Robotlar artık hissedebilecek! Bilim dünyasını heyecanlandıran E-Deri teknolojisi nedir?

Bilim adamları, robotların algısal hareketleri hissedebilmeleri için yeni bir teknoloji geliştirdi. Edinburgh Üniversitesi mühendisleri tarafından yürütülen çalışma test edildi. Yürütülen çalışma bilim dünyasında heyecana neden oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2023 10:27 GÜNCELLEME 25.02.2023 10:27 TEKNOLOJİ
Robotlar artık hissedebilecek! Bilim dünyasını heyecanlandıran E-Deri teknolojisi nedir?
Robotlar artık hissedebilecek! Bilim dünyasını heyecanlandıran E-Deri teknolojisi nedir?

Independent Türkçe’nin haberine göre, bilim adamları esnek robotlar üzerinde öz farkındalık kazandırabilecek elektronik bir deri üzerinde çalışıyor. Yapılan çalışmalara göre geliştirilen elektronik deri, robotların hareketlerini olumlu yönde etkileyebilecek. Edinburgh Üniversitesi’nde yer alan ekip, üretilen esnek robotlar için üretilen elektronik derilerin insanların hareketliliğine de etkisi olacak. Ayrıca geliştirilen teknolojinin sağlık ve genel cerrahi alanlarında da fayda sağlayabileceğine değinildi.

PROTEZ KULLANANLARA UMUT OLACAK

Robotlarda kullanılacak deriler farklılık gösterecek. Örneğin yumuşak robotlarda kullanılan esnek ve gerilebilir deriler, hayvanlarda ve insanlarda olduğu gibi benzer ölçüde öz fiziksel farkındalık kazandıracak. Yumuşak robotların yapıları çoğunlukla esnek malzemelerden yapılmaktadır. E-deri olarak adlandırılan teknoloji, protezlerde de kullanılabilecek. Böylelikle hissiyatı arttıracak olan e-deri, protez kullanan insanlara umut olacak.

E-deri üzerinde çalışmalarına devam eden Edinburgh Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Yunjie Yang sürdürdüğü çalışma ile ilgili şu ifadelerde bulundu:

Bu yeni teknolojinin robotik cihazlara kazandırdığı algısal duyular, insanların ve hayvanlarınkine benziyor. Bu yeni fiziksel öz farkındalık düzeyi, yumuşak robotların algılama kabiliyetlerinde büyük bir değişikliği temsil ediyor. Belirli bir hareket aralığına sahip olan geleneksel robotların aksine, yumuşak robotlar esnektir.

Yapılan çalışmada araştırmacılar, üretilen e-deri olmadan yumuşak – esnek robotların kendi şekil ve hareketlerinin çevreyle nasıl etkileşim içinde olduğunu fark etmelerini zor olarak görüyor. Ancak e-deri ile entegrasyonu sağlanan esnek robotların, bulundukları ortamdaki nesnelerle etkileşime girerek kendi hareketlerini algılayabildiğine değiniliyor. 

ROBOT KOLUNDA TEST ETTİLER

Edinburgh Üniversitesi ekipleri yumuşak bir robotun koluna taktıkları e-deri ile yürüttükleri çalışmada, teknolojik cihazın, robot üzerindeki bükülme, kıvrılma ve esneme gibi hareketleri rahatlıkla algılayabildiğine tanıklık etti.

10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unu robotlar yapacak10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unu robotlar yapacak

Çalışmayı yöneten diğer ekip liderlerinden biri olan Dr. Francesco Giorgio-Serchi, robotik teknolojideki heyecanlı gelişme için şu ifadeleri kullandı:

Geliştirdiğimiz teknolojinin esnekliği, kendi şekillerini ve hareketlerini doğru algılamalarını sağlamak için çeşitli yumuşak robotlara uygulanabileceği anlamına geliyor. Nihayetinde bu, yumuşak robotik alanındaki en heyecan verici fikirlerden bazılarını gerçeğe dönüştürmeye artık daha yakın olduğumuz anlamına geliyor.

Robot teknolojileri üzerine yürütülen çalışmalardan biri de robotlara dokunma hissiyatını kazandırarak, insan ile robot arasındaki algısal farkları en aza indirmekti. Bilim adamları robotlarda deri yoluyla dokunma hissiyatının algılanması için 3D baskı cihazlarını kullanmıştı. Bu çalışmalardan biri de dokunma hissiyatı kazandırılmış robotik bir parmak ucuydu.

KAYNAK : Haber7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsan hayatını sürdürmesinin bilim kurgu ve gelecekte realite olacağı Mars , Ay gezegenlerine ve asteroidlere robotlar yerleştirebiliriz . İnsanlık için üretim ve madencilik yaparlar .
    Cevapla
  • Bir garip yolcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Robotları insanlaştırırken,insanları ise robotlaştırıyoruz
    Cevapla
  • Aslan Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Doç. Dr. Utku Büyükşahin yıllar önce yaptı. NASA satın aldı. Sensobright isimli şirket üzerinden çalışmaya devam ediyor. Bu kadar olay olmadı ozaman. Yabancı yapınca mı değerleniyor?
    Cevapla
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsan bile insan gibi hissetmiyor ki robot hissetsin. Hem robotun hissetme olasılığı sıfırdır. Makinede ruh mu var ki hissetsin. İyice kafayı sıyırdı bazıları!
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Kuantum çipleri yerleştirilirse insanlığı alt edebilirler , Süper bilgisayarların 1000 yılda yaptığı hesaplamayı 5 günde yaparlar , kendilerini mükelleştirmenin çaresini keşfederler .
    Cevapla
  • Reisin Askeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Robotlari gittikce akilli yapiyorlar.bu isin sonunda bütün robotlari camide namaz kilarken görürüz insallah.
    Cevapla
  • ufuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Ehh insanlardan hayır yok boş camiler, robotlar doldurur belki...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR