Sürüş İzlenimi: Nissan X-Trail 1.6 dCi
Nissan X-Trail, 1.6 litrelik dizel motoru ve 7 ileri X-Tronic CVT şanzımanıyla konuğumuz oldu.
ABONE OLYunus Emre Kabaoğlu / Haber7
Nissan'ın son yıllarda crossover ve SUV piyasasında ipi göğüslediği bir gerçek. Daha önce Qashqai'yi kullanmıştım. Bu kez konuğum onun abisi diyebileceğimiz X-Trail. İşte sürüş izlenimim...
KASLI TASARIM
Nissan X-Trail, tasarım olarak Qashqai'ye çok yakın olsa da, boyutları daha büyük. Bu benzerlik ön tarafa fazlaca yansımış, ancak arka tasarım bambaşka görünüyor. Ayrıca ön tasarımı Qashqai'ye çok benzese de, arka tasarımı bambaşka. Nissan'ın tasarımdaki 'X' devrimi bu araçta da sürdürülmüş. Beşgen tasarlanan ön farlardaki LED gündüz lambaları bu 'X' tasarım formunun en belirgin göstergesi. Izgara çok geniş tutulmamış ve tam ortadaki logoyu çevreleyen krom 'V' görseli aracın şıklığına şıklık katmış. İri tasarımıyla da göz doyuruyor.
X-Trail'de arkaya doğru gittiğimizde, arka tekerlekten itibaren araç yükseliyormuş gibi bir havası var. Zaten kaslı bir yapıya sahip olan X-Trail, tasarımcıların bu hamlesiyle oldukça kuvvetli bir havaya bürünmüş. Ayrıca krom kapı kolları ve karartılmış arka camlar da görüntüye olumlu etki yapıyor.
Arka tarafta ise oldukça geniş bir alan kaplayan stop lambaları şeffaflaştırılmış, X-Trail'e Amerikalı bir hava katmış. Bagajın üstündeki zarif spoiler de araca sportif görünüm kazandırmış.
İÇ MEKAN CEZBEDİCİ
X-Trail'in iç mekanı oldukça geniş. Arka koltuğa dört kişi binse bile çok rahatsız olacaklarını düşünmüyorum. İçerideki eşya gözü sayısı yeterli. Japonlar ayrıca, orta konsoldaki bardaklık bölümüne soğutma sistemini koymayı ihmal etmemişler.
Elektrikli ayarlama sistemine sahip koltuklarda belinizin rahat etmesi için de bir tuş bulunuyor. Bu tuşla koltuğun bele denk gelen kısmı şişirilip indirilebiliyor. Ayrıca araçta açılır cam tavan mevcut.
Öte yandan oldukça konforlu olan araçta deri koltuk kullanılmış. Deri koltuk şık olabilir, ancak ben tavsiye etmem. Kışın koltuk ısıtmayla derinin soğukluğundan kurtulabilirsiniz, ama yazın gölgeye park etmediyseniz yanmaya hazır olun.
Bagajda iki kişilik sürpriz
X-Trail'in bagajı Qashqai'nin aksine oldukça geniş. Ayrıca ihtiyaç anında bagajda gizlenen iki koltukla aracın yolcu kapasitesi 7'ye çıkıyor.
7 inçlik ekranım çözünürlüğü ve tepkileri iyi, kullanımı rahat. Kenarlardaki tuşlarla da yönetilebilen ekrandan aracın etrafını 360 derece görmek mümkün. Özellikle park ederken çok işinize yarıyor.
Yine gösterge panelinden de lastik basınçlarından yakıt tüketimine, hatta bulunduğunuz yolun hız sınırına kadar bir sürü bilgiye ulaşabiliyorsunuz.
PERFORMANSI NASIL?
Sürüş performansına gelince... 1.6 litrelik motor 1.5 tonluk bu aracı nasıl kaldırıyor diyebilirsiniz. Ama şaşırtıcı derecede güçlü. 320 Nm'lik torku hissettiriyor. Özellikle de yokuşlarda... Gaz pedalına çok güzel tepki veren X-Trail, hızlanma konusunda başarılı. Yüksek tork, ara hızlanmalarda seriliği beraberinde getiriyor.
Ebatları itibariyle yola oturuyor ve güven hissini verebiliyor. Hani 'kemikli' araç deriz ya, işte o tabir X-Trail'e çok yakışıyor. Dolayısıyla bu iri kıyımın sürüşü çok keyif veriyor.
Geliştirilmiş 7 ileri X-Tronic şanzıman sürücünün isteğine zamanında tepki veriyor. Gerek seviye yükseltmek istediğinizde, gerek gaz pedalına aniden yüklendiğinizde herhangi bir bekleme yok. Yani, iyi kaçıyor. Qasqai'de ise 1 - 2 saniye saniye geç tepki alıyordum. Ayrıca seviye atlamaları esnasında herhangi bir rahatsızlık vermiyor. CVT olan şanzımanı ister manuel ister otomatik kullanabilirsiniz.
X-Trail süspansiyon konusunda da sizi üzmüyor. Bozuk yollarda bile konforlu sürüş sunuyor. Bozuk yollarda, hatta seyahatin az çok elverişli olduğu girintili çıkıntılı dağ yollarında kullanmaya müsait.
Ne kadar yakıyor?
X-Trail, şehirler arası 100 kilometre 6.1 litre yakıyor. İstanbul'da çok yoğun trafikte anlık tüketim çok yukarı çıksa da, ortalama 8.4 litre yaktım.
ARTILAR VE EKSİLER
Artılar
+ Tasarımı güzel
+ Konforlu
+ Güçlü
+ Motor - şanzıman ilişkisi çok iyi
+ Ara hızlanmaları çok iyi
+ Piyasası kuvvetli
+ Sürüşü keyif veriyor
+ İç hacmi ve bagajı geniş
+ Güvenlik donanımı zengin
Eksiler
- Şanzımanı otomatik versiyonda kullandığınızda içeri çok az şanzıman sesi alıyor
- Deri koltuklar
KİMLERE HİTAP EDİYOR?
Geniş araç ihtiyacı olan herkese hitap ediyor. Trafiğin çok yoğun olmadığı şehirlerde, kasabalar ve köylerde yaşayanlar için ideal. Hafta sonu yeşil alanları tercih eden şehir sakinleri de X-Trail'i tercih edebilir.
BONUS BİLGİLER
Nissan X-Trail, Euro NCAP güvenlik testlerinden beş yıldız aldı. Testlerden; yetişkin yolcuda yüzde 86, çocuk yolcuda ise yüzde 83'lül başarıyla ayrıldı.
X-Trail, yılın ilk 7 ayında 1.839 adet satarak kendi sınıfında en çok satılan ilk üç model arasına girdi.
Aracın fiyatları 114.100 TL'den başlıyor. Bizim kullandığımız araç ise en üst donanım paketine sahip Platinum Premium Pack olup 153.700 TL'lik fiyat etiketine sahip.
TEKNİK VERİLER
Motor (cc): 1598
Maksimum güç (HP/dd): 130/400
Maksimum tork (Nm/dd): 320/1750
Şanzıman: 7 ileri CVT
0-100 km/s hızlanma: 11.4
Şehir içi yakıt tüketimi (lt/100 km): 5.8
Şehir dışı yakıt tüketimi (lt/100 km): 4.7 (Test: 6.1)
Ortalama yakıt tüketimi (lt/100 km): 5.1 (Test: 8.4)
Uzunluk/Genişlik/Yükseklik (mm): 4640 x 1820/1830 x 1710/1715
Boş ağırlık (kg): 1540
Bagaj hacmi (lt): 445
Yakıt deposu (lt): 60
Çekiş: 4x2 / Önden çekişli