Türkiye’nin Mühendis Kızları, Ideathon’da eşitlik için yarıştı

Türkiye’nin Mühendis Kızları (Global Engineer Girls Türkiye) projesinde eğitim alan geleceğin mühendis adayları, sürdürülebilir bir dünya için üçüncü kez yarıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2024 14:56 GÜNCELLEME 06.06.2024 15:45 TEKNOLOJİ
Türkiye’nin Mühendis Kızları, Ideathon’da eşitlik için yarıştı

Limak Vakfı tarafından kadınların mühendislik alanında eşit koşullarda yer almasını sağlamak ve nitelikli kadın istihdamının artırılması amacıyla yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları (Global Engineer Girls Türkiye) projesinde eğitim alan geleceğin mühendis adayları, sürdürülebilir bir dünya için üçüncü kez yarıştı. Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) iş birliğinde gerçekleştirdiği sertifika programları kapsamında düzenlenen Ideathon’da öğrenciler, projeleriyle BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan "eşitsizliklerin azaltılması" için ter döktü.

Limak Vakfı tarafından kadınların mühendislik alanında eşit koşullarda yer almasını sağlamak ve nitelikli kadın istihdamının artırılması amacıyla yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesinde eğitim alan geleceğin mühendis adayları, sürdürülebilir bir dünya için bir araya geldi. 

Teknolojide Kadın Derneği iş birliğinde devam eden Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) sertifika programlarından yararlanan öğrencilerin kazanımlarını somutlaştırmak amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ideathon’da hedef, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan "eşitsizliklerin azaltılması" oldu. 

EĞİTİMLER FİKRE DÖNÜŞTÜ

Türkiye’nin Mühendis Kızları sertifika programları kapsamında Teknolojide Kadın Derneği iş birliği ile verilen “Dönüştürücü Teknolojilerde Liderlik ve İnovasyon Eğitimi” sertifika programından faydalanan katılımcılar; AR-GE, inovasyon, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, analitik ve yaratıcı düşünme gibi farklı alanlarda eğitim aldı. Düzenlenen Ideathon ile eğitimi pratiğe dökerek, uygulanabilir ve bölgesel sorunlara çözüm üreten proje fikirleri geliştirme fırsatı buldular. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve üniversitelerinden 101 öğrencinin oluşturduğu 8 çalışma grubu arasından finale kalan 5 takım, projelerini jüriye sundu.

BİRİNCİ “HARİTADA EŞİTLENELİM” PROJESİ

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü AHS Uzmanı Müge Toker Erdoğan, Limak Şirketler Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Sevan Kılıçyan, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Çelebi Holding Gıda A.Ş. ve Little Caesars Türkiye CEO’su Banu Arıduru, Teknolojide Kadın Derneği Danışma Kurulu Üyesi ve TOKSÜ & CHASE Kurucu Başkanı Fügen Toksü, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Saymanı ve DELL Genel Müdürü Işıl Hasdemir’den oluşan jürinin değerlendirdiği final projeleri arasında eşitsizliklerin anlaşılması, azaltılması ve toplumsal dönüşüm için adımlar atılmasını hedefleyen “Grup 4-Haritada Eşitlenelim” projesi birinci oldu.

Özgünlük, yaratıcılık, sürdürülebilirlik, uygulanabilirlik, katma değer, sunum teknikleri ve takım çalışması gibi kriterlerin değerlendirildiği Ideathon’da, engelli ve otizmli bireylerin yaşam standartlarının geliştirilmesine katkıda bulunmayı ve toplumun engellilere yönelik farkındalığını teknolojiyle birlikte artırarak eşitsizliği azaltmayı hedefleyen Grup 3, “Engelsiz Toplum” projesi ile ikinci oldu. Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı zorluklara çözüm bulmayı, engelli bireylerin sosyal ve ekonomik katılımını artırmayı, farkındalığı ve eşitliği sağlamayı amaçlayan Grup 1, “Eşit Koşul Eşit Toplum” projesi ile üçüncü oldu. İlk 3’e giren takımlara D&R’dan hediye çekleri verildi.

Projenin sağladığı katkılara dikkati çeken Limak Şirketler Grubu ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, şunları söyledi: 

“SKA’lardan biri olan küresel çapta eşitsizliklerin azaltılması temasına yönelik düzenlediğimiz Ideathon’da bir araya gelen genç mühendis adaylarının projeleri etkileyici. Projelerin özgünlüğü, yaratıcılığı ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımları ilerisi için umut vadediyor.

Türkiye'nin Mühendis Kızları projesi altında eğitim alan gençlerin, sadece teknik bilgiyle değil, aynı zamanda toplumsal farkındalık ve sorumluluk alanında da gelişimlerini görmek bizi son derece mutlu ediyor. Bu etkinlik, kadınların mühendislik alanında temsili ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi için de önemli bir adım. Katılımcı tüm gençleri ve projelerini ayrı ayrı tebrik ediyorum.”

Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ise şunları kaydetti:

“Teknolojide Kadın Derneği olarak gurur duyduğumuz Global Engineer Girls programında dördüncü senemizi tamamladık. Her yıl gitgide daha güçlü ve verimli proje geliştirme yeteneğine sahip olan mühendis kızlarımızla birlikte oluyoruz. Bu yıl da özellikle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan 'eşitsizliklerin azaltılması' amacına yönelik olarak düzenlenen bu Ideathon’da üretilen fikirler ve sunulan projeleri büyük hayranlıkla izledik. Bir STK olarak hem programın paydaşı olmaktan hem de Türkiye’nin Mühendis Kızları’nın çalışmalarını izlemekten ve onları değerlendirmekten mutluluk duyuyoruz.

Sonuçlardan da Türkiye’de STEM alanında güçlü bir potansiyelin yetiştiğine şahit oluyoruz. Bunun Türkiye ekonomisi ve gelişimi anlamında önemli çıktıları olacağına inanıyoruz. Bu anlamda da Limak Vakfı’na, süreç boyunca öğrencilerimize destek veren bütün mentörlere ve bize katılan jüri üyelerimize de tüm kalbimizle teşekkür ediyoruz.”

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR