Tarihte bir ilk! Güneş Sistemi'ne en yakın ikinci yıldız sisteminde bir gezegen keşfedildi
Avrupa Güney Rasathanesinden (ESO) bilim insanları, Dünya'ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde ilk kez bir gezegen gözlemledi.
ABONE OLESO'nun internet sitesinde yer alan habere göre, "Very Large Telescope" (VLT) adlı gözlemevinde yapılan çalışmalar sonucu bir yılı yaklaşık 3,15 Dünya gününe eş değer olan bir gezegen keşfedildi.
Şili'de bulunan gözlemevinde yapılan 5 yıllık çalışmanın sonucu keşfedilen ve "Barnard b" adı verilen bu öte gezegenin yüzey sıcaklığının yaklaşık 125 santigrat derece olduğu saptandı.
"Barnard b"nin keşfinin, gözlemevinin Yüksek Kesinlikli Dairesel Hız Gezegen Araştırma Aracı (HARPS), Carmenes ve ESPRESSO spektrografları gibi birçok farklı araç ile teyit edildiği belirtildi.
Öte yandan araştırma verilerinin, 2018'de Barnard Yıldızı'na ait olduğu düşünülen bir gezegen keşfi üzerine yapılan çalışmanın verilerini desteklemediği görüldü.
Araştırma ekibi "Barnard b"nin keşfinin yanı sıra bu yıldızın yörüngesinde olabilecek 3 farklı öte gezegenin izlerine de rastladı.
BULUNAN GEZEGEN FAZLA SICAK...
Araştırmacılardan Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin şu ana kadar keşfedilmiş en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu belirtti.
"Barnard b"nin yıldıza fazla yakın olduğu için Dünya'daki yaşama benzer bir yaşama sahip olmadığını vurgulayan Gonzalez Hernandez, gezenin yüzeyinde sıvı su bulundurmak için fazla sıcak olduğunun altını çizdi.
Çalışma, "Astronomy & Astrophysics" dergisinde yayımlandı.
-
Faruk 1 ay önce Şikayet EtYa bu haber in neresi ciddi adamlar diyelim çok üstün teleskoplar yolluyor evrenin ta ucunu bile görebilirlerken en yakın yıldız sistemindeki küçük bir gezegeni şimdi mi fark ettiler ben gülerim bu habereBeğen
-
İsimsiz 1 ay önce Şikayet EtGezegenleri keşfetmeye yıldızları gözlemlemek aynı şey değil. Milyarlarca yıldızı gözlemleyebiliyoruz ama bir yıldızın çevresinde dönen bir gezegeni tespit etmek için o yıldıza odaklanıp gezegenin yıldızın önünden geçeceği zamanı beklemek gerekiyor. Teleskop yıldıza çevirip etrafını hemen tarayıp gezegen var mı diye bakamıyoruz. Şimdiye kadar sanırım sadece 5 ya da 6 bin gezegen keşfedilBeğen Toplam 2 beğeni
-
Musti 1 ay önce Şikayet EtDünyaya mı yakın???Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mert 1 ay önce Şikayet EtBu gezegen bulundu ya artık ölsem de gam yemem ! Hep bu gezegenin bulunması için dua ederdimBeğen Toplam 2 beğeni
-
ALPASLAN 1 ay önce Şikayet EtKeşke benim olsa:))Beğen Toplam 3 beğeni
-
Bayrampaşalı 1 ay önce Şikayet Etİstediğiniz kadar keşfedin istediğiniz kadar aya marsa gidin çözmeyeceksiniz Allah’ın nizmanı bozmayacaksınız yapay zeka kullanın ne yaparsanız yapın sonumuz bir gök taşına bağlı aynı 66 milyon yıl önceki gibi her canlı ölümü tadacaktır sonrada Rabbimize döndürüleceğiz o ol derse herşey anında olur.Beğen Toplam 13 beğeni
-
Nanan 1 ay önce Şikayet EtAllahın yarattığını keşfetmek ne güzel araştırmak lazım şükretmek için. Kıyaöetillaki gelicek diye yatalım bekleyelim mi..Beğen Toplam 1 beğeni