Ağız sağlığı kas yaralanmaları ile ilgili mi?

Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği (EDAD) Başkanı Dr. Ata Anıl, kas yaralanmalarının ağız sağlığı ile ilgili olabileceğini savundu. Anıl, "Ağız sağlığınıza dikkat edin, kas yaralanmaları riskiniz azalsın" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.06.2013 18:39 GÜNCELLEME 25.06.2013 18:39 Sağlıklı Yaşam
Ağız sağlığı kas yaralanmaları ile ilgili mi?

Profesyonel sporcular kas yaralanmalarını önlemek için iyi bir ağız sağlığına sahip olmalıdırlar. EDAD Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği Başkanı Dr. Ata Anıl, kendisi de bu konu ile ilgili araştırmalar yapmakta.

Dr. Ata Anıl, İspanya'da bulunduğu dönemde, Barselona klübünün de desteğiyle, Barcelona Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Cosme Escoda'nın önderliğinde yapılan bir araştırmayı da yakından takip ediyor. Bu araştırmada ağız sağlığı ile kas yaralanmaları arasında doğrudan bir ilişkinin olduğu saptanıyor.

2010-2012 yılları arasında sürdürülen çalışmada araştırmacılar, Barselona futbol takımında oynayan sporcuları dental travma, ağız hijyeni gingival indeks skorlarını incelemeye alıyorlar. Daha sonra elde edilen veriler futbol kulübünün medikal ekibinin kas yaralanmalarıyla ilgili verileriyle karşılaştırılıyor. Çalışmanın sonunda spor yaralanmalarının doğrudan ağız sağılığıyla yakından ilgili olduğu görülüyor. Bir başka deyişle ağız diş sağlığı kötü olan sporcularda kas yaralanmaları daha sık olmaktadır. Ağız enfeksiyonlarının birçok kaynağı bulunmaktadır. Bunlar arasında çürükler, gingivitis ve dental plak sayılabilir.

Bu çalışma kas yaralanmalarını engellemek için ağız sağlığının önemini ortaya çıkarmıştır. Kas yaralanmaları intrensek faktörlerile ortaya çıkabilirler ki bunlar arasında çarpışmalar ve diğer oyuncularla olan sıkı temaslar sayılabilir. Ağız enfeksiyonları sonuce kimyasal mediyatörler salgılanır. Salgılanan bu mediyatörler kan dolaşımı yoluyla kasları zayıflatarak zarar verebilirler, ağrılı lezyonlara sebeb olabilirler.

Profesyonel futbolcularda görülen lezyonlar

Profesyonel futbolcuların antrenmanlarda her 1000 saatte ortalama 1,5-7 kez sakatlandığını, maçlarda da her 1000 saatte ortalama 12-35 kez yaralandıkları tahmin edilmektedir.tendonit gibi kas yaralanmaları, bağ yırtılmaları veya zedelenmeleri antrenmanlarda ve müsabakalarda sık görülen durumlardır. Bu nedenle lezyonları olabildiğince azaltmak için önleyici tedbirler önem kazanmaktadır. Dr Ata ANIL kendi kişisel araştırmaları sonucunda da periyodik ağız bakımlarının mükemmel bir fizik kondisyon için bir şart olduğunu belirtmektedir.