Göbeklitepe nerede? İnsanlık tarihinin sıfır noktası burası

Göbeklitepe insanlık tarihinin yeniden yazılmasını sağlayacak kadar eski hikayeye sahip 1995'te keşfedilen bir tapınak alanı. Adına belgeseller, kitaplar, makaleler ve diziler yapılan 'insanlık tarihinin sıfır noktası' olarak nitelenen Göbeklitepe nerede? Ülkemizin güneyinde medeniyetin doğduğu yer sahip olunan insanlık tarihine ışık tutan buluntulara sahip. Gizemli yolculuğa çıkacağınız bir kapı burada aralanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2020 10:08 GÜNCELLEME 11.01.2020 09:36 SEYAHAT
Göbeklitepe nerede? İnsanlık tarihinin sıfır noktası burası

 Neredeyse insanlık tarihinin ilk yıllarına kadar uzanan geçmişi ile Göbeklitepe herkesin ilgi odağı olan bir yer. 2019 yılında en çok ziyaretçi alan yerler içerisinde olan tarihi eski tapınak 2020 yılında da yine ziyaretçileri çekecek gibi görünüyor. Mısır pramitlerinden tam 7 bin 500 yıllık daha eski zamana ait bu tapınak alanı. Tarım yapıldığına işaret eden buğday izlerine rastlanması buranın ilk yerleşik yaşama geçilen yer olmasının da özelliğini ortaya koyuyor. Ayrıca medeniyetin doğduğu yer olan Göbeklitepe dinler tarihini de etkileyen buluntulara sahip. Bu buluntular yeryüzündeki ilk inanç merkezi olması özelliğini veriyor buraya. Dini ritüellerini gerçekleştirme amacıyla insanların burada toplandığını söylüyor kazı çalışması yapan bilim adamları. Neolitik dönemde inşa edildiği düşünülen yerin kazı çalışmaları devam ediyor. Henüz keşfedilmeyen büyük bir alanı olduğu da söylentiler arasında. Yeni buluntular tarihin şekillenmesinde belirleyici olabilir. Tarihi şekillendirecek olan Göbeklitepe nerede?

Hala kazı çalışmaları devam ediyor ve tapınağın bir bölümü ziyarete açık bulunuyor. Şanlıurfa'da gezilecek yerler içinde gösterilen Göbeklitepe tüm tarihi değerleriyle sizi bekliyor. 

 

 

Göbeklitepe tüm dünyaya ün salan bir tarihi tapınak alanı. UNESCO tarafından da koruma altında bulunan bu yer Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunuyor. Bundan tam 12 bin yıl önce Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgede kurulan Göbeklitepe dünyada yapılmış en büyük keşif. 2019 yılı da zaten Göbeklitepe yılı olarak ilan edildi ve bu tarihi alan ziyarete açıldı. Dünyanın en eski tapınak bölgelerinden biri olduğu bilinen Göbeklitepe yerli yabancı turistleri ağırlıyor. 1995 yılında başlayan kazılar bittiğinde açılışı da yapıldı.  

 

 

GÖBEKLİTEPE NEREDE? 

Türkiye sınırları içerisinde Şanlıurfa ilimizin 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor Göbeklitepe. Şehir merkezinden buraya taksi ya da minibüs ile ulaşmak mümkün. Örencik Köyü yakınlarında yer alan bu yer 12 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Ortaya çıkartılan yapıların ise dini amaçlı yapılmış olabileceği tahmin ediliyor. Günümüzde bazı dizilere konu olmasının sebebi de bu.  

Göbeklitepe'de toplamda 20 adet yapı bulundu. Bunların dini yapılar olduğu üzerinde duruluyor. 12 bin yıl öncesine uzanması sebebi ile dünyanın ilk tapınağı olma özelliğine sahip Göbeklitepe.  

Taş devrinden kaldığı tahmin edilen bu alandaki yapıların bir ortak özelliği var T biçiminde sütunlar ile çevrelenmiş. 3 ile 6 metre arasında değişen bu sütunlarda el ve kol tasvirleri dikkat çekiyor. Ayrıca sütunlar üzerinde hayvan sembolleri de var.  

GÖBEKLİTEPE'YE NASIL GİDİLİR? 

Göbeklitepe'ye nasıl gidilir sorusu son zamanlarda çok soruluyor. Yeni bir dizinin konusunun burada geçmesi ve Göbeklitepe'nin son zamanlardaki popülerliği de bunda etkili. Göbeklitepe'ye gitmek için Şanlıurfa'ya ulaşmanız gerekiyor. Uçak ile gittiğinizde hava limanından buraya gitmek için özel aracınız olması gerekiyor. Yine de Şanlıurfa şehir merkezine giderek buradan da ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksi ile kolaylıklar ulaşım sağlayabileceğiniz gibi minibüs ulaşımı var ise yine buradan minibüse binerek Göbeklitepe'ye gidebilirsiniz.  

Minibüs ulaşımı sadece belirli saatlerde ve tatil sezonunda olabilir. Bu detaya dikkat etmenizde fayda var. Şanlıurfa Havalimanı ile Göbeklitepe arası yaklaşık olarak 36 kilometre uzaklığa sahip. Taksi tuttuğunuz da ortalama 90 -100 lira arası bir ücret tutacaktır.  

GÖBEKLİTEPE YOL TARİFİ  

Şanlıurfa şehir merkezinden Göbeklitepe 19.2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe'ye navigasyon aracılığı ile ulaşmanız mümkün. Aşağıda yer alan harita Şanlıurfa- Göbeklitepe arası yol tarifi vermektedir.  

Şehir merkezinden araç ile buraya gelecekseniz D400 otoyolunu kullanmanız gerekiyor. Yaklaşık 20 dakikada Göbeklitepe’ye ulaşabilirsiniz. Alternatif bir yol da D885 otoyolunu takip etmek olacaktır. Ancak bu yol biraz daha uzun sürecektir.  

Göbeklitepe Adres: Göbeklitepe, Örencik, 63290 Haliliye/Şanlıurfa 

Bu adres navigasyonda karşınıza çıkacak olan adrestir. Bir adresi de şöyle;  

Göbeklitepe Ören Yeri, Dağetegi Mahallesi, Haliliye, Şanlıurfa 

Göbeklitepe'ye Taksi Aracılığı İle Ulaşmak  

Taksi ile yukarıda belirttiğimiz gibi şehir merkezinden gidecekseniz yaklaşık olarak 90 ile 100 TL arası bir ücret ödemeniz gerekecektir. Ancak hava limanından ulaşım sağlamak isterseniz bu fiyat iki katına çıkar. Ortalama 200 TL ödeyerek havalimanından Göbeklitepe'ye ulaşabilirsiniz.  

Göbeklitepe'ye Toplu Taşıma  İle Ulaşmak  
 

Göbeklitepe'ye toplu taşıma ile ulaşmak için 100 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüs saatleri;  

10.00 ve 16.00 şehir merkezinden Göbeklitepe'ye gidiş yapıyor. 

12.00 ve 18.00 Göbeklitepe'den şehir merkezine dönüş yapıyor. 

Şhehir merkezinde yer alan 'Abide durağı'ndan kalkan otobüslerin bilet fiyatları ise şöyle; 

Tam 5 TL 

Öğretmen 4 TL 

Öğrenci 3 TL 

Önerilen içerik; Nemrut Dağı nerede, nasıl gidilir?

GÖBEKLİTEPE'NİN TARİHİ 

1995 yılında Alman arkeolog tarafından başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıktı bu binlerce yıllık tapınak alanı. Ardından UNESCO tarafından koruma altına alındı. Dünya Miras Listesi içerisinde bulunuyor günümüzde. Kazı çalışmalarını başlatan alman arkeolog Klaus Schmidt bu kazı alanı için “Kendi gücünün farkına varan insanoğlunun, doğanın parçası olmaktan çıkıp, ona hükmetmeye giden yolu açtığı yerdir” dedi.  

12 bin yıl önce inşa edilmiş bu tapınak. Göbeklitepe tarihi de değiştiren bir güce sahip. Yerleşik yaşam tarihi Göbeklitepe'nin ortaya çıkması ile yeniden yazıldı. İçerisinde çok sayıda yuvarlak yapı var. Bu yapıların sadece 6 tanesi gün ışığına çıkartılmış. Sayısının ise 20 tane olduğu tahmin ediliyor. Diğerlerinin de gün yüzüne çıkartılması için Göbeklitepe'de kazı çalışmaları sürüyor. T biçimindeki sütunlar üzerindeki kabartmalar herkesi hayran bırakıyor.  

GÖBEKLİTEPE'YE ZİYARET SAATLERİ  

Dünyayı sarsan Göbeklitepe binlerce yıllık geçmişe sahip bir tapınak. Bu tapınağa gitmek ve çıkartılan arkeolojik bulguları yerinde keşfetmek herkesin hayali olabilir. Göbeklitepe'ye ziyaret saatlerini bilmeniz buraya yapacağınız seyahatiniz için de önemli.  

15 Nisan- 2 Ekim tarihleri arasında 08.00 ile 18.30 saatleri arasında ziyarete gelebilirsiniz.  

3 Ekim- 14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00 ile 16.30 saatleri arasında keşfinizi yapabilirsiniz.  

Dönemi dönem bazı kazı çalışmaları için Göbeklitepe ziyarete kapatılıyor. Bunun için belediye sayfasında duyuru yapıyor. Seyahatinizden önce bu detaya da dikkat etmenizde fayda var.  

2019 GÖEKLİTEPE YILI  

Dünyanın ilk tapınağı olan Göbeklitepe tüm dünyada büyük ses getirdi. Bu yüzden 2019 yılı Göbeklitepe yılı kabul edilmişti. Bu yıl ziyaretçi sayısı da bir hayli yüksekti.  

GÖBEKLİTEPE HANGİ DÖNEME AİT  

Göbeklitepe Neolitik Çağa ait bir tapınak. Cilalıtaş olarak bilinen döneme ait olan bu tapınak tarih öncesi döneme uzanıyor. Bu tarihi ile büyüleyen alanın yaşı 12 bin olduğu tahmin ediliyor. M.Ö. 10 binlere kadar uzanıyor demek oluyor bu da. Malta’daki M.Ö. 3600’lerden kalma megalitik tapınaklardan, Stonehenge ve Mısır Piramitlerinden daha yaşlı kılıyor ve dünyanın bilinen en eski tapınağı yapıyor. Bazı kaynaklarda yerleşim alanı olarak geçse de bilimi adamları buranın avcı toplayıcı insanların dini toplanma alanı olduğunu doğruladı. Avlanma döneminin takas işi için yapılan bir alan gibi görünüyor.  

Alman arkeolog Schidt Adem ile Havva'nın cennetten kovularak dünyaya geldiği yerin burası olduğunu iddia ediyor. Göbeklitepe'nin kutsal kitaplarda ileri sürülen yer olduğunu söylüyor. 

GÖBEKLİTEPE NASIL KEŞFEDİLDİ? 

Göbeklitepe nasıl bulundu sorusunu herkes soruyor. Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri, 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversiteleri iş birliği ile bölgede yapılan “Güneydoğu Anadolu Araştırma Projesi” sırasında bulundu. Göbeklitepe’nin keşfi 1963 yılında olsa da kazı çalışmaları 1995 yılında başladı. Araştırmalar günümüzde hala devam ediyor. 
 

GÖBEKLİTEPE ZİYARETE AÇIK MI?

Dizi çekimleri nedeni ile zaman zaman kapalı tutulan Göbeklitepe şuanda da kapalı konumda bulunuyor. Kısa sürede ziyarete açılacağı ve sezona da hazır hale geleceği söylense de Şanlıurfa Belediyesi'nin resmi internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.