Bilim insanları açıkladı: Alzheimer hastalığı yapay zeka ile tarihe karışabilir!

Uzmanlar tarafından geliştirilen yapay zeka, Alzheimer gibi yaşa bağlı sağlık sorunlarıyla mücadele edecek ilaçlar keşfetti. Yazılım 4.300 kimyasal bileşiği taradı ve hatalı hücreleri hedef alabilecek 21 ilacı belirledi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.06.2023 17:50 GÜNCELLEME 15.06.2023 17:50 TEKNOLOJİ
Bilim insanları açıkladı: Alzheimer hastalığı yapay zeka ile tarihe karışabilir!
Bilim insanları açıkladı: Alzheimer hastalığı yapay zeka ile tarihe karışabilir!

Yapay zeka teknolojisi, araştırmacıların bazı kanserler ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere yaşa bağlı sağlık sorunlarıyla bağlantılı hatalı hücreleri hedef alan üç kimyasal maddeyi tanımlamalarına yardımcı oldu.

Yapay zeka ile Alzheimer hastalığının teşhisinin hızlandırabileceği iddia ediliyor

HASTALIĞA NEDEN OLAN HÜCRELERİ TESPİT EDİP ORTADAN KALDIRABİLİYOR

Algoritma, 4.300'den fazla kimyasal bileşikten oluşan bir kütüphaneyi taradı ve hücre yaşlanmasını tetikleyebilecek 21 ilacı belirledi.

Bu 21 aday arasından bilim insanları, insan hücreleri üzerinde test edildiklerinde sağlıklı hücrelere zarar vermeden hastalığa neden olan hücreleri ortadan kaldırabilen üç bileşik (ginkgetin, oleandrin ve periplocin) üzerinde yoğunlaştı.

Yapay zeka, hastalıkların teşhisine ve tedavisine yardımcı olmak için bir insanın yapabileceğinden çok daha hızlı bir şekilde yoğun veri dağlarını eleyebilen tıbbi ve bilimsel araştırmalarda giderek daha fazla demirbaş haline geliyor.

Yapay zekayı sağlık alanında kullandılar... 'Doktorlardan daha hızlı!'Yapay zekayı sağlık alanında kullandılar... "Doktorlardan daha hızlı!"

YAPAY ZEKA YENİ İLAÇLARIN KEŞFİNİ SAĞLAYABİLİR

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacıların liderliğindeki ekip, makine öğrenimi teknolojilerinin, etkili 'senolitik' ilaçların taranmasının maliyetinde birkaç yüz kat azalmaya yol açtığını söyledi.

'Senolitik' ilaçların yaşlanan hücrelerin ölümüne neden olduğuna ve insanlarda sağlığı iyileştirdiği düşünülüyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Diego Oyarzún, 'Bu çalışma, yapay zekanın, özellikle ilaç keşfinin erken aşamalarında ve karmaşık biyolojiye veya az sayıda bilinen moleküler hedefe sahip hastalıklar için yeni ilaç adaylarını belirlememize yardımcı olmada inanılmaz derecede etkili olabileceğini göstermektedir" dedi.

Araştırmacılar şunları söyledi: 'Kanser ve yaşlanmadaki rollerinin yanı sıra, yaşlanma programı Alzheimer, osteoporoz, osteoartrit, pulmoner fibroz, SARS-CoV-2 enfeksiyonu, hepatik steatoz ve nörodejenerasyon dahil olmak üzere çok çeşitli koşullarda olumsuz etkilerle ilişkilendirilmiştir."

Düşünceleri eyleme dönüştürdüler: Felçli adam 'Dijital Köprü' projesi ile yeniden yürüdü!Düşünceleri eyleme dönüştürdüler: Felçli adam 'Dijital Köprü' projesi ile yeniden yürüdü!

YAPAY ZEKAYI YALNIZCA YAYINLANMIŞ VERİLER KULLANILARAK GELİŞTİRDİLER

Araştırmacıların yaşlanan hücreleri ortadan kaldırabildiğini belirledikleri üç bileşik arasında oleandrin, en iyi performans gösteren senolitik ilaç ailesi olan kardiyak glikozitlerden daha güçlü olduğunu kanıtladı.

Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada tanımlanan üç bileşik, geleneksel bitkisel ilaçlarda bulunan doğal ürünler olarak biliniyor.

Ortak yazarlardan Dr. Vanessa Smer-Barreto şunları söyledi: 'Bu çalışma veri bilimciler, kimyagerler ve biyologlar arasındaki yoğun bir işbirliğinden doğdu.

Bu disiplinler arası karışımın güçlü yönlerinden yararlanarak sağlam modeller oluşturabildik ve model eğitimi için yalnızca yayınlanmış verileri kullanarak tarama maliyetlerinden tasarruf ettik. Bu çalışmanın, bu heyecan verici teknolojinin uygulanmasını hızlandırmak için yeni fırsatlar oluşturacağını umuyorum." dedi.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR