İki asırlık miras Muğla bacası: Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlüyor

Muğla'da iki asırdır varlığını sürdüren ve 28 alaturka kiremitten yapılan bacalar, poyraz rüzgârlarına karşı evleri korurken aynı zamanda karbonmonoksit zehirlenmelerini de engelliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2024 14:54 GÜNCELLEME 04.12.2024 15:10 ÜLKE'DE BUGÜN
İki asırlık miras Muğla bacası: Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlüyor
İki asırlık miras Muğla bacası: Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlüyor

Kentte 1825'te kullanılmaya başlanılan Muğla Bacası günümüze kadar ulaştı. 

Bacalar ciddi hesaplama ve tecrübenin sonucunda oluştuğunu belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Aydın, "Yapımında kullanılan 28 alaturka kiremit, dört yanı açık yapısıyla soba tütmesini engellerken yağışlı ve rüzgarlı havalarda bile üstün performans sağlar." şeklinde konuştu. 

KÖKENİ RUM ADALARINA DAYANIYOR 

Türk ve Rum aileler tarafından kullanılan, piramidal veya konik formlu bu bacalar, ilk olarak zengin ailelerin evlerinde inşa edildiğini belirten Ayşe Aydın, "Muğla Bacası’nın kökeni Rum adalarına dayanmaktadır. Halk arasında poyraz rüzgarları ve yağışlı havalar nedeniyle bu bacalar tercih edilmiştir. İlginç bir şekilde, yerli aileler bacaların üst kısmındaki haç formu nedeniyle başlangıçta bu tasarımı benimsememiştir." ifadelerini kullandı. 

28 ALATURKA KİREMİTTEN OLUŞUYOR

Bacaların yapım tekniklerine de değinen Aydın, "Muğla Bacası, dörtgen planlı bir baca üzerine dört düz ve dört ters üçgen formunda kiremitlerin yerleştirilmesiyle yapılır. Düz üçgenlerin tepe noktalarındaki kiremitler haç formunu oluşturur ve bu yapıda toplam 28 alaturka kiremit kullanılır." dedi.

Günümüzde başta Muğla merkez olmak üzere Milas, Yatağan, Ula, Köyceğiz ve Ortaca gibi ilçelerde yaygın olarak kullanılan bu bacalar, yalnızca bir yapı unsuru değil, aynı zamanda bölgenin kültürel ve mimari mirasının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.
 

KAYNAK : İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • Hüseyin 4 saat önce Şikayet Et
    Bacaların bu şekilde olma sebebi hac işareti var hiristiyanlığı temsil ediyor savaşta kendilerini korumak için yapılmış yani bizde sizdeniz bizi vurmayın 13 yıl yaşadım ben orda ve anlatılan buydu
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR