Nar her tanesi şifa dolu bir meyve

Çiçeğinden kabuğuna kadar sayısız faydası olan narın bilinen en önemli özelliği kansere karşı olan koruyuculuğu. Damar plaklarını önleyici, tansiyonu dengeleyici, cildi güzelleştirici özelliğiyle nar mevsimin en güzel meyvesi olmayı hak ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.11.2013 07:35 GÜNCELLEME 07.11.2013 09:34 Sağlıklı Yaşam
Nar her tanesi şifa dolu bir meyve

Nar çi­çe­ğin­den nar ta­ne­le­ri­ne, bu ta­ne­le­ri sa­ran zar­dan nar ka­bu­ğu­na ka­dar nar mey­ve­si­nin her bö­lü­mü­nün ol­duk­ça önem­li fay­da­la­rı bi­li­ni­yor. Po­tas­yum ve de­mir mi­ne­ra­li ile C vi­ta­mi­ni açı­sın­dan da çok zen­gin bir mey­ve olan nar, B1, B2 vi­ta­min­le­ri ile kal­si­yum ve fos­for mi­ne­ral­le­ri­ni de ba­rın­dı­rır. En önem­li özel­lik­le­rin­den bi­ri ise kan­se­re kar­şı ko­ru­yu­cu pek çok güç­lü bi­le­şik içe­ri­yor ol­ma­sı.

Kim­ler dik­kat­li tü­ket­me­li?

Mev­si­min­de dü­zen­li ola­rak tü­ke­ti­len bir çay bar­da­ğı ka­dar nar su­yu ya da bir ka­se ka­dar nar ta­ne­si, ya­ban mer­si­ni ile eş­de­ğer, por­ta­kal, ye­şil çay ve ha­vuç­tan ol­duk­ça yük­sek oran­lar­da an­ti­ok­si­dant (kan­ser kar­şı­tı) mad­de içer­mek­te­dir. Uzun la­fın kı­sa­sı nar, mev­si­min­de dü­zen­li ola­rak ve de ka­ra­rın­da mut­la­ka tü­ke­til­me­si ge­re­ken ol­duk­ça önem­li bir mey­ve.

Nar, her ne ka­dar ol­duk­ça fay­da­lı bir mey­ve ol­sa da, mi­de ve sin­di­rim sis­te­mi prob­le­mi olan­la­rın, ha­mi­le­le­rin ve ço­cuk­la­rın dik­kat­li tü­ket­me­sin­de fay­da var. Bu bi­rey­ler nar tü­ke­tim mik­tar­la­rı ile il­gi­li ola­rak di­yet uz­man­la­rı ile gö­rü­şe­bi­lir­ler.

FAYDALARI

- E­ner­ji ve­rir ve yor­gun­lu­ğu gi­de­rir.

- Vü­cu­du, kal­bi, mi­de­yi ve diş et­le­ri­ni kuv­vet­len­di­rir. Tan­si­yo­nu den­ge­ler.

- Çar­pın­tı­yı gi­de­rir.

- Mi­de il­ti­ha­bı ve ağız ya­ra­sı için fay­da­lı­dır.

- Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­di­rir.

- Kan­ser hüc­re­le­ri­nin ge­liş­me­si­ne en­gel ola­rak, baş­ta cilt ve pros­tat kan­se­ri ol­mak üze­re, kan­se­re kar­şı vü­cu­du ko­rur.

- Kan­da­ki ko­les­te­rol ora­nı­nı ve tan­si­yo­nu dü­şü­rür.

- Da­mar sert­li­ği­ni ön­ler ve da­mar­la­rı açar. Bu özel­lik­le­riy­le kalp ve da­mar has­ta­lık­la­rı­na kar­şı ko­ru­yu­cu­dur.

- Kan­da­ki şe­ker se­vi­ye­si­ni de den­ge­le­ye­rek şe­ker has­ta­la­rı­na iyi ge­lir.

- İs­ha­li (dia­re) ön­ler te­da­vi­de des­tek sağ­lar.

- İ­yi bir id­rar sök­tü­rü­cü­dür.

- Cilt sağ­lı­ğı için fay­da­lı­dır. Cilt en­fek­si­yon­la­rın­da olum­lu kat­kı­sı var­dır ve cil­de pü­rüz­süz bir gö­rün­tü sağ­lar.

- Ba­ğır­sak­lar­da iyi huy­lu bak­te­ri­le­rin (pro­bi­yo­tik­ler) ge­li­şi­mi­ni des­tek­ler.

- Nar su­yu se­si açar.

KANSERİN KALKANI

Nar özel­lik­le içer­di­ği güç­lü an­ti­ok­si­dan­lar sa­ye­sin­de kan­ser­den ko­run­ma­da önem­li bir be­sin ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar­da nar su­yu­nun cilt kan­se­ri­ne ve er­kek­ler­de pros­tat kan­se­ri­ne kar­şı ko­ru­yu­cu et­ki­si­nin gö­rül­dü­ğü­ saptanmıştır.

Nar su­yu­nun sa­de­ce ta­ne­le­rin­den de­ğil, tüm mey­ve­den üre­til­me­si, bu içe­ce­ğin an­ti­ok­si­dan et­ki­si­nin da­ha da art­ma­sı­na ne­den olu­yor. Zi­ra bu önem­li mey­ve­nin ka­bu­ğu al­ka­lo­it, ta­nen ve gli­ko­zit­ler içe­ri­yor. Bu ne­den­le is­hal ke­si­ci ve kurt dü­şü­rü­cü özel­li­ğe sa­hip bu­lu­nu­yor. Bun­la­rın ya­nı sı­ra, mey­ve ka­bu­ğu ve ta­ne­le­rin an­ti­ok­si­dan ve an­ti-tü­mör et­ki­le­ri de bi­li­ni­yor.

Da­mar sert­li­ği ve kalp sağ­lı­ğı için bi­re­bir

Na­rın en önem­li özel­lik­le­rin­den bi­ri ge­nel da­mar sağ­lı­ğı­nı, özel­lik­le de kal­bi ko­ru­ma­sı. Da­mar tı­ka­nık­lık­la­rı­nı ge­ri­let­me özel­li­ği bu­lu­nan nar, 'A­CE­' de­ni­len en­zi­mi en­gel­le­ye­rek tan­si­yon dü­şü­rü­cü bir et­ki de ya­pı­yor. 2010 yı­lın­da Co­lum­bi­a Üni­ver­si­te­si Kar­di­yo­lo­ji bö­lü­mün­de ya­pı­lan bir ça­lış­ma­da, nar su­yu­nun da­mar tı­ka­nık­lı­ğı­nı ön­le­yi­ci özel­li­ği sap­tan­mış­tır. Bu ça­lış­ma ile; hay­van de­ney­le­rin­de, nar su­yuy­la bes­len­me son­ra­sın­da da­mar plak­la­rı ve tı­ka­nık­lık­la­rı­nın yüz­de 44 ge­ri­le­di­ği, İn­san­lar üze­rin­de ya­pı­lan bir baş­ka ça­lış­ma­da ise 2 haf­ta bo­yun­ca gün­de 50 ml tü­ke­ti­len nar su­yu­nun, tan­si­yo­nu ar­tı­ran en­zi­mi yüz­de 36 dü­şür­dü­ğü ve bu sa­ye­de tan­si­yon­da yüz­de 5 dü­şüş gö­rül­dü­ğü be­lir­til­miş­tir.

Diş eti ya­ra­la­rı­na çö­züm

Su­yu za­rıy­la bir­lik­te çı­ka­rı­lıp bal ile ma­cun kı­va­mı­na ge­lin­ce­ye ka­dar pi­şi­ri­lip diş et­le­ri­ne sü­rül­dü­ğün­de diş eti tah­ri­şi­ne ve ya­ra­la­rı­na iyi ge­lir.

Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay ise ishali keser.

Nar çiçeği

Bu mey­ve­nin çi­çek­le­ri bi­le ilaç mi­sa­li pek çok der­de de­va. Bu çi­çe­ği bul­ma şan­sı­nız var­sa sa­la­ta­la­rı­nız­da çiğ ola­rak kul­lan­ma­nı­zı tav­si­ye ede­rim. Nar çi­çe­ği, ba­ğır­sak­lar­da olu­şan il­ti­hap­la­rı gi­de­rir, ka­nın te­miz­len­me­si­ne yar­dım­cı olur, yük­sek oran­da C vi­ta­mi­ni içe­rir, ka­nı te­miz­le­yi­ci özel­li­ği var­dır, kuv­vet­li bir is­ha­li gi­de­ri­ci­dir ve böb­rek il­ti­ha­bı­na iyi gel­mek­te­dir.

Bu mey­ve­nin çi­çek­le­ri bi­le ilaç mi­sa­li pek çok der­de de­va. Bu çi­çe­ği bul­ma şan­sı­nız var­sa sa­la­ta­la­rı­nız­da çiğ ola­rak kul­lan­ma­nı­zı tav­si­ye ede­rim. Nar çi­çe­ği, ba­ğır­sak­lar­da olu­şan il­ti­hap­la­rı gi­de­rir, ka­nın te­miz­len­me­si­ne yar­dım­cı olur, yük­sek oran­da C vi­ta­mi­ni içe­rir, ka­nı te­miz­le­yi­ci özel­li­ği var­dır, kuv­vet­li bir is­ha­li gi­de­ri­ci­dir ve böb­rek il­ti­ha­bı­na iyi gel­mek­te­dir.

Na­rı böy­le ye­me­yi de­ne­di­niz mi?

Ma­lum mev­sim nar mev­si­mi. Her ne ka­dar ha­zır­lı­ğı zor ve zah­met­li olan bir mey­ve ol­sa da bir ke­re­de faz­la mik­tar­da ha­zır­la­dı­ğı­nız nar ta­ne­le­ri­ni buz­luk­ta bir yıl ka­dar sak­la­ya­bi­lir­si­niz. Bu şe­kil­de her mev­sim nar tü­ket­me şan­sı­nız olur.

Ör­ne­ğin: "Do­lap­tan çı­kar­dı­ğı­nız nar ta­ne­le­ri­ni yaz ay­la­rın­da don­dur­ma­nız­la ka­rış­tı­ra­bi­lir, yo­ğur­du­nu­zun içi­ne ka­ta­bi­lir­si­niz."Bir bar­dak ke­fir ile 1 çay bar­da­ğı nar ta­ne­si­ni blen­de­ri­ze edip 1 çay ka­şı­ğı va­nil­ya ek­le­ye­rek çok ke­yif­li ve sağ­lık­lı bir içe­cek el­de ede­bi­lir­si­niz (Ay­nı ta­rif ke­fir ye­ri­ne süt­le de ya­pı­la­bi­lir).

"Pe­ki hiç sa­la­ta­la­rı­nı­za nar ta­ne­si ek­le­di­niz mi? Mut­la­ka de­ne­me­li­si­niz! Üs­te­lik 4-5 adet ce­viz de ila­ve ede­rek ha­ri­ka bir kan­ser­sa­var sa­la­ta el­de ede­bi­lir­si­niz.

KAYNAK : Bugün