Evrenin şimdiye kadarki en net üç boyutlu görüntüsü oluşturuldu!

Evrenin şimdiye kadar yapılmış en büyük 3 boyutlu haritasının ilk parçası ortaya çıktı ve 14 milyon galaksiyi içerdiği belirlendi. Kendi Samanyolu'muzdaki on milyonlarca yıldız bile yanında toz tanesi gibi kalıyor...

ABONE OL
GİRİŞ 18.10.2024 10:12 GÜNCELLEME 18.10.2024 10:36 TEKNOLOJİ
Evrenin şimdiye kadarki en net üç boyutlu görüntüsü oluşturuldu!

Nasa'nın katkılarıyla Avrupa Uzay Ajansı (Esa) tarafından yürütülen ve 2023 yılında başlatılan Euclid misyonu ilk görüntülerini aynı yılın Kasım ayında ve Mayıs 2024'te gönderdi.

Euclid'in amacı, evrenin evrimini aydınlatmak ve sonuç olarak birlikte evrenin %95'ini oluşturan karanlık enerji ve karanlık maddenin gizemli fenomenlerine ışık tutmak amacıyla evrenin zaman ve uzayda 3 boyutlu bir haritasının oluşturulmasını sağlamaktır. Yeni yayınlanan veriler 208 gigapiksellik bir mozaiktir ve nihai haritanın %1'ini kapsamaktadır.

TARİHTE İLK DEFA BU KADAR YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE GÖRÜNTÜLENDİ

Tamamlanan haritanın altı yıl sürecek gözlemleri içermesi ve gökyüzünün üçte birini kapsayarak 10 milyar ışık yılına kadar milyarlarca galaksiyi görüntülemesi bekleniyor. Euclid'in VIS (görünür araç) kamerasının başında bulunan University College London (UCL) Mullard uzay bilimleri laboratuvarından Prof Mat Page, Euclid'den önce hiç kimsenin bu kadar geniş bir gökyüzü alanını bu kadar yüksek çözünürlükte görüntülemediğini söyledi.

"Yakınlaştırılmış görüntüler bile Euclid'in muhteşem VIS kamerasının tam çözünürlüğünü göstermiyor" dedi ve ekledi: "Euclid'den önce Samanyolu'ndaki soluk sirrus bulutlarını asla göremez ve onları aydınlatan her yıldızı süper yüksek çözünürlükte seçemezdik.

"Ve bu, Euclid'in inceleyeceği tüm alanın sadece küçük bir kısmı, bu yüzden sonunda gerçek bir astronomik keşif hasadına sahip olacağız."

DÖNEN BİR GALAKSİ NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜNTÜLENDİ

Esa tarafından yayınlanan görüntüler, mozaiğin kendisi ve içindeki yakınlaştırılmış görünümlerle birlikte yeni mozaik tarafından kapsanan gökyüzü alanını vurgulamaktadır. Esa, mozaikte görülebilen açık mavi bölgelerin Samanyolu'ndaki yıldızlar arasında yer alan galaktik sirrus bulutları olduğunu söyledi.

Gaz ve tozdan oluşan bu bulutlar optik ışığı yansıtarak görevin süper hassas görünür ışık kamerası tarafından yakalanmalarını sağlıyor. Mozaiği biraz daha yakınlaştırdığınızda spiral galaksi NGC 2188 ve galaksi kümesi Abell 3381 gibi başka özellikler de görülebiliyor.

Orijinal mozaiğe göre 600 kat yakınlaştırılmış bir görüntüde, uzakta dönen bir galaksi inanılmaz ayrıntılarla görülebiliyor.

KAYNAK : ESA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR