Kimyasal olmadan parke temizliği nasıl yapılır?
Parke zeminler kir ve toz ile zaman içerisinde yıpranmaya başlar. Bu yıpranmayı en aza indirmek için düzenli olarak kimyasal olmadan parke temizliği yapılması gerekir. Kimyasal olmadan parke temizliği yapmanın tüm detaylarını haberin devamında bulabilirsiniz.
ABONE OLYaşam alanlarının konforunu arttıran dekorasyonun bir parçası olan parke zeminler, güzel görünmeleri ve parlaklığını yıllarca koruması için ona uygun temizlik yapılması gerekir. Parke zeminlerin ilk günkü gibi kalması için önemli olan düzenli ve doğru şekilde temizlenmesidir.
Parke zeminlerin kirlenmesi sadece kirli ve sağlıksız bir ortam yaratmakla kalmaz, bunun yanı sıra malzemenin kendisine de zarar vererek kullanım ömrünü azaltır. Bu durum da onun yeniden tadilat görmesine sebep olur ve bir maliyet ortaya çıkar.
Parke zeminleri temizlemek için birbirinden farklı temizlik malzemeleri kullanabilirsiniz. Ama daha sağlıklı ve uzun seneler dayanabilir olması için kimyasal olmadan parke zemini temizliği yapılması gerekir.
Kimyasal olmadan parke temizliği yapmanın adım adım tüm püf noktalarını sizler için derledik. Parke zeminlerin temizliği hakkında bilmeniz gerekenleri ve kimyasal olmadan parke temizliği için izlemeniz gereken tüm detaylar için okumaya devam edin.
PARKE ZEMİNLER HANGİ SIKLIKLA TEMİZLENİR?
Parke zeminleri haftada bir olmak üzere rutin bir temizlik yapılması gerekir. Ayda bir kere ya da kullanım sıklığına bağlı olarak daha sık bir detaylı ahşap temizliği yapılması doğrudur. Parke zeminleri temizlerken olası her önlemi anlamanız için yaya trafiğinin en az olduğu vakitleri seçmeniz çok önemlidir.
Uzmanlar parke zeminlerin fazla kirlenmesini önlemek için haftada birkaç kez hızlı bir temizlik yapılmasını öneriyor. Parke zeminleri temizlemenin en iyi yolu mikrofiber bir toz paspası kullanmaktır. Mikrofiber toz bezleri, diğer temizlik malzemelerinin aksine parke zeminleri çizmez.
PARKE ZEMİNLER TEMİZLENMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Parke zeminleri temizlemeye başlamadan önce zemine öncesinde ne tür bir son kat uygulandığını bilmeniz gerekir. Bunun için yüzeye bir damla su damlatılır ve eğer su zeminde kalırsa su bazlı bir solüsyon ile ya da buharlı temizleyici ile temizleme işlemi yapılabilir.
Eğer su damlası hızlıca parke üzerinde emilirse, parke zeminin üzerine sürülen maddesi aşınmış ya da hiç sürülmemiş olabilir. Bu gibi durumlarda su bazlı temizleme işlemi uygulanmaması gerekir. Bunun yerine nemli bir mikrofiber bez kullanabilirsiniz. Ancak nemli bir bez ile temizledikten sonra hemen arkasından kuru bir mikrofiber bez ile kurulamanız gerekir.
KİMYASAL OLMADAN PARKE ZEMİNLER NASIL TEMİZLENİR?
Dağınıklığı ve Kiri Temizleyin
Parke zemini temizlemeden önce yerdeki dağınıklığı, halı gibi eşyaları kaldırarak başlayın. Bu sayede daha hızlı ve kolay bir temizlik yapabilirsiniz. Halıyı kaldırdıktan sonra tozu ve kiri temizleyin. Bunun içinde bir süpürge kullanabilirsiniz. Ya da mikrofiber bir toz paspası ile de temizleyebilirsiniz.
Temizleme Solüsyonunu Hazırlayın
Kimyasal olmadan parke zemin temizlemek için büyük bir temizlik kovası içerisine 4 litre su ve bir su bardağı damıtılmış beyaz sirke ekleyin. Sirkenin asit etkisi ahşap zeminlerin parlaklığını etkilememesi için verilen ölçüyü asla değiştirmeyin.
Parke Zeminleri Bu Temizleme Solüsyon İle Paspaslayın
Hazırladığınız temizleme solüsyonu içerisine mikrofiber paspasınızı batırın. Sadece nemli kalana kadar sıkın ve kapıya en uzak köşeden başlayarak tüm odayı bu şekilde paspaslayın.
Parke Zeminin Kurmasını Bekleyin
Tüm odayı bu temizleme solüsyonu ile paspasladıktan sonra odadan çıkın ve zeminin havayla kurumasını bekleyin.
PARKE ZEMİNLERİ DAHA UZUN SÜRE TEMİZ TUTMA İPUÇLARI
Parke zeminlerin daha uzun süreler temiz kalması için dikkat etmeniz gereken birkaç ipucu bulunuyor. Bunların en başında dökülenleri hemen temizlemek geliyor. Aşırı nem zeminlerin rengini bozabileceği gibi yapışkan döküntüler daha fazla kiri çeker. Bu yüzden dökülen döküntüleri hızlıca temizlemeniz gerekir.
Gün aşırı parke zeminlerin tozunu alın. Çok hafif nemli bir paspas ile hızlığa parkeleri temizleyin. Bir diğer ipucu da başka bir odadan gelirken hava ya da ayaklarımız ile getirdiğimiz tozu ve kiri tutması için kapı girişlerine paspas yerleştirin ve bunları düzenli olarak temizleyin.