ChatGBT tıpta uzmanlık sınavını geçti: Yapay zekaya sahip doktorlarla karşılaşabiliriz

ChatGPT, ABD'de doktorluk yapmak için gereken oldukça zorlu bir sınavı geçti. Araştırmacılar yapay zekaya sahip sohbet robotunun bu başarısını, tıp biliminde bir kilometre taşı olarak değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.02.2023 13:24 GÜNCELLEME 22.02.2023 13:25 TEKNOLOJİ
ChatGBT tıpta uzmanlık sınavını geçti: Yapay zekaya sahip doktorlarla karşılaşabiliriz

Sohbet robotu ChatGBT, ABD’de üç bölümden oluşan Tıbbi Lisanslama Sınavı’nda (USMLE) çeşitli bölümlerde yüzde 52,4 ile yüzde 75 arasında başarılı oldu. Sınavın geçmek için ortalama yüzde 60 oranında başarılı olmak gerekiyor. Girdiği her sınavda şaşırtıcı sonuçlar elde edebilen ChatGPT'nin daha ne kadar ilerleyebileceği merak ediliyor.

KİLOMETRE TAŞI

Araştırmayı yapan teknoloji şirketi AnsibleHealth'ten araştırmacılar, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, "Zorluğuyla ünlü bu uzman sınavı için geçme puanına ulaşmak ve bunu herhangi bir insan takviyesi olmadan yapmak, klinik yapay zekanın gelişiminde dikkate değer bir kilometre taşını işaret ediyor." ifadelerini kullandı. Kendisine öğrenmesi için yüklenen parametrelerle hızlı bir şekilde ilerleyen ChatGPT girdiği her sınavda başar sağlıyor. Araştırmanın sonuçları, hakemli bir bilimsel dergi olan PLOS Digital Health’de yayımlandı. Bununla birlikte ChatGBT, daha önce işletme (Pennsylvania Üniversitesi'nin Wharton İşletme Okulu) ve hukuk (Minnesota Üniversitesi) bölümlerde de  teste tabi tutulmuş ve sınavları geçmişti.

ZORLU TESTLER ONU ENGELLEMİYOR

Son çalışmada, araştırmacılar yazılımı Haziran 2022 USMLE'den 350 soru üzerinde test etti. İki doktor sonuçları değerlendirdi ve tutarsızlıklar üçüncü bir uzman tarafından incelendi. Söz konusu sınav, tıp öğrencilerinin ve eğitimdeki doktorların tıbbi alanlardaki bilgilerini değerlendiriyor ve 1992'den beri kullanılıyor.

ABD’deki tıp öğrencileri USMLE’nin birinci adıma genellikle tıp fakültesinin ikinci yılının sonunda sonunda, ikinci adımına dördüncü yılda alınır, üçüncü adımına ise tıp fakültesini bitirdikten sonra ihtisaslarının  ilk yılında giriyor. Sınava her yıl yüz binden fazla öğrenci ve lisansüstü öğrenci giriyor.

ChatGPT'nin kurucusundan tedirgin eden açıklama

Diğer taraftan araştırmacılar, ChatGPT’nin ayrıca yanıtlarının yüzde 88,9'u için "yeni ve klinik olarak geçerli" en az bir önemli içgörü ürettiğini vurguladı. Sonuçlar, USMLE tarzı sorulardan oluşan bir sınavda yüzde 50,8 oranında başarılı olan ve , özel olarak biyomedikal alan literatürü üzerine eğitilmiş farklı bir yapay zeka robotu olan PubMedGPT'nin performansını da aştı.

TIP EĞİTİMİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Çalışmanın yazarları araştırma bulgularının  ChatGPT'nin tıp eğitiminde değerli bir araç haline gelebileceğini gösterdiğini belirterek, “Yapay zeka botu, öğrencilerin farkındalık alanında olmayabilecek yeni ve açık olmayan kavramları ortaya çıkararak tıp öğretme konusunda kısmi bir yeteneğe sahip. Yapay zeka teknolojisi  artık tüm sağlık sektörlerinde çeşitli uygulamalarla yakında klinik uygulamada her yerde bulunacak şekilde konumlandırıldı." açıklamasında bulundu.

HERKESTE MERAK UYANDIRAN CHAT GPT NEDİR?

İnsanlarla sanal ortamda sohbet ederken hem insanlara hem de kendisine yarar sağlayan yapay zeka sohbet robotunun adıdır. GPT (Generative Pre-training Transformer), mimarisinin bir çeşidini kullanan büyük bir dil modeline deniliyor. Kendi kendine öğrenme yeteneğini şu an için kendisine verilen sınırlı veriler ile güçlendiren yapay zeka modeli, sohbet ettiği insanlara her konuda bilgi verme özelliğine sahip.

ChatGPT, insanlarla sohbet ederken kullandığı dil modeliyle karşısındaki kişilere kendisinin bir robot olduğunu unutturmaktadır. Kısa süre içerisinde kendisini geliştiren yapay zeka destekli dil modelinin ilerleyen yıllarda sesli olarak düşüncelerini ifade edebilen bir programa dönüşüp dönüşmeyeceği merak konusu.

CHATGPT’NİN ŞAŞIRTAN ÖZELLİKLERİ

  • Sorulan sorulara eksiksiz cevap vererek önerilerde bulanabiliyor.
  • Kodlama ve İngilizce öğretebiliyor.
  • Beğendiğiniz bir şairin veya yazarın yazı dilini taklit edebiliyor.
  • Metin yazma (temel akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu vb.)
  • Matematik denklemlerini zorlanmadan çözebiliyor.
  • Hata ayıklama ve düzeltme (örneğin herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğrusuyla düzeltme)
  • Metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme
  • Herhangi bir konu hakkında tavsiyeler istediğinizde anlattıklarınıza yönelik sizlere en uygun olan seçenekleri analiz ederek tavsiyelerde bulunabiliyor.
  • Sınıflandırma

 

KAYNAK : NTV
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR