Işkın otu nerede yetişir, faydaları nelerdir? Işkın otu nedir?

Işkın otunun adeta fil kulağını andıran yapraklardan ve sarımtırak beyaz çiçeklerden oluşur. Yapraklarının zehirli olduğu bilinen ışkın otunun sadece gövdesi ile kökü tüketilir. İşte mutfakta hak ettiği ilgiyi göremeyen ışkın otunun faydaları!

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2024 23:02 GÜNCELLEME 24.04.2024 23:02 SAĞLIK
Işkın otu nerede yetişir, faydaları nelerdir? Işkın otu nedir?

İçerisinde barındırdığı sağlık dolu sırlarla adeta bir doğal ecza dolabı olan ışkın otu, Reus Ribes adını taşıyan bir bitkinin kök ve gövdesinden elde edilen mucizevi bir bitkidir. Çin, İran, Türkiye gibi ülkelerde sıklıkla yetişen ve Doğu muzu olarak da bilinen bu bitki, sağlık açısından pek çok fayda sunar. Peki, ışkın otu nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?

Kırmızı, siyah ve beyaz turpun faydaları nelerdir? Hangi renk turp daha faydalı? Turp çeşitleri

IŞKIN OTU FAYDALARI!

Işkın otu, anti-inflamatuar, antikanser, antibakteriyel ve antiviral özelliklerinin yanı sıra yüksek C vitamini içeriğiyle dikkat çeker. İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde anemi, anoreksiya, halsizlik, anksiyete, depresyon gibi rahatsızlıklara karşı geleneksel tıpta da kullanılmıştır. Ayrıca, bağışıklığı güçlendirir, kanser hücrelerinin gelişimini engeller, sindirimi düzenler ve cilt sağlığını destekler.

Kuru bamya tohumu nasıl kullanılır? Diz ağrısı için bamya tohumu nasıl kullanılır? Bamya tohumunu kimler kullanamaz?

IŞKIN OTUNU KİMLER KULLANMALI?

Astım, şeker hastalığı, tansiyon sorunu, böbrek rahatsızlıkları gibi sağlık problemleri yaşayanlar, ışkın otunu kullanabilirler. Ancak gebeler, emziren anneler, böbrek yetmezliği olanlar ve karaciğer hastaları kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar

IŞKIN OTU NASIL TÜKETİLİR?

Işkın otu, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Kök ve gövdesi kaynatılarak suyu içilebilir, çay olarak demlenebilir, yemeklere eklenerek tüketilebilir veya reçel, tatlı gibi tariflerde kullanılabilir. Ayrıca cilt problemlerine karşı krem olarak da kullanılabilir. Genellikle muz gibi soyularak tüketilir tadı kivi gibi mayhoştur.

Kilo aldıran iştah açan yiyecekler! Midenizi delik zannettirecek 4 iştah açıcı besin!

IŞKIN OTU NEREDE YETİŞİR?

Türkiye'nin birçok şehrinde yetişebilen Işkın otu, özellikle Doğu Anadolu bölgesinde sıkça görülür. Bu bölgedeki yüksek dağlık alanlarda, 1000 ila 4000 metre yüksekliklerde yetişmesiyle bilinir. Karların erimesiyle birlikte, yüksek yaylalarda ortaya çıkar ve köylüler tarafından kesilerek şehirlere getirilir.

Işkın otu tohumu toprağa ekildikten sonra genellikle mayıs ayının ortalarında filizlenmeye başlar ve haziran ayının başlarına kadar büyümeye devam eder. Ortalama olarak 50 santimetreye kadar uzayabilen bu bitki, özellikle Erzurum ve Van çevresinde yoğun bir şekilde yetiştirilir.

IŞKIN OTU ZARARLARI

Her bitkide olduğu gibi ışkın otunun da bilinçsiz ve fazla tüketimi zararlı olabilir. Gebeler, emziren anneler, böbrek yetmezliği olanlar ve karaciğer hastaları kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Aşırı tüketim böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.

Işkın otu, doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden biridir. Sağlık için pek çok faydası bulunan bu bitki, doğru kullanıldığında sağlık ve mutluluk getirebilir. Ancak her zaman olduğu gibi, bilinçli ve dengeli kullanım önemlidir

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR