumurtalı kuşkonmaz
Malzemeler
6 sap kuşkonmaz
1 orta boy soğan
2 yumurta
Kuşkonmazların dibindeki sert kısmı keserek alın. Kalan kısmı iri parçalara ayırın. İnce doğranmış bir soğanı zeytinyağında kavurun. Sonra kuşkonmazları ekleyin ve diriliğini kaybetmeden soğanla karıştırarak pişirin. 2 yumurtayı tuz ve karabiberle çırpın ve tavaya ekleyin. Hepsini birlikte 1 dakika daha pişirip sıcak servis edin.
-
FANİ YOLCU 3 yıl önce Şikayet EtÇorumda buna menevjer denir Yumurtalı yapılır, yufka ekmeğe dürülüp yenir... Muhteşem bir lezzettirBeğen
-
Denizci 3 yıl önce Şikayet EtAydına gelin doğa da, Ormanların (böğürtlenlerin) içinde bulunur. Yumurtalı yenir. Fotodakiler kültür yetiştirme...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Kasım emmi 3 yıl önce Şikayet EtNe yedik ne gördük nede bilirik zengin yemaaa ellem biz hiç bilmek bunuBeğen Toplam 2 beğeni
-
İmadettin 3 yıl önce Şikayet EtEllam Çorumlu neyimsin. Bu yanı beri Dodurga Osmancık o yanı beri gelüsen göründe yindeBeğen
-
İmadettin 3 yıl önce Şikayet EtEllam Çorumlu neyimsin. Bu yanı beri Dodurga Osmancık o yanı beri gelüsen göründe yindeBeğen