Yapay zekayı sağlık alanında kullandılar... "Doktorlardan daha hızlı!"

Hibrit sağlık hizmeti sağlayıcısı olan Carbon Health, hastalara sunduğu sağlık hizmetinde Charby adındaki yapay zeka robotunu kullanıyor. Yüzde 88'lik bir başarı sağlayan teknoloji, tedavi edilecek hasta sayısını yüzde 30'a yükseltti.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2023 15:06 GÜNCELLEME 08.06.2023 15:06 TEKNOLOJİ
Yapay zekayı sağlık alanında kullandılar... "Doktorlardan daha hızlı!"

Yapay zeka alnında yaşanan gelişmeler tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Bir yenilik de yapay zekanın sağlık hizmetinde kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıktı.

Hibrit sağlık hizmeti sağlayıcısı olan Carbon Health şirketi, sağlık hizmetini daha erişilebilir hale getirmek için  yeni jeneratif yapay zeka trendini benimsedi. Şirketin halihazırda insan doktorların yerine notlar yazan bir otomasyon aracına sahip olduğu belirtildi.

YENİ NESİL SAĞLIK HİZMETİ ASİSTANI 

Carbon Health'in yapay zekası Carby olarak adlandırılıyor ve şirketin ABD'de yönetilen birinci basamak sağlık hizmetleri ve acil bakım klinikleri için 100'den fazla yerde kullanılan elektronik sağlık kayıtları (EHR) sistemine entegre edilmiş durumda.

Carby, doktorlar ve hastaları arasındaki görüşmeler sırasında kaydedilen veriler üzerinde çalışıyor, ancak görünüşte (hala) check-up görüşmesini kaydetmek ve işlemek için hastanın onayına ihtiyaç duyuyor.

Konuşmadan kaydedilen ses, Amazon'un AWS Transcribe Medical bulut hizmeti aracılığıyla metne dönüştürülüyor ve daha sonra hastayla ilgili mevcut tıbbi verilerle birlikte yapay zeka mumbo-jumbo veri işleme için bir makine öğrenimi modeline gönderiliyor. Bu modelin ise hepimizin yakından takip ettiği OpenAI'nin GPT-4 yapay zeka dil modeli olduğu belirtildi.

DOKTORLARDAN DAHA HIZLI İŞLEM GERÇEKLEŞTİRİYOR

Carbon Health, GPT-4'ün 4 dakika içinde sağlık özetleri artı tıbbi veri özetleri oluşturabildiğini, oysa insan doktorların aynı sonuçları elde etmek için 16 dakikaya ihtiyaç duyduğu belirtiyor. Şirket, zaman kazandıran bu olağanüstü prosedür sayesinde kliniklerin artık eskisinden daha fazla hasta kabul edebileceğini söylüyor.

Diğer tüm üretken yapay zeka modelleri gibi GPT-4 de hatalara meyilli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle yapay zeka bazı gerçekleri uydurabiliyor. Bu konuyla ilgili en önemli örneklerden biri de Google Bard sohbet robotunun James Web uzay teleskobu hakkında söylediği yalan olarak görülüyor.

Ayrıca bir Kolombiyalı havayolu şirketi Avianca'ya karşı açılan bir davada, avukatlar ChatGPT'den vakaları doğrulamasını istemişti ve ChatGPT ise olmayan vakaları gerçekmiş gibi göstermişti.

YÜZDE 88'LİK BİR BAŞARI GÖSTERDİ

Yapay zekanın halüsinasyonları nedeni ile doktorların yapay zeka tarafından oluşturulan metni kontrol etmek ve doğrulamak için hala biraz zaman harcaması gerekecek. Doktorlar, en azından şimdilik, yapay zeka tarafından verilen her tıbbi kararı gözden geçirmek ve doğrulamak zorunda. Halüsinasyon görme eğilimlerine rağmen Carby, görünüşe göre %88 oranında düzenleme yapılmadan kabul edilebilecek tıbbi kayıtlar üretebiliyor.

"Tedavi edilecek hasta sayısında yüzde 30 artış sağlandı"

Carbon Health, üretken yapay zeka modelinin halihazırda 130'dan fazla klinikte kullanıldığını ve 600'den fazla tıbbi personelin yeni otomasyon prosedürüne erişimi olduğunu söylüyor. Aracı test eden bir San Francisco kliniğine göre Carby, aynı zaman diliminde tedavi edilebilecek hasta sayısında %30 artış sağlayabiliyor.

OpenAI itiraf etti... İnsan gibi düşünen yapay zeka üzerinde çalışıyorlar!

OPENAI YAPAY ZEKANIN YALANLARINA KARŞI ADIM ATTIĞINI DUYURMUŞTU

OpenAI, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yapay zeka modellerini eğitmek için daha yeni bir yöntemle yapay zeka "halüsinasyonlarına" karşı mücadele edeceğini duyurdu.

Yapay zeka halüsinasyonları olarak adlandırılan "yapay zeka yalanları ya da zekanın kendi çıkarımları" birçok kişinin farklı yönlendirilmesini sağlıyordu.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR