Aile hekimi, köylünün ayağına gidiyor
Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 'aile hekimliği' ve 'mobil eczane' uygulaması, köylerde ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yüzünü güldürdü.
ABONE OLUygulamayla birlikte bağlı bulundukları köyleri tek tek dolaşan aile hekimleri, vatandaşları evlerinde ziyaret ederek tedavilerini yapıyor. Doktorların yüzünü hastanelerde görmeye alışan köylüler, kapılarının önünde aile hekimiyle karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Muğla'ya bağlı İkizce köyünün aile hekimliğini üstlenen Dr. Fatih İlikli de, kapı kapı dolaşarak hastalarını ziyaret eden doktorlardan biri. Vatandaşlarla sohbet ederek muayene eden İlikli, koruyucu hekimlikte yerinde tespitin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Fatih İlikli, aile hekimliği uygulamasıyla hastaları kendi evlerinin sıcaklığında ziyaret ederek, bire bir ilgilenme fırsatı bulduklarını belirtiyor. İkizce köyünde yaşayan Kezban Çetin (65) de hastaneye gidip gelmekten kurtulduklarını ve 'aile hekimliği' uygulamasıyla çok rahatladıklarını söyleyerek, bir ilaç yazdırmak için bile gününün tamamının hastane köşelerinde geçtiğini anlatıyor. Melek Çakı (83) ise bugüne kadar pek doktor yüzü görmediğini kaydederek, "Artık yaşlandım. Çocuklarımın yanına misafirliğe geldim. Ağrılarım var. Köye gelen doktor, misafir olmama rağmen beni de muayene etti, benimle ilgilendi. Eskiden böyle şeyler yoktu. Allah devletimizden razı olsun." diye konuşuyor.
bir telefon açıyoruz, doktor kapımızda
İkizce köyünde yaşayan Cihan Çetin (47) de, şehirdeki sağlık ocağında veya hastanelerde doktorların kendilerine ancak 3 dakika zaman ayırdığının altını çizerek, "Aile hekimimiz evimize geliyor. Burada yarım saat oturuyor. Doktor konuştukça hastanın içi açılıyor." diyor. Aynı köyde 8 yaşındaki epilepsi hastası Alper Taşkıran'ı ziyaret ederek muayene eden Dr. Fatih İlikli, küçük çocukla yakından ilgilenerek annesinden durumuyla ilgili bilgi aldı. Anne Ayla Taşkıran (32), şunları söyledi: "Çocuğum epilepsi hastası. Aile hekimliği uygulamasından önce onu hastaneye götürmek ve muayene ettirmekte çok zorlanıyordum. Şimdi ise aile hekimimizi arıyorum. Sağ olsun, hemen gelip muayene ediyor."
Aynı hizmet Adana'nın köylerinde de veriliyor. Adana İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, aile hekimlerinin kentte gitmediği köyün kalmadığını söyledi. Eczacılar Odası ile yaptıkları protokol gereği aile hekiminin gittiği köylerde yazılan reçetelere ilaç temin edildiğini vurgulayan Kemik, şöyle konuştu: "Reçetedeki ilaçlar, öğlen yazıldıysa akşama, akşam yazıldıysa da en geç ertesi gün öğle vaktine kadar köylerimize ulaşıyor."