Tarihte bir ilk! Güneş Sistemi'ne en yakın ikinci yıldız sisteminde bir gezegen keşfedildi

Avrupa Güney Rasathanesinden (ESO) bilim insanları, Dünya'ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde ilk kez bir gezegen gözlemledi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2024 16:40 GÜNCELLEME 02.10.2024 16:50 TEKNOLOJİ
Tarihte bir ilk! Güneş Sistemi'ne en yakın ikinci yıldız sisteminde bir gezegen keşfedildi
Tarihte bir ilk! Güneş Sistemi'ne en yakın ikinci yıldız sisteminde bir gezegen keşfedildi

ESO'nun internet sitesinde yer alan habere göre, "Very Large Telescope" (VLT) adlı gözlemevinde yapılan çalışmalar sonucu bir yılı yaklaşık 3,15 Dünya gününe eş değer olan bir gezegen keşfedildi.

Şili'de bulunan gözlemevinde yapılan 5 yıllık çalışmanın sonucu keşfedilen ve "Barnard b" adı verilen bu öte gezegenin yüzey sıcaklığının yaklaşık 125 santigrat derece olduğu saptandı.

"Barnard b"nin keşfinin, gözlemevinin Yüksek Kesinlikli Dairesel Hız Gezegen Araştırma Aracı (HARPS), Carmenes ve ESPRESSO spektrografları gibi birçok farklı araç ile teyit edildiği belirtildi.

Öte yandan araştırma verilerinin, 2018'de Barnard Yıldızı'na ait olduğu düşünülen bir gezegen keşfi üzerine yapılan çalışmanın verilerini desteklemediği görüldü.

Araştırma ekibi "Barnard b"nin keşfinin yanı sıra bu yıldızın yörüngesinde olabilecek 3 farklı öte gezegenin izlerine de rastladı.

BULUNAN GEZEGEN FAZLA SICAK...

Araştırmacılardan Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin şu ana kadar keşfedilmiş en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu belirtti.

"Barnard b"nin yıldıza fazla yakın olduğu için Dünya'daki yaşama benzer bir yaşama sahip olmadığını vurgulayan Gonzalez Hernandez, gezenin yüzeyinde sıvı su bulundurmak için fazla sıcak olduğunun altını çizdi.

Çalışma, "Astronomy & Astrophysics" dergisinde yayımlandı.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Musti 1 saat önce Şikayet Et
    Dünyaya mı yakın???
    Cevapla
  • Mert 1 saat önce Şikayet Et
    Bu gezegen bulundu ya artık ölsem de gam yemem ! Hep bu gezegenin bulunması için dua ederdim
    Cevapla
  • ALPASLAN 4 saat önce Şikayet Et
    Keşke benim olsa:))
    Cevapla
  • Bayrampaşalı 6 saat önce Şikayet Et
    İstediğiniz kadar keşfedin istediğiniz kadar aya marsa gidin çözmeyeceksiniz Allah’ın nizmanı bozmayacaksınız yapay zeka kullanın ne yaparsanız yapın sonumuz bir gök taşına bağlı aynı 66 milyon yıl önceki gibi her canlı ölümü tadacaktır sonrada Rabbimize döndürüleceğiz o ol derse herşey anında olur.
    Cevapla
  • Akıncı 6 saat önce Şikayet Et
    Muhtemelen Türklerin orada da izleri vardır. Onların olmadığı hayat olan bir yer bulamazsınız.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR