KADEM yürütücülüğünde hayata geçecek SOGEP projesiyle amaç nitelikli iş gücü

Sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden faydalanan kadın ve gençlere mesleki yetkinlik kazandırmak ve gıda tedarik zincirinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünü sağlamak amacıyla geliştirilen SOGEP projesi hayata geçiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.10.2021 10:07 GÜNCELLEME 07.10.2021 10:07 YAŞAM
KADEM yürütücülüğünde hayata geçecek SOGEP projesiyle amaç nitelikli iş gücü

KADEM Merkez yürütücülüğünde, KADEM Adana Temsilciliğinin koordinatörlüğünde ve Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle planlanan “Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması” projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kalkınma Ajansları bünyesinde açtığı Sosyal Gelişimi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında uygulamaya geçiyor.

Gençler KADEM öncülüğünde Kalecik’in lezzetlerinin püf noktalarını öğrendiler


HER YIL 90 KURSİYERİN EĞİTİM ALMASI PLANLANIYOR

Proje ile Adana’da kurulacak uygulamalı eğitim atölyelerinde, özellikle mesleki ve teknik eğitim alma imkânı bulamayan, istihdam edilebilirlikte dezavantajlı konumda bulunan, dar gelirli genç ve kadınların örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliği, paketleme, soğuk hava depo sistemleri, seracılık, bant elemanı vb. alanlarda mesleki yeterliliklerinin geliştirilip istihdam olanaklarının artırılması hedeflenmekte. Bu kapsamda kurulacak kâr amacı gütmeyen Kırsal Kalkınma Kooperatifi eğitim merkezinde her yıl 90 kursiyerin eğitim alarak nitelikli işgücü kaynağı olarak piyasaya dahil edilmesi planlanmaktadır.

DOLAYLI 4000 KİŞİ FAYDALANACAK

Proje sayesinde sadece üretimin değil aynı zamanda örgütlenmenin, iyi pazarlama için ürün analizinin, ambalajlamanın, tanıtım ve markalaşmanın öneminin ortaya konularak gıda tedarik zincirinde tarımsal ürünlerin israfının önlenmesi ve ürünlerin katma değerinin artırılması da hedeflenmektedir. Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Adana Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de desteklediği projeden hâl esnafı, çiftçiler, organize sanayi bölgesinden ve gıda tedarik zincirinden 2000 kişinin doğrudan, 4000 kişinin de dolaylı olarak faydalanacağını öngörülmektedir. Eğitimlerini tamamlayarak üretim aşamasına geçen kursiyerlerin ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlamalarını yapabilmeleri için Adana merkezde kurulacak Kırsal Kalkınma Kooperatifi de ürün satışı için 2 noktada yer desteği sağlayacaktır. Projenin ileriki safhalarında atölyelere ilave olarak kamu, STK, Sera OSB ve Ticaret Odası sektör temsilcileri ile yetkinlik ve işgücü olanaklarını artırmaya dönük yeni iş birlikleri de amaçlanmaktadır.