Erdoğan'ın Uzak Doğu ziyaretinin hedefleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Uzak Doğu'ya düzenlediği seyahatin gizli kodları ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2014 13:00 GÜNCELLEME 10.01.2014 13:15 SİYASET
Erdoğan'ın Uzak Doğu ziyaretinin hedefleri

Serkan Üstüner'in haberi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Uzak Doğu'ya düzenlediği seyahatle hem Türkiye'nin stratejisini genişletti hem de bilinen bir alanın dışına çıktı. Amerika ve Avrupa kaynaklı ortaklıkların yanı sıra Uzak Doğu için yapılan bu hamle Türkiye'nin uluslararası arenada bir bölge devleti olmaktan çok öte bir gücü temsil ettiğinin en önemli göstergesi olarak ortaya çıktı.

BATI KAYNAKLI DEĞİL MADE IN JAPAN-TURKEY

Füze savunma sistemlerinin Çin'e verilmesi Türkiye'nin tek yönlü bir siyaset izlemeyeceği ve ülke çıkarları için gerekli veya riskli her türlü kararı net bir şekilde alacağının tezahürüydü. Bu bağlamda Japonya ile yapılan anlaşmalar teknolojiyi Batı'dan ihraç etmek yerine ortaklaşa yaparak ülke ekonomisine önemli katkılar sunacak.

MALEZYA İLE SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ ANLAŞMALAR

Malezya ile Sağlık alanında yakın zamanda önemli anlaşmalar imzalanacak. Malezya özellikle TIP alanında çok gelişmiş bir teknolojiye sahip. Dünyanın dört bir yanından Malezya'ya tıp eğitimi almaya gelen öğrenciler var.

Başbakan Erdoğan ticari ve teknolojik ortaklığın yanı sıra Müslüman dünyasını ayağa kaldıran bir olaya da müdahale etti. Budist olan Singapur'un, Myanmar'daki Budist-Müslüman çatışmasına müdahil olmasını, oralardaki çatışmaların durması için Cumhurbşkanı Tony Tan Keng Yam ve mevkidaşı Lee Hsien Loong ile üst düzey temaslarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın Uzak Doğu ziyaretinden en önemli notlar:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uzak Doğu seyahatinin ilk durağında Japonya'da çok önemli teknoloji ve stratejik ortaklığa imza attı. 124 yıllık dostluk büyük bir ittifaka dönüştü.

JAPONYA VE TÜRKİYE ASYA'NIN İKİ DEV GÜCÜ

Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı. İstanbul'da Türk - Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulacak. İstanbul Asya yakasında kuralacak bu üniversite ile Türkiye - Japonya arasındaki bu bilimsel ortaklık ve dayanışma uluslararası bir zemine oturtulacak.

Türkiye ve Japonya'nın uzay alanında yaptığı işbirliğinin ispatı olan TÜRKSAT 4A uydusunun teslim töreni gerçekleştirildi.

MYANMAR'DAKİ MÜSLÜMANLARIN DURUMU

Erdoğan  Singapur'da önemli temaslarda bulundu. Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ve mevkidaşı Lee Hsien Loong  ile görüşen Erdoğan, "terörle mücadelede işbirliği mutabakat zabtı"nı imzaladı. Başbakan Erdoğan, nüfusunun büyük çoğunluğu Budist olan Singapur'un, Myanmar'daki Budist-Müslüman çatışmasına müdahil olmasını, oralardaki çatışmaların durması için gayret sarf etmesini rica etti.

MALEZYA İLE TİCARET HACMİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Başbakan Erdoğan, Türk Hava Yolları ve Malezya Havayollarının karşılıklı olarak her gün Türkiye ve Malezya'ya seferler düzenlemesinin ve İstanbul'un transit yolcu noktası olarak kullanılmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Stratejik İşbirliği Eylem Planı'nı imzalayan Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya ve Japonya'dan sonra Malezya ile bölgedeki beşinci stratejik işbirliğine yönelik adımları attı.  Erdoğan iki ülkenin dış ticaret hacminin yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduklarını, Malezya Başbakanı Razak'ın ifadesiyle önümüzdeki 5 yılda bunu 5 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirlediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, bu hedef ne kadar kısa sürede tutturulursa o kadar başarılı olacakların ifade etti.

serkan.ustuner@haber7.com