'Bir şey olmaz' demeyin! Telefonunuzu yatağa almanın gizli bir riski ortaya çıktı!

İspanyol gazetesinin Mattress Next Day'in yürüttüğü çalışmaya dayandırdığı habere göre, cep telefonlarındaki Pseudomonas aeruginosa adı verilerin belirli bir bakterinin yüksek konsantrasyonu tespit edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2024 15:36 GÜNCELLEME 17.10.2024 15:36 TEKNOLOJİ
'Bir şey olmaz' demeyin! Telefonunuzu yatağa almanın gizli bir riski ortaya çıktı!

Akıllı telefonlar, günlük hayatta en çok vakit geçirdiğimiz elektronik aletlerden biri. Bu cihazların sık sık kullanılmasının ve radyasyon yaymasının tehlikeleri sonuçları daha önce ortaya çıkmıştı. Ancak bilinenden daha kötü olan başka bir tehdit daha oluşturuyor.

Gün boyu elimizden düşürmediğimiz telefonları gece yatağa almanın gizli tehlikesi ortaya çıktı. Meğer sağlığımız için çok büyük tehdit oluşturuyor.

Kullanıcılar telefonları bir an bile yanından ayıramazken, gece yatarken de akıllı telefonları yastık altına veya başucuna koyuyoruz. Fakat son çalışma, akıllı telefonların aslında gizli bir sağlık sorununa yol açabileceğini ortaya koyuyor.

TAM BİR BAKTERİ YUVASI

İspanyol gazetesinin Mattress Next Day'in yürüttüğü çalışmaya dayandırdığı habere göre, cep telefonlarını yatağa sokmanın büyük tehlikeleri var. 

Bu, akıllı telefonlarda ve saatlerdeki bakterilerin analiz edilmesiyle ortaya çıktı. Yürütülen çalışmada cep telefonlarındaki bakteriler mikroskop ve ultraviyole ışıkla ile incelendi ve Pseudomonas aeruginosa adı verilerin belirli bir bakterinin yüksek konsantrasyonunu tespit edildi.

Bu bakteri, genel olarak insanlar için zararsız olsa da, belirli durumlarda ciltte tahrişe, solunum enfeksiyonlarına ve en kötü durumlarda sepsise neden olabiliyor. Bunun en endişe verici yanı, bakterinin sıcak ve nemli ortamlarda çoğalma kapasitesine sahip olmasıdır; bu nedenle uzmanlar, cep telefonunu yatağın içinde bırakmanın sağlığımıza mal olabilecek bir hata olduğunu vurguluyor.

BÜTÜN MİKROPLARI YATAĞIMIZA BULAŞTIRIYORUZ

Yatakta telefonlarını uyurken ya da sadece şarj ederken bırakan birçok kişinin yastıkları ve çarşafları, bu bakterinin üremesi için birer yuva haline gelebilmekte.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu bakteri acil bir tehdit oluşturmuyor, ancak yatağımız gibi bu kadar özel bir alanda mikropların birikmesi zamanla yukarıda bahsedilen sağlık sorunlarına yol açabilir ve özellikle sağlığı zaten tehlikede olan kişileri etkileyebilir.

Akıllı telefon, daha önceki çalışmalarda da çok kez bakterilerin yuvası olarak işaret edilmişti. Çünkü gün boyu elimizde, bar masasında, sokaktaki bir bankta ya da hatta yerde bırakıyoruz ve çok az kişi onu günlük olarak temizliyor.

Bu nedenle, telefonları yatağa sokmak kesinlikle sağlık için büyük tehdit. Ayrıca radyasyon ve şarj sırasında patlama risklerini de göz önünde bulundurarak telefonlarınızı kendinizden uzak bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR