Kırmızı gözlü yırtıcı Bursa'da görüldü: Tam bir çiftçi dostu

Bursa'da görülen kırmızı gözlere ve beyaz tüylere sahip 'ak çaylaklar' tam bir çiftçi dostu çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.12.2024 09:51 GÜNCELLEME 26.12.2024 10:05 ÜLKE'DE BUGÜN
Kırmızı gözlü yırtıcı Bursa'da görüldü: Tam bir çiftçi dostu
Kırmızı gözlü yırtıcı Bursa'da görüldü: Tam bir çiftçi dostu

Yaklaşık 10 yıl önce sadece Şanlıurfa'da görülen nadir kuş türü olan 'ak çaylaklar', değişen iklim şartları nedeniyle farklı gölgelerde de görülmeye başlandı. 

İstanbul, Çanakkale illerinin yanı sıra Bulgaristan'da da kaydı bulunan ak çaylaklar, Bursa'da kendini gösterdi. 

İLK KAYIT YAPTIRILDI 

Ak çaylak türüne ilişkin ilk kayıt 2024 yılının başında Uluabat Gölü kıyısında bulunan bir kuş gözlemcisi olan Sanem Esen tarafından yapıldı. 

Aradan geçen yaz sezonunun ardından, iki yetişkin ve bir genç ak çaylak yine aynı alanda görüldü.

FARELER İLE BAŞI BELADA OLAN ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Değişen iklim şartları sebebiyle bölge çiftçisini canından bezdiren fareler, sert geçmeyen kış mevsimi nedeniyle sayıları hızla artıyor. Üreticilerin mahsullerinin zayi olmasına neden olan fareler için ak çaylak kuşu, hayati önem taşıyor.

Neredeyse tek besini tarla fareleri olan ak çaylaklar günde ortalama 10 fareyi rahatlıkla yakalıyor. Yavru dönemlerinde bu sayı daha da artar. Ak çaylak gibi yılanlar, baykuşlar ve benzer yırtıcılar da bu noktada tarım dostu türlerdendir.

ÇEVRE DOSTU KUŞLARIN ÖNEMİ ARTIYOR 

Zehirle yapılan tarım mücadelesine nazaran farelerin bu doğal düşmanları hem insanlar hem doğa için en sağlıklı mücadele şekli olarak kabul ediliyor. 

Hem zehirsiz hem de sürdürülebilir hem de maliyetsiz olan bu yöntemin çiftçiler ve vatandaşlar tarafından farkına varılması önem arz ediyor.

Bazı ülkelerde özellikle tarla ve bahçelerinde bu tarz doğal haşere düşmanı kuşların benimsemesi için yapay yuva platformları bile kullanılıyor. Bu noktada bu türün farkına varılması, gözetilmesi çok önemli.

AK ÇAYLAKLAR KEMİRGENLERLE BESLANİYOR 

Her tür kuşu avlamaya çalışan vatandaşların, kümes hayvanlarına zarar verir kaygısıyla bu tür kuşları telef etmemeleri gerekiyor. 

Ak çaylakların sadece kemirgenlerle beslendiğinin iyi bilinmesi gerekiyor.

Bu türün Marmara'da yayılması özellikle çiftçiler açısından önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor. 

KAYNAK : İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • hhüseyin 16 saat önce Şikayet Et
    Hem zehirsiz hem de sürdürülebilir hem de maliyetsiz olan bu yöntemin çiftçiler ve vatandaşlar tarafından farkına varılması önem arz ediyor. kümes hayvanlarına zarar verir kaygısıyla bu tür kuşları telef etmemeleri gerekiyor
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR